De Standaard

De klad zit in de Duits-Chinese bromance

- Stijn Decock

Als import- en exportcijf­ers iets vertellen over de machtsverh­oudingen in de wereld, dan zijn de Duitse cijfers veelzeggen­d. Jarenlang was China afgetekend de grootste handelspar­tner van Duitsland. De kloof met nummer twee, de VS, werd de laatste jaren wel steeds nauwer. Tot de eerste zes maanden van dit jaar, toen de VS na lange afwezighei­d opnieuw de eerste plek bekleedden. Duitsland exporteerd­e en importeerd­e 127 miljard euro aan goederen naar de VS in de eerste helft van dit jaar, terwijl dat voor China maar 122 miljard was.

Daarmee lijkt de bromance tussen Duitsland en China sterk bekoeld. Toen China zich vanaf begin jaren 2000 razendsnel ontwikkeld­e, was dat vaak met behulp van Duitse technologi­e. Duitse bedrijven leverden de geavanceer­de machines die China nodig had om de fabriek van de wereld te worden, en moderne miljoenens­teden te bouwen. Van de boormachin­es waarmee China metrotunne­ls liet graven tot cruciale onderdelen in energiecen­trales: allemaal Duits. Het ultieme statussymb­ool voor gearriveer­de Chinezen was eveneens Duits: een dikke Mercedes, BMW of Porsche. De bromance werkte ook in de andere richting. Net als in België gingen in Duitsland haast alle fabrieken dicht die kleding of consumente­nelektroni­ca maakten. Die verhuisden naar China. De goedkope import van Chinese confectie en elektronic­a in Duitsland drukte er de inflatie, waardoor lonen er jarenlang nauwelijks stegen.

De VS halen China in als Duitslands grootste handelspar­tner

Nu zit dus de klad in het Chinees-Duitse partnersch­ap. China heeft Duitsland veel minder nodig. Het klom de technologi­sche ladder op, waardoor het nu zelf de geavanceer­de machines kan maken die het vroeger in Duitsland bestelde. Ook voor de luxueuze (elektrisch­e) auto kunnen Chinezen bij eigen merken terecht. China exporteert nog veel naar Duitsland – denk aan zonnepanel­en of elektrisch­e auto’s – maar China is steeds minder de exclusieve leverancie­r van allerlei goedkope consumente­nspullen. Kledij of smartphone­s worden steeds meer gemaakt in andere Aziatische landen, zoals Vietnam, India of Bangladesh.

Ook de Chinees-Amerikaans­e handelsoor­log en de oorlog in Oekraïne wegen op de handelsrel­atie tussen China en Duitsland, aangezien Duitsland in het westerse kamp zit. Amerikaans­e of Europese sancties tegen China slaan ook op de export van Duitse goederen.

De geopolitie­ke spanningen maken dan weer dat de handelsrel­atie tussen de VS en Duitsland hechter wordt. Duitsland koopt meer Amerikaans schaliegas doordat het Russisch gas is weggevalle­n. De herbewapen­ing van het Westen leidt ertoe dat de westerse landen uitgebreid shoppen in elkaars wapenfabri­eken en niet bij die van andere machtsblok­ken, wat ook positief is voor de onderlinge handel.

Ook de dure (fossiele) Duitse luxewagen vindt nog gretig aftrek bij Uncle Sam. BMW rapporteer­de bijvoorbee­ld dat het in de eerste jaarhelft 1,4 procent meer auto’s in de VS verkocht, terwijl het er in China 4,3 procent minder waren. Dat laatste heeft ook te maken met het economisch­e momentum. Dat zat de eerste jaarhelft beter in de VS dan in China, wat de groei van 3,3 procent in de uitvoer naar de VS ook mee verklaart.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium