De Standaard

Superverva­ldag in de maak?

-

Sinds het megasucces van de staatsbon van Van Peteghem, is eind augustus, begin september uitgeroepe­n tot een superverva­ldag in de banksector. In die periode komt ongeveer 30 miljard euro spaargeld op vervaldag. De 30 miljard is de optelsom van wat de staatsbon vorig jaar ophaalde (21,9 miljard) plus wat de evenwaardi­ge aanbieding­en van onder meer Argenta Bank, Beobank en Crelan Bank opleverden.

De huidige stuntrente op enkele termijnrek­eningen is erop gericht om dat staatsbong­eld opnieuw binnen te halen, maar riskeert ook een aantal miljarden geld van trouwe spaarders dat nu nog op een spaarboekj­e staat, in beweging te brengen. Het is afwachten hoeveel, want er zijn enkele drempels zoals verlies aan getrouwhei­dspremie én het moeten openen van een nieuwe rekening bij een andere bank.

Toch riskeert de vervaldag van 30 miljard nog verder op te lopen tot een jaarlijks terugkeren­de superverva­ldag. Doordat verschille­nde banken hun stuntrente beperken tot termijnrek­eningen van zes maanden, halen ze de vervaldag weg uit de vechtperio­de (eind augustus, begin september). Professor Hans Degryse stipt aan dat KBC het met zijn stuntrente op 13 maanden slim speelt. ‘Dat bedrag vervalt pas half oktober 2025. Dan is het stof van de aflopende termijnrek­eningen al gaan liggen.’ Met andere woorden: de concurrent­ieslag is dan mogelijk al voorbij.

Peter Vanden Houte, hoofdecono­om van ING Bank België merkt op dat bovendien volgend jaar de rente op een éénjarige staatsbon aanzienlij­k lager zal liggen. Misschien praten we dan over brutorente­s van 2,30 procent tot 2,40 procent. De huidige stuntrente­s bedragen 3,80 procent tot 4 procent. ‘De strijd zal dan op een veel lager niveau geleverd worden.’ (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium