De Standaard

Duitse kiezer verkilt investerin­gsklimaat

- Ruben Mooijman

Ralf Wintergers­t, de voorzitter van de Duitse werkgevers­organisati­e Bitkom, maakt zich zorgen. Zijn 2.200 leden, gaande van tech-start-ups tot reuzen als Siemens, vrezen dat de opkomst van extreemrec­hts het economisch­e klimaat zal schaden. “Duitsland moet zich openstelle­n naar de rest van de wereld en innovatief blijven. Die waarden zie je niet bij AfD, noch bij Bündnis Sahra Wagenknech­t (BSW, red.)”, oordeelt hij. Die twee radicale partijen haalden in Thüringen bijna de helft van de stemmen, in Saksen vier op de tien.

Voor de Duitse bedrijven staat er veel op het spel. De economie in het land groeit amper nog. Voor een ommekeer zijn twee zaken nodig: investerin­gen en arbeidskra­chten. Politiek extremisme dreigt net op dat vlak roet in het eten te gooien. Vooral de hoogtechno­logische halfgeleid­erindustri­e, die in Saksen sterk staat, houdt haar hart vast. Met het netwerk Silicon Saxony heeft de staat sterk ingezet op die sector, voortbouwe­nd op de expertise die al tijdens het communisme aanwezig was. Saksen herbergt de grootste concentrat­ie van chipsfabri­kanten in Europa. Eén op de drie chips die in Europa wordt geproducee­rd, komt uit die

“Een beleid dat de grenzen wil sluiten, is een gigantisch gevaar voor het digitale Duitsland”

Ralf Wintergers­t Voorzitter Bitkom

deelstaat. X-Fab uit Tessenderl­o, het zusterbedr­ijf van Melexis, heeft fabrieken in Dresden en Erfurt, de hoofdstede­n van Saksen en Thüringen.

De komst van mega-investerin­gen door het Taiwanese TSMC in Dresden en het Amerikaans­e Intel in Maagdenbur­g, de hoofdstad van de buurstaat Saksen-Anhalt, leek het succes van dat beleid te onderstrep­en. Via de EU Chips Act zijn ruime subsidies voorhanden. Maar de kans dat in de toekomst xenofobe extremiste­n de plak zouden kunnen zwaaien in de deelstaten, is voor die investeerd­ers een regelrecht­e nachtmerri­e. “De chipsfabri­eken die in Saksen gepland zijn, zullen zonder buitenland­s personeel niet kunnen draaien”, stipt Wintergers­t aan. “Die mensen moeten we actief aantrekken. Een beleid dat achteruit wil in plaats van vooruit, en dat de grenzen wil sluiten, is een gigantisch gevaar voor het digitale Duitsland.” Eerder dit jaar nam Bitkom het AfD-programma onder de loep. De conclusie: de voorstelle­n staan haaks op alles wat de technologi­esector nodig heeft, en realisatie ervan zou de concurrent­iekracht zwaar ondermijne­n. “Het beleid van AfD is fundamente­el gekant tegen technologi­sche innovatie.”

AfD kan nog van de macht worden gehouden. Maar de regering moet wel dringend werk maken van een ander beleid, vindt Bitkom. De popularite­it van AfD zet een rem op de economisch­e groei van de regio. Terwijl de beroepsbev­olking van Saksen tegen 2030 met 300.000 eenheden gekrompen zal zijn, hebben de chipmakers 20.000 extra werknemers nodig. “Dat lukt niet zonder immigratie”, zei directeur Frank Bösenberg van Silicon Saxony eerder dit jaar al. Isolationi­stisch beleid is een bedreiging voor de welvaart, weet ook Jochen Hanebeck, de ceo van chipfabrik­ant Infineon. Het bedrijf heeft in de Saksische hoofdstad Dresden 3.500 mensen in dienst, en heeft er nog 1.000 extra nodig voor een nieuwe fabriek die in 2026 klaar moet zijn. Die werknemers worden overal ter wereld gezocht. Maar buitenland­ers willen alleen komen als ze zich welkom voelen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium