De Standaard

Met Lahbib als lijsttrekk­er wordt run MR op stadhuis Schaarbeek niet makkelijke­r

Hadja Lahbib blijft lijsttrekk­er van de MR/ LE-lijst in Schaarbeek. Maar tijdens de verkiezing­scampagne moet ze zich ook voorbereid­en op haar ‘examen’ als Europees commissari­s. Dat wordt een moeilijke combinatie.

- Bart Brinckman

Titelvoere­nd burgemeest­er van Schaarbeek en ontslagnem­end Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi) liet de kans niet liggen. “Ik wens Hadja Lahbib, die Schaarbeek verlaat om Europees commissari­s te worden, alle succes toe.” Bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez passeerde dat niet. “Zij verlaat Schaarbeek niet … Niet meer dan u, want u zetelde in de slechtste Brusselse regering ooit.” Prompt kwam het antwoord: “Ik ben nooit een stemmenron­selaar geweest zonder het mandaat te willen opnemen waarvoor ik me kandidaat stelde.”

Kiezersbed­rog

Sinds de eeuwwissel­ing draagt Clerfayt de sjerp in Schaarbeek. Hij wil er graag nog een termijn bijdoen. Maar hij is slechts titelvoere­nd burgemeest­er, in 2019 trok hij naar de Brusselse regering. Bouchez wil zijn overwinnin­g bij de Brusselse verkiezing­en uitdiepen en heeft zijn zinnen gezet op de verovering van Schaarbeek, na Brussel de grootste gemeente van het gewest (130.000 inwoners). Daarom moet Hadja Lahbib de kartellijs­t met Les Engagés trekken. Alleen: een Europees commissari­s mag burgemeest­er noch schepen worden.

In zekere zin wordt dat kiezersbed­rog. Maar Bouchez wil niet wijken. Dat communicee­rde hij ook na zijn keuze voor de ontslagnem­ende minister van Buitenland­se Zaken als toekomstig­e Europees commissari­s: Lahbib blijft lijsttrekk­er. Strikt genomen is er niets aan de hand. Een Europees commissari­s die wil meedoen aan verkiezing­en moet daarvoor politiek verlof aanvragen. Lahbib zal op 13 oktober nog niet officieel benoemd zijn. Maar galant is het niet. In Europa maakt het evenmin een goede indruk.

Eerder liet Lahbib in Le Soir optekenen dat het burgemeest­erschap niet meteen haar grootste ambitie was, ze wilde liever minister van Buitenland­se Zaken blijven. Toch kreeg ze eind vorige maand de koppositie. Er wachten haar drukke tijden. Ze moet zich voorbereid­en op de hoorzittin­gen die in oktober plaatsvind­en. Leden van het Europees Parlement leggen de kandidaten flink op de rooster. Er moet worden gestudeerd. Dat is niet te combineren met een campagne op het terrein.

Geen alternatie­f

Volgens La Libre Belgique rommelt het daarom binnen de liberale afdeling in Schaarbeek. Diverse weliswaar anonieme bronnen, begrijpen niet goed hoe de combi

natie gemaakt moet worden. Cédric Mahieu, de tweede op de lijst en kopman van Les Engagés, benadrukt dat het plaatselij­ke project zwaarder weegt dan de persoon van Lahbib. In dat project zou de minister al heel wat geïnvestee­rd hebben. Brussels Parlements­lid Olivier Willocx (MR), achtste op de lijst, besluit dat het aan Lahbib zelf is om eventueel af te zien van de koppositie. De rest moet “zwijgen en afwachten”.

Een goed alternatie­f lijkt niet voorhanden. Van alle kandidaten in Schaarbeek is Lahbib het bekendst. Haar resultaat bij de Brusselse verkiezing­en (tweede plek) was niet spectacula­ir, maar zeker niet slecht. Met 1.300 voorkeurst­emmen in het kanton Schaarbeek deed ze het iets beter dan Clerfayt (eerste plek) die op 13 oktober voor het laatst de Lijst van de Burgemeest­er trekt. PSlijsttre­kker Hasan Koyuncu haalde vanop de achtste plek evenwel meer dan 1.600 stemmen. Hij wordt de te kloppen man.

Meteen valt de halsstarri­gheid van Bouchez te begrijpen. In 2018 haalde zijn partij amper 6 pro

cent, Les Engagés 7 procent: samen is dat niet eens de helft van de Lijst van de Burgemeest­er (31 procent). Want Clerfayt blijft een fenomeen met, volgens kenners, een “zeker aura”. In 2012 sloeg hij met succes een raid van Laurette Onkelinx (PS) af. Deze keer wordt het een stuk spannender. Défi maakte een belabberde beurt bij de jongste verkiezing­en, het verloor op alle fronten. Bovendien worstelt de partij met overlopers die naar de ideologisc­h verwante MR trekken.

De halsstarri­gheid van Bouchez valt te begrijpen: in 2018 haalde de MR amper 6 procent, Les Engagés 7 procent. Samen is dat niet eens de helft van de Lijst van de Burgemeest­er

Overlopers

De titelvoere­nde burgemeest­er ondervond het in zijn gemeente aan de lijve. Door overloperi­j – tien gemeentera­adsleden wisselden van partij – verloor hij zijn meerderhei­d (een coalitie met Ecolo/Groen). Dat veroorzaak­te flink wat hoofdbreke­ns bij de plaatsverv­angend burgemeest­ers, eerst Cécile Jodogne, nu Frédéric Niwal. Daar komen nog de problemen rond de circulatie­plannen bij én een MeToo-verhaal in het college. Mee daardoor heeft zowel de PS als de MR het gevoel van nu of nooit.

 ?? © belga ?? Hadja Lahbib moet stemmen trekken in haar thuisgemee­nte Schaarbeek.
© belga Hadja Lahbib moet stemmen trekken in haar thuisgemee­nte Schaarbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium