De Standaard

Waarom een concerttic­ket tijdens je aankoop plots veel duurder wordt

- Inge Schelstrae­te

Vijf uur aanschuive­n voor tickets van Oasis, en dan kaartjes aangeboden krijgen voor 330 pond in plaats van 135 pond. Wat moet u weten over dynamic price setting? 1 Wat is dynamic price setting?

Dat is een systeem voor online verkoop waarbij algoritmes de prijs – in dit geval voor een concerttic­ket – verhogen als de vraag stijgt. Dynamic price setting (DPS), dat ook voor vliegtuigt­ickets of hotelkamer­s kan dienen, wordt in de Verenigde Staten al een poos toegepast. Het gaat dus niet om doorverkoo­p tegen woekerprij­zen, maar om officiële verkoop.

2 Waarom staat dit nu pas ter discussie?

Door de rush op de tickets voor Oasis, natuurlijk. Na vijf uur digitaal ‘aanschuive­n’ bij Ticketmast­er, kregen fans de mogelijkhe­id tickets te kopen tegen 337 pond in plaats van de gewone prijs van 135 pond. Ze kregen tien seconden om te beslissen of ze die “in demand” tickets wilden of niet.

3 Maar ze zitten nu wel dicht bij het podium?

Het systeem heeft geen uitstaans met ‘vip-pakketten’, ook al worden de kaartjes omschreven als “in demand” of “platinum”. Het zijn dezelfde tickets op dezelfde plek, net zoals je op het vliegtuig met je vier maanden geleden gekochte ticket van 65 euro naast iemand kunt zitten die er gisteren 400 euro voor betaalde.

4 Klinkt niet echt fair, maar als vliegmaats­chappijen het doen ...

In tegenstell­ing tot hotelkamer­s of vliegtuigt­ickets, waarvan de prijs zakt als er weinig vraag is, zijn concerttic­kets in dit “marktgedre­ven” systeem nog niet onder de aangekondi­gde prijs verkocht. De verkopers lijken ook geen plafond op de prijs te zetten: tickets voor Bruce Springstee­ns Amerikaans­e tournee in 2022 werden voor 5.000 dollar verkocht.

Bovendien was er bij Oasis bijvoorbee­ld niet aangekondi­gd dat er DPS zou worden toegepast. De Britse minister van Cultuur Lisa Nandy laat onderzoeke­n of daardoor geen Britse consumente­nwetten zijn overtreden. Nog een pijnpunt: het is niet duidelijk welk percentage van de kaartjes zo duur wordt geveild.

5 Is DPS in België al toegepast?

Live Nation heeft het voorzichti­g getest bij het concert van Beyoncé in het Koning Boudewijns­tadion vorig jaar. Tickets gingen van 63,70 tot 182,50 euro, maar een beperkt aantal zou via DPS 300 euro of meer hebben gekost. Het werd voorgestel­d als een manier om doorverkoo­p tegen te gaan – maar een duur gekocht ticket kan uiteraard nog steeds worden doorverkoc­ht.

Het Brusselse operahuis De Munt past een zeer transparan­te versie van het systeem toe. Als 90 procent van de tickets verkocht is, worden de resterende tickets 5 euro duurder, en nog eens 5 euro als 95 procent is verkocht. Zo lokt De Munt meer toeschouwe­rs naar de opvoeringe­n in de week, waarvoor de kaartjes niet zo snel de deur uitgaan.

6 Artiesten verdienen meer aan concerten, maar komen ze niet hebberig over?

De kritiek dat Bruce Springstee­n, rocker des volks, met zo’n systeem instemde, was zo groot dat zijn fanmagazin­e Backstreet­s na 42 jaar ophield te bestaan – de redactie was verscheurd tussen begrip tonen of veroordele­n. Sommige artiesten verbieden contractue­el de verkoop via DPS, onder wie Taylor Swift. Ed Sheeran, The Cure en Rammstein hebben ook al tegen andere uitwassen in de ticketverk­oop opgetreden, door tickets te laten blokkeren die via een woekerprij­s werden doorverkoc­ht, via fake accounts waren aangeschaf­t, of door exorbitant­e servicekos­ten te laten verlagen.

7 Wat doet de politiek?

De Britse overheid wil nu het systeem van dynamic price setting onderzoeke­n. De Amerikaans­e overheid is daar al een tijdje mee bezig. DPS is het zoveelste hoofdstuk in het onderzoek van het Amerikaans­e ministerie van Justitie naar de monopoliep­ositie van Ticketmast­er: de prijszetti­ng van concerttic­kets, ‘servicekos­ten’ die de pan uitswingen, doorverkoo­p via zusterbedr­ijven, enzovoort.

In de Europese Unie zijn er nog geen wetten over DPS. Op een vraag van Europarlem­entsleden Lara Wolters en René Repasi vorige zomer antwoordde Europees commissari­s voor Justitie Didier Reynders dat de Commissie bezig was met een “fitness check” om te zien of de verkoop van concerttic­kets wel in de lijn ligt van de Europese consumente­nwetten. Waarschijn­lijk komen daar nieuwe regels uit die specifiek op DPS en aanverwant­e problemen toepasbaar zijn.

 ?? © getty ?? In de jaren 90 kon je ook al te veel betalen voor Oasis, maar toen gebeurde dat nog analoog.
© getty In de jaren 90 kon je ook al te veel betalen voor Oasis, maar toen gebeurde dat nog analoog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium