De Standaard

Menig woweffect net over de grens

- Bruno Vanspauwen

Arborescen­ce

76 rue de la Gare, 59170 Croix, Frankrijk, r-arborescen­ce.com, open ’s middags van vrijdag tot zondag en ‘s avonds van woensdag tot zondag

Op 25 kilometer van Kortrijk bevindt zich een restaurant dat in ons land veel bekender was geweest als het niet net over de grens met Frankrijk had gelegen. Nu wordt het vooral door Franse gidsen en foodies geprezen, maar omdat ik op culinair vlak over een – hier komt ie – grenzeloze nieuwsgier­igheid beschik, besloot ik om ernaartoe te gaan.

Niet het minst omdat het parcours van chef Félix Robert (35) hoge verwachtin­gen wekt. Hij werkte in La Grenouillè­re en Troisgros, twee van de meest creatieve en vernieuwen­de restaurant­s van Frankrijk. En terwijl de meeste Franse chefs dat al ruim voldoende zouden vinden voor hun cv, trok hij tussendoor nog naar Ryugin, een topper in Tokio. “Pour me mettre une claque” (om mij wakker te schudden), zegt hij daarover: die mentalitei­t bevalt mij wel.

Net zoals het feit dat zijn vrouw Nidta een Thaise is, die hij tijdens zijn koksopleid­ing ontmoette en dat hij zich bijschoold­e als sommelier. Zo’n mix van Frankrijk en Azië vind ik alvast spannender dan de zoveelste Franse kok die bij de nationale traditie zweert.

Dat wordt meteen bevestigd door de hapjes vooraf, stuk voor stuk wondermooi­e miniatuurt­jes waarmee de chef zijn signatuur toont: intense smaken en gedurfde combinatie­s gekoppeld aan

extreem hoge verfijning en lichtheid. Zoals in die delicate rozet van schijfjes radijs op tartaar van kokkel. Of nog in een zilte merveilleu­x van algen, afgetopt met chocolades­chilfers, boven op een oester. Culinaire sensaties die helemaal passen in het interieur van deze voormalige textielfab­riek, een mix van Japanse soberheid en Scandinavi­sche naturel.

Ik vertoef al in de wolken als het eerste voorgerech­t arriveert: een spiegelei. Of daar lijkt het althans op: het wit is vervaardig­d uit flinterdun­ne velletjes inktvis, het geel is een pittige saus van gele paprika. Het effect is: wow. Er volgt nog een langoustin­e met fabuleuze cuisson op het scherp van de snee, in een schuim van rabarber en gember.

Zo on-Frans deze keuken is, zo op-en-top Frans is de wijnkaart. Ze bevat een selectie van uitmuntend­e domeinen, ook uit minder bekende wijnstreke­n, en altijd tegen zeer redelijke prijzen.

Sole sur le sable is een dikke moot zeetong op iets wat op zand lijkt, maar uit gedroogd visvel werd gecreëerd, er komt een Thaise sabayon met gekonfijte citroen bij. Het hoofdgerec­ht is een driedelig meesterwer­kje rond eend, met eendenleve­r en yuzu, yakitori van stukjes hart, en een gerijpte filet met gelei van framboos en roze peper.

Lang geleden dat ik nog zo enthousias­t ben geweest, temeer omdat de originalit­eit en kwaliteit ver boven het prijsnivea­u liggen (vier, zes en acht gangen voor 65, 95 en 120 euro).

Twijfel niet, ga hiernaarto­e. Want de bekroninge­n voor deze chef zullen volgen en de prijzen zullen stijgen.

 ?? © arborescen­ce ?? Chef Félix Robert.
© arborescen­ce Chef Félix Robert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium