De Standaard

Topmagistr­aten klagen aangroei beroepszak­en aan

- Nikolas Vanhecke

Bij de opening van het gerechteli­jke jaar zijn procureurs-generaal ongerust over de achterstan­d in de stapel zaken in beroep, en over het vertrouwen in justitie.

Wie vandaag een straf krijgt van de politierec­hter in Gent, bijvoorbee­ld wegens dronken of te hard rijden, maar daartegen in beroep gaat, kan nog tot juni 2026 blijven rondrijden. Dan pas kan de zaak in beroep worden behandeld, zei de procureur-generaal van Gent Erwin Dernicourt tijdens zijn openingsre­de voor het gerechteli­jk jaar. Die lange wachttijd in Gent is een gevolg van de ‘stock’ aan verkeersza­ken die in beroep moeten worden behandeld. Die telt momenteel 1.400 dossiers. In Dendermond­e is er een wachttijd van vijftien maanden.

“Er was behoorlijk wat commotie in de media over de betekening van het verval van recht tot sturen na een veroordeli­ng (kortweg: de intrekking van het rijbewijs, red.), naar aanleiding van het tragische verkeerson­geval in Ruddervoor­de”, zei Dernicourt. In augustus kwam een heel gezin om nadat het was aangereden door een man die in 2021 een rijverbod opgelegd had gekregen, maar die uitspraak nooit officieel ontving. “Maar heeft iemand er al bij stilgestaa­n dat mogelijke recidivist­en in het verkeer nog vijftien maanden rondrijden voor hun proces begint?” Ook bij strafzaken in het rechtsgebi­ed Gent is het soms lang wachten op de behandelin­g in beroep. In Dendermond­e gaat het bijvoorbee­ld om elf maanden.

Conflictcu­ltuur

Ook de procureur-generaal van Brussel ging tijdens zijn openingsre­de in op de stock aan strafdossi­ers in zijn rechtsgebi­ed (Vlaamsen Waals-Brabant en Brusselhoo­fdstad). De laatste tien jaar is de stapel bij dat hof van beroep met 1.863 zaken toegenomen. De stijging doet zich vooral voor bij de Franstalig­e kamers. Tegelijk stelt procureur-generaal Frédéric Van Leeuw vast dat het aantal seponering­en om ‘opportunit­eitsredene­n’ alleen maar toenam. Die motivatie voor een seponering betekent doorgaans dat de politie er geen capaciteit voor heeft. “Vooral het aantal zaken dat geen gevolg kreeg vanwege andere prioriteit­en bij opsporings- en vervolging­sbeleid, kende een onrustwekk­ende evolutie”, zei Van Leeuw. “Tussen 2018 en 2023 steeg dat van 7.334 naar 16.523 zaken, een stijging van liefst 125 procent.”

De cijfers zijn voor Van Leeuw slechts een opstap naar dé kwestie bij justitie vandaag: het dalende vertrouwen dat de bevolking in het gerecht heeft. Volgens de jongste Justitieba­rometer is het vertrouwen van de burgers gedaald van 66 procent in 2007 naar 54 procent in 2024.

“Willen we dat mogelijke recidivist­en in het verkeer nog vijftien maanden rondrijden voor hun proces begint?”

Erwin Dernicourt Procureur-generaal van Gent

Van Leeuw verwijst ook naar een groeiende conflictcu­ltuur. “Niet alleen op internatio­naal niveau, maar ook binnen onze sociale relaties. Die spanningen komen vroeg of laat bij justitie terecht: de toename van het geweld in onze hoofdstad is niemand ontgaan.”

Een gevolg daarvan is de stijging van het aantal assisendos­siers, wat weer gevolgen heeft voor de gerechteli­jke achterstan­d. Elke zaak “ontneemt voor aanzienlij­ke periodes meerdere rechters en procureurs uit de kamers waar ze hun ambt uitoefenen”, stelt Van Leeuw nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium