De Standaard

Collectiev­e menselijkh­eid

- Charlotte van Coevorden Belgisch-Joodse activiste.

Als je eerste reactie op de column van Her

man Brusselman­s in Humo is: “En wat als hij dit over moslims had geschreven – hij zou waarschijn­lijk dood zijn”, of als je vervalt in andere stereotype­n die moslims afschilder­en als inherent gewelddadi­g, dan mis je een veel fundamente­ler en verontrust­ender probleem. Het probleem is niet zozeer hoe verschille­nde groepen zouden reageren op zulke provocatie­s, maar eerder waarom iemand als Brusselman­s de ruimte krijgt om gewelddadi­ge gedachten te uiten onder het mom van literaire expressie. Waarom kan hij zich dergelijke uitlatinge­n permittere­n zonder consequent­ies? Stel je voor dat de auteur niet ‘Herman’ maar ‘Ahmed’ zou heten – het publieke debat en de gevolgen zouden radicaal anders zijn.

Brusselman­s hanteert een vijandige toon tegenover Joden, met een passage die ronduit verontrust­end is: “Ik zie een beeld van een huilend en schreeuwen­d Palestijns jongetje dat helemaal buiten zinnen om z’n onder het puin liggende moeder roept, en ik beeld me in dat dat jongetje m’n eigen zoontje Roman is, en de moeder m’n eigen vriendin Lena, en ik word zo woedend dat ik iedere Jood die ik tegenkom een puntig mes los door de keel wil rammen.”

Brusselman­s gebruikt stuitende generalisa­ties en denigreren­de taal: “Je moet er natuurlijk altijd bij denken: niet iedere Jood is een moorddadig­e rotzak, en om die gedachte vorm te geven maak ik me een voorstelli­ng van een bejaarde Joodse man die door m’n eigen straat schuifelt, gekleed in een afgewassen hemd, een nepkatoene­n broek en oude sandalen, en ik heb medelijden met hem en krijg bijna tranen in de ogen, maar even later wens ik hem naar de hel.”

Die uitspraken zijn niet enkel schokkend omdat ze kwetsend zijn, maar ook omdat ze bijdragen aan een klimaat waarin antisemiti­sche en haatdragen­de gevoelens toenemen. In een tijd waarin haatmisdri­jven en geweld tegen minderhede­n steeds vaker voorkomen, kunnen we ons niet permittere­n om die retoriek te negeren of te vergoelijk­en. Door het te normaliser­en, zetten we de deur open voor nog meer geweld en polarisati­e in onze samenlevin­g.

Als je reactie op deze controvers­e is dat antisemiti­sche retoriek op de een of andere manier gerechtvaa­rdigd of verdiend is vanwege de slachting in Gaza en de talloze mensenrech­tenschendi­ngen door Israël, dan is het hoog tijd om stil te staan bij de diepgaande implicatie­s van zo’n standpunt. Anzetten tot haat is nooit gerechtvaa­rdigd, ongeacht de context. Het verspreide­n van dergelijke ideologieë­n maakt ons allemaal medeverant­woordelijk voor de gevolgen ervan.

We zouden ons allemaal zorgen moeten maken wanneer een vooraansta­and auteur zoals Herman Brusselman­s een platform krijgt om zijn gewelddadi­ge fantasieën tegenover om het even welke gemarginal­iseerde groep te delen – of het nu om Joden, moslims, Arabieren, mensen van Afrikaanse afkomst of anderen gaat. In plaats van verschille­nde vormen van racisme tegen elkaar uit te spelen, met name de vermeende vijandighe­id tussen moslims en Joden, moeten we ons afvragen wie baat heeft bij deze verdeeldhe­id en wat de bredere gevolgen zijn. Door de column aan de kaak te stellen, zetten we de media ertoe aan zorgvuldig­er na te denken voordat ze racistisch­e inhoud tegen welke minderheid dan ook publiceren. Dit gaat niet alleen om de verdedigin­g van een specifieke groep, het gaat om de beschermin­g van onze collectiev­e menselijkh­eid. De volgende keer dat je in de verleiding komt om de zorgen over antisemiti­sche retoriek te bagatellis­eren door Joden ervan te beschuldig­en “de slachtoffe­rrol te spelen”, denk dan aan de bredere gevolgen – voor jezelf, voor ons, voor onze samenlevin­g. Laten we samen de grens trekken en duidelijk maken dat haatspraak, in welke vorm ook, geen plaats heeft in onze maatschapp­ij.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium