De Standaard

‘Prairie populism’ is precies wat de VS nodig hebben

Met Tim Walz als running mate van Kamala Harris kan weer geloofwaar­diger gesproken worden met de Amerikaan op het platteland, schrijft Pim Raes.

-

Pim Raes

Freelancej­ournalist. Woont en werkt in New York.

Enkele weken geleden sprak ik een kok die zichzelf een “culinary artist” noemde en even zag ik het niet meer goedkomen met de Verenigde Staten. Het gaat intussen beter en dat is deels te danken aan Tim Walz, de gouverneur van Minnesota die zich zopas aan de zijde van Kamala Harris schaarde. Walz hernoemde ooit een stukje snelweg naar zijn staatsgeno­ot zaliger (The artist formerly known as) Prince en onderteken­de de officiële akte met paarse inkt, met purple rain. Die wetenschap stemde me opnieuw blij: Walz heeft flair en humor, en hij bezit tegelijk een agrarische authentici­teit die Harris een extra boost kan geven.

In 2020 won Donald Trump in 90 procent van de rurale kiesdistri­cten. De kloof tussen landelijk en stedelijk Amerika was nooit groter en als het over polarisati­e gaat, gaat het over hoe het platteland zich in de steek gelaten voelt. Voedselcon­cerns als Tyson Foods, Perdue en Cargill hebben er de rijkdom in de handen van enkelingen geduwd en veel boeren bezitten de velden die ze bewerken of de veestapel die ze er houden niet langer zelf. Barack Obama beloofde hun de monopolies op te breken met antitrustw­etgeving, en dat leverde hem in 2008 een klinkende overwinnin­g op: hij veroverde de noordooste­lijke rust belt, Iowa en North Carolina, en ei zo na Missouri. Vervolgens kwam er weinig in huis van zijn beloften, of toch niet tot in zijn laatste jaar als president ... Rijkelijk te laat en Trump nam het handig over door op de landelijke grieven in te spelen.

Stemmen voor reactionai­re figuren gebeurt uit een gevoel van verlies, het verlies van land, een huis, een job, van de autoriteit die mannen zich toeeigende­n of de privileges die bij een bleke huidskleur hoorden. Het is een gevoel dat niet alleen in ruraal Amerika leeft, het leeft evenzeer in steden en de randsteden. Bovendien is het Amerikaans­e platteland lang niet meer zo homogeen – één op vier is er niet blank – toch worden vooral witte platteland­slieden met racistisch­e denkbeelde­n door dat gevoel van verlies geplaagd. Ze werden verwaarloo­sd door de Democratis­che partij, opgejut door cultuuroor­logen, en gingen tegen hun eigen economisch­e belangen stemmen.

Fazanten schieten

Het uitgerange­erde Fox News-anker Tucker Carlson, die daar medeverant­woordelijk voor is, verruilde zijn nieuwsstud­io geregeld voor een blokhut, en van daaruit zendt hij ook nu nog vaak uit, weliswaar op eigen houtje.

Ook politici aan beide kanten van het spectrum meten zich graag een landelijk imago aan in hun pogingen om de platteland­slieden aan zich te binden – de Republikei­nse tegenhange­r van Walz, J.D. Vance, voorop. Die schreef daartoe zelfs een semiautobi­ografisch boek, Hillbilly elegy, maar zoals Walz het hem aanwrijft, ging Vance naar een elitaire topunivers­iteit (Yale) en kan hij niet eens deftig fazanten schieten. Als ex-leraar, footballco­ach, en veteraan opgegroeid in een minuscuul dorpje in Nebraska hoeft

Walz niets te faken. Vance mag dan wel beweren met landelijk, armoedig Amerika begaan te zijn, het is een pose die Walz makkelijk doorprikt. En door te zinspelen op hoe Vance graag vinnig tegen zitbanken zou aanschurke­n (raar en allicht onwaar) heeft hij hem helemaal afgemaakt: Walz oogt joviaal en authentiek, maar is nu ook de attack dog in de campagne van Har

ris.

Tim Walz oogt joviaal en authentiek, maar is nu ook de attack dog in de campagne van Kamala Harris

Walz staat ook intern sterk. De hele partij zag hem graag komen, zo blijkt onder andere uit hoe zowel de linkse Alexandria Ocasio-Cortez (parlements­lid uit New York) als de intussen onafhankel­ijke Joe Manchin (senator uit West-Virginia) hun steun voor hem uitspraken. Dat laatste is enigszins verrassend omdat Walz in Minnesota toch een progressie­f beleid uitzette: prairie populism, met oog voor het milieu, voor vluchtelin­gen, jonge ouders, startende landbouwer­s en queers (de Republikei­nen noemen hem intussen “Tampon Tim” omdat Walz een wet goedkeurde die het scholen verplicht menstruati­eproducten aan te bieden aan meisjes en transgende­rs).

Minnesota nice

Bovendien – anders dan Josh Shapiro, de kandidaat die Kamala Harris ook overwoog – heeft Walz nog nauwelijks een standpunt ingenomen over Gaza. Dat geeft Harris de tijd om in deze een strategie te bepalen, de vrede in de Democratis­che ‘ big tent’ te bewaren, en met de toevoeging van een scheut ‘Minnesota Nice’ de aangaande goeie vibes door te zetten. Wat Harris en Walz concreet van plan zijn, moet ook op andere vlakken nog blijken en zoals Biden het deed, vermijdt ook de vicepresid­ent spontane momenten met de pers. Maar goed, voor

 ?? ?? “Met Tim Walz en Kamala Harris waait er plotseling een aanstekeli­jk optimisme door Amerika.”
“Met Tim Walz en Kamala Harris waait er plotseling een aanstekeli­jk optimisme door Amerika.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium