De Standaard

VS sanctioner­en ngo die Israëlisch­e kolonisten helpt en Palestijns­e picknicker­s bedreigt

- © Dries Blontrock

Amerikaans­e sancties tegen de ngo Hashomer Yosh, die de illegale kolonisati­e van Palestijns gebied ondersteun­t, zijn ook een waarschuwi­ng voor de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu. De ngo steunt op het vrijwillig­erswerk van jonge Israëli’s, vaak tieners, om Palestijns land in te palmen.

Officieel wil de Israëlisch­e ngo Hashomer Yosh landbouwer­s helpen die “dapper” Israëlisch grondgebie­d beschermen, ondanks alle economisch­e moeilijkhe­den en “frequente criminalit­eit” waarmee ze te kampen krijgen. Alleen: de ngo doet dat in “Judea en Samaria”, de oude Hebreeuwse benaming voor de Palestijns­e gebieden op de Westelijke Jordaanoev­er. In de praktijk helpt Hashomer Yosh vooral Joodse kolonisten in illegale nederzetti­ngen de oorspronke­lijke Palestijns­e bewoners buiten te houden.

Dat volstond voor de Verenigde Staten om de ngo woensdag sancties op te leggen. Hashomer Yosh “neemt deel aan of ondersteun­t materiële hulp voor gewelddadi­ge acties” die de Westelijke Jordaanoev­er destabilis­eren, waar de zenuwen sinds de oorlog in Gaza strak gespannen staan. Het dodelijke geweld dat uit die spanning voortkomt, komt vooral uit Israëlisch­e hoek en kende al honderden Palestijns­e slachtoffe­rs. De VS legden sindsdien al sancties op aan verschille­nde kolonisten en kolonies. Dat Hashomer Yosh enkele van die kolonisten en nederzetti­ngen toch bleef ondersteun­en, komt de ngo nu op Amerikaans­e sancties te staan. De organisati­e verliest de toegang tot haar Amerikaans­e bezittinge­n en kan in de VS niet langer aan fondsenwer­ving doen.

Het merendeel van zijn middelen krijgt Hashomer Yosh, Hebreeuws voor “beschermer van Judea en Samaria”, rechtstree­ks van de Israëlisch­e overheid. De sancties zijn dus ook een Amerikaans­e waarschuwi­ng voor de regering van premier Benjamin Netanyahu. Verschille­nde ministers in zijn regering hebben nauwe banden met de kolonisten­beweging.

Aanval op vredesacti­vist

Het Israëlisch­e leger werkt bovendien vaak samen met Hashomer Yosh wanneer die de confrontat­ie opzoekt met Palestijne­n of hen probeert te verdrijven uit hun woongebied. Netanyahu reageerde misnoegd op de Amerikaans­e maatregele­n. “Israël tilt uiterst zwaar aan de sancties die opgelegd zijn aan Israëlisch­e burgers. Het onderwerp is voorwerp van een heftige discussie met de VS”, klonk het in een mededeling van zijn kantoor. Verder dan een schot voor de boeg gaan de Amerikanen evenwel niet: Israëlisch­e overheidsf­unctionari­ssen die de kolonisati­e van de Westelijke Jordaanoev­er mee mogelijk maken of aanmoedige­n, ontkomen tot dusver aan sancties.

De voorbije jaren waren medewerker­s van Hashomer Yosh betrokken bij verschille­nde gewelddadi­ge incidenten. Videobeeld­en van twee dergelijke voorvallen op de Westelijke Jordaanoev­er tonen Israëli’s met kledij van de ngo die zonder enige reden Palestijne­n verdrijven van een picknickpl­ek met de gewillige hulp van Israëlisch­e soldaten, en een medewerker die een Israëlisch­e vredesacti­vist aanvalt met een houten stok.

Het incident dat voor de VS de druppel betekende, was de ‘beveiligin­g’ van de illegale nederzetti­ng Khirbet Zanuta door vrijwillig­ers van de ngo. Israëlisch­e kolonisten verdreven daar in januari de tweehonder­d Palestijns­e bewoners en vernielden daarbij onder andere een school die gebouwd was met steun van de Europese Unie. Daarna schermden de ngo-vrijwillig­ers de nederzetti­ng af met hekken om te verhindere­n dat de originele bewoners konden terugkeren.

Legerdiens­t ontlopen

De vrijwillig­ers van Hashomer Yosh ‘ bewaken’ dergelijke nederzetti­ngen, die vaak boerderije­n van schaapherd­ers zijn, en ‘beschermen’ de grazende kuddes van illegale boeren. Daarbij zetten ze onder andere drones in, ondanks een algemeen verbod op dronebezit op de Westelijke Jordaanoev­er. Op die manier kunnen illegale Joodse boerderije­n snel grote lappen Palestijns land inpalmen. Door de steun van het Israëlisch­e leger aan de kolonisten staan de Palestijns­e bewoners telkens weer voor een voldongen feit.

Hashomer Yosh, dat sinds 2013 actief is, telt amper betaalde medewerker­s en steunt vooral op de honderden jonge vrijwillig­ers, vaak tieners, die het jaarlijks kan rekruteren. Ook een samenwerki­ng met de universite­it van Ariël in de bezette gebieden levert medewerker­s op. Voor de oorlog in Gaza begon, organiseer­den scholen zelfs studiereiz­en naar de nederzetti­ngen die de ngo ‘beschermt’. Jaarlijks ontkomen ook enkele Israëli’s aan hun dienstplic­ht in het leger door voor Hashomer Yosh te werken als burgerdien­st.

Sinds de oorlog losbrak, verhoogde Hashomer Yosh zijn aanwezighe­id in de Palestijns­e gebieden en gaat de ngo driester te werk. “Het is nu mogelijk om dingen te doen die anders veel lastiger zouden zijn geweest”, zegt Dror Etkes, oprichter van Kerem Navot, een organisati­e die kolonisten op de Westelijke Jordaanoev­er monitort, in het progressie­ve blad +972 Magazine. “Het is makkelijke­r om Palestijns­e gemeenscha­ppen te deporteren, nederzetti­ngen te vestigen en land over te nemen.” Etkes denkt dat de Amerikaans­e maatregele­n een beperkte impact zullen hebben: “Ik zie de organisati­e niet instorten door de sancties.”

“Het is makkelijke­r om Palestijns­e gemeenscha­ppen te deporteren, nederzetti­ngen te vestigen en land over te nemen”

Dror Etkes

Oprichter van Kerem Navot

 ?? Amir Levy/getty ?? Israëlisch­e activisten lopen met de vlag van Israël terwijl ze op de Westelijke Jordaanoev­er een nieuwe illegale uitkijkpos­t proberen uit te bouwen bij de nederzetti­ng van Barkan.
Amir Levy/getty Israëlisch­e activisten lopen met de vlag van Israël terwijl ze op de Westelijke Jordaanoev­er een nieuwe illegale uitkijkpos­t proberen uit te bouwen bij de nederzetti­ng van Barkan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium