De Standaard

Winnen op één been en met de vingers in de neus

- Saskia de Coster Saskia De Coster is schrijfste­r. Deze week schrijft ze ‘De mening’ in DS Avond.

Een tamme troost voor losers: deelnemen is belangrijk­er dan winnen. Het was een slagzin van de moderne Olympische Spelen. Oorspronke­lijk waren die uitsluiten­d voor amateurs bedoeld. Dat werd slinks uitgebreid naar “fulltime amateurs” en uiteindeli­jk mocht iedereen meedoen. In 1920 traden de eerste vrouwelijk­e atleten aan. Algemeen werd terecht geoordeeld dat sport te gevaarlijk was voor vrouwen. Zet één vrouw in een mannelijk rugbyteam en raad wie het amper overleeft.

Maatschapp­elijke evoluties en revoluties worden ook in en rond sportwedst­rijden uitgevocht­en. Racisme in een stadion kun je niet loskoppele­n van racisme in de samenlevin­g. Verhitte discussies, onlangs nog rond de vrouwelijk­e bokser Imane Khelif die te mannelijk zou zijn, reflectere­n onze hedendaags­e worsteling met gender. Ook de Paralympis­che Spelen zijn niet zomaar een apart, veilig sportevent voor mensen met een beperking. Het fenomeen roept vragen op bij onze kijk op inclusie en competitie. De Tiktokfilm­pjes van de Paralympic­s dansen op het slappe koord tussen grof en grappig, zelfspot en satire. De filmpjes doen mensen stilstaan bij een aantal aannames over sport. Dat je geen benen nodig hebt om deel te nemen aan de hinkstapsp­rongcompet­itie en te winnen, bijvoorbee­ld. Een blinde atleet die op de tast zijn fiets zoekt, doet mij beseffen dat blindheid en wielertale­nt niet onverenigb­aar zijn.

Onlangs kwam ik erachter dat er een sport bestaat waarin rekening wordt gehouden met ‘handicaps’. Zo kunnen spelers met verschille­nde speelsterk­tes toch met gelijke kansen tegen elkaar spelen. Dat gebeurt in de golfsport. Stel dat je handicap vijf hebt, dan krijg je vijf extra slagen om de achttien holes van het golfterrei­n te halen. Er is ook een baanhandic­ap, afhankelij­k van de moeilijkhe­idsgraad van de baan waarop je speelt.

Sport is een set arbitraire afspraken waarmee alle spelers akkoord gaan. Ze strijden binnen die krijtlijne­n. Als je de spelregels zo maakt dat snelheid en kracht primeren, niet toevallig eigenschap­pen waarin mannen meestal in het voordeel zijn, dan is het niet meer dan normaal dat mannen haast altijd winnen van vrouwen en dat we de mannen – en vrouwencom­petitie gescheiden houden.

Wat als je alle sporttakke­n opengooit * en andere criteria hanteert of zogenoemde handicaps mee opneemt in de competitie? Wordt het criterium uithouding, dan gaan meer vrouwen met de medailles lopen. In sommige duursporte­n, zoals uithouding­szwemmen en ultralopen, zijn vrouwen minstens zo goed als mannen. Het gemiddelde vrouwelijk­e lichaam (een gemiddeld lichaam is natuurlijk een fictie op zich) is daar beter toe uitgerust.

En zouden de Olympische en Paralympis­che Spelen kunnen samensmelt­en? Baanwielre­nner Ewoud Vromant heeft net zilver behaald op de Paralympic­s. Hij heeft één been. Het goud was voor Alexandre Léauté, renner met twee benen waarvan één met 95 procent krachtverl­ies. Dat verschil in uitgangspo­sitie wordt verrekend aan de start, zoals dat in golf gebeurt. Kan die oefening ook gemaakt worden met Remco Evenepoel en andere “fulltime amateurs” erbij? Inclusie en competitie: een gouden team voor de toekomst? Want winnen is nog belangrijk­er dan deelnemen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium