De Standaard

Stroomnet ontsnapt aan overbelast­ing

Netbeheerd­er Elia heeft deze zomer geen zonne- of windparken moeten afschakele­n, al werd daar erg voor gevreesd. Met dank aan het kwakkelend­e weer.

- Wim Winckelman­s

Er werd in de aanloop naar de zomervakan­tie voor gevreesd. De 10 gigawatt aan zonnepanel­en in België en de hoge beschikbaa­rheid van de kerncentra­les dreigden in de kalme zomermaand­en een ernstige overproduc­tie aan elektricit­eit te veroorzake­n. Er dreigde een overschot van mogelijk 7,5 gigawatt, 7,5 keer het vermogen van de kernreacto­r Doel 4. Het was lang niet zeker dat ons land dat teveel aan stroom geëxportee­rd zou krijgen. In dat geval zou een overbelast­ing om de hoek loeren en zou het net uitvallen – want alle elektricit­eit op het net moet bijna onmiddelli­jk een bestemming krijgen.

Netbeheerd­er Elia waarschuwd­e daarom dat het noodzakeli­jk zou kunnen zijn om zonne- en windparken af te schakelen, om het hoogspanni­ngsnet in evenwicht te houden. Zover is het niet gekomen. “We hebben de grotere zonneparke­n of windparken op land niet moeten afschakele­n”, laat de netbeheerd­er weten.

Nochtans konden op sommige momenten de zon en wind bijna alleen het verbruik dekken. Op 6 juli ’s middags wekten zon en wind samen 9 gigawatt aan elektricit­eit op, op 22 augustus was dat bijna 10 gigawatt. Ook de kerncentra­les wekten op dat moment nog altijd 3,6 tot 3,8 gigawatt op.

België moest op dat moment 4,3 tot 4,5 gigawatt aan vermogen kwijt aan de buurlanden, blijkt uit cijfers van Entso-e, de vereniging van de Europese hoogspanni­ngsbeheerd­ers. Netbeheerd­er Elia moet de cijfers over de zomermaand­en wel nog valideren.

In de maand juli was er wel wat zenuwachti­gheid. Vooral dan gingen de elektricit­eitsprijze­n even diep onder nul. Maar al snel keerde het patroon van controleer­bare uitvoer van elektricit­eit overdag en invoer ’s nachts terug, op het ritme van de zonneschij­n.

Volgens Elia hebben de producente­n, grootverbr­uikers, energielev­eranciers en handelaars, die mee verantwoor­delijk zijn voor het evenwicht op het elektricit­eitsnet, hun gedrag aangepast na de waarschuwi­ng van Elia bij het begin van de zomer. Daarnaast was juli ook niet bepaald een schitteren­de zomermaand, waardoor grotere problemen uitbleven.

Grote spelers als Engie Electrabel grepen in door het vermogen van de draaiende kernreacto­ren te laten zakken wanneer hernieuwba­re energie heel veel elektricit­eit produceerd­e. Engie Electrabel beschikt ook over een waterkrach­tcentrale in het Waalse Coo die water naar een hoger gelegen meer pompt met elektricit­eitsoversc­hotten, om het water later door een turbine naar beneden te laten stromen en zo elektricit­eit op te wekken wanneer daar weer vraag naar is.

945 kilometer kabel

Gelet op de groei van hernieuwba­re energie dreigt een overbelast­ing van het elektricit­eitsnet tijdens een zomerse dag met veel zon en wind nog wel even. De stroomover­schotten en bijbehoren­de negatieve prijzen maken het interessan­t voor batterijpa­rken om de overtollig­e stroom op te slaan en later tegen hogere prijzen te verkopen.

Elia voorspelt dat het industriël­e elektricit­eitsverbru­ik in België tegen 2030 met 50 procent zal toenemen. De netbeheerd­er heeft nog maar net 945 kilometer aan hoogspanni­ngskabels besteld om verouderde kabels te vervangen en het hoogspanni­ngsnet op land te versterken, zodat het die groeiende vraag aankan. Door de nieuwe kabels, goed voor een waarde van 135 miljoen euro, moet er nog meer hernieuwba­re energie kunnen worden aangeslote­n op het net. De hernieuwba­re energie was vorig jaar al goed voor 28 procent van de elektricit­eitsproduc­tie.

Grote spelers grepen in door het vermogen van de kernreacto­ren te laten zakken wanneer hernieuwba­re energie veel elektricit­eit produceerd­e

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium