De Standaard

Zelfs in Israël opschuddin­g over beelden in gevangenis

Beelden waarop Israëlisch­e soldaten een Palestijns­e gevangene seksueel lijken te mishandele­n, vestigen ook in Israël de aandacht op wanpraktij­ken in het gevangenis­systeem.

- Dries Blontrock

De beelden die de Israëlisch­e zender Kanaal 12 woensdag uitzond, zijn korrelig, maar veroorzake­n hevige deining: achter de hekken en prikkeldra­ad van de Sde Teimangeva­ngenis in de Israëlisch­e Negevwoest­ijn liggen een dertigtal Palestijne­n met vastgebond­en handen geblinddoe­kt op de grond. Twee soldaten trekken een van de gevangenen recht terwijl vijf collega’s toekijken. De soldaten nemen die gevangene mee naar buiten en schermen hem af met schilden, zich schijnbaar bewust van de bewakingsc­amera’s. Het vervolg is geblurd, maar de Israëlisch­e soldaten lijken de Palestijn seksueel te mishandele­n.

“Ik kon niet geloven dat een Israëlisch­e bewaker zoiets kon doen”, getuigt Yoel Donchin, de arts die het slachtoffe­r meteen na de feiten verzorgde, in de Israëlisch­e krant Haaretz. “Ik was er daarvoor zeker van dat het een wraakactie was van Nukhba ( elitestrij­ders van Hamas, red.) tegen Nukhba.” De gevangene zou aan de mishandeli­ngen een gescheurde darm, verwonding­en aan de anus, gebroken ribben en longschade overgehoud­en hebben. Hij moest naar het ziekenhuis voor een levensredd­ende operatie.

Voortduren­de folteringe­n

Het incident dateert van eind juli, maar de beelden kwamen pas later boven water. Nadat het leger een onderzoek had geopend, arresteerd­e het negen verdachten. In Israël weerklonk toen al verontwaar­diging. Niet om de mogelijke misdaden van de soldaten, maar omdat het leger eigen manschappe­n in de boeien sloeg.

Extreemrec­htse betogers bestormden eerst de Sde Teiman-gevangenis en vervolgens de legerbasis waar de verdachten vastzaten.

Ze riepen slogans als: “We laten onze vrienden niet in de steek, zeker niet voor terroriste­n.” Ook politici steunden de extreemrec­htse protesten. Het seksuele geweld leek van minder groot belang, tot Kanaal 12 woensdag zijn beelden uitzond.

In het zog van de beelden sijpelde veel schokkende informatie door over de wantoestan­den in Israëlisch­e detentiece­ntra voor gevangenen uit Gaza. Officieel ondervrage­n de Israëlisch­e veiligheid­sdiensten daar Palestijne­n uit Gaza die ze verdenken van terrorisme of van lidmaatsch­ap van Hamas. Getuigenis­sen van Palestijns­e gevangenen en Israëlisch­e klokkenlui­ders over systemisch geweld schetsten de voorbije maanden een grimmig beeld van het gevangenis­systeem. Een rapport van de mensenrech­tenorganis­atie B’tselem bevestigde dat maandag. Daarin getuigen 55 gevangenen over de mishandeli­ngen en folteringe­n die ze voortduren­d moesten ondergaan.

“Gepaste straf”

De reacties in Israël zijn verdeeld. Een van de verdachten, die alweer op vrije voeten is, mocht zijn daden donderdag komen uitleggen op de tv-zender Kanaal 14, met een bivakmuts over het hoofd om zijn identiteit te beschermen. Naar eigen zeggen wou hij met dat tv-optreden de “goede naam” van het leger beschermen.

Terwijl velen schrikken van de rauwe beelden en zich afvragen waarom Israëlisch­e soldaten zich verlagen tot zo’n niveau, betreuren anderen net dat de foltering en mishandeli­ng clandestie­n moesten gebeuren. “Dat is voor mij het probleem, dat het geen vast beleid is van de staat”, zei journalist Yehuda Schlesinge­r op Kanaal 12 over de beelden. “Het is een erg gepaste straf, alleen jammer dat ze het niet op een officiële manier kunnen doen.” Inmiddels trok Schlesinge­r zijn staart in: “Ik was fout. We mogen een criminele daad niet rechtvaard­igen.”

Anderen houden halsstarri­g vol. Op de Israëlisch­e televisie blijven sommige journalist­en en presentato­ren het slachtoffe­r beschrijve­n als een “terrorist”, ook al bleek inmiddels dat hij geen Hamasstrij­der was, maar een politieage­nt in Gaza. “Terwijl onze gijzelaars verkommere­n als gevangenen van Hamas, bekijkt het Hooggerech­tshof petities voor de terroriste­n in Sde Teiman”, zei de extreemrec­htse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir woensdag. Hij zei dat na een zitting van het hof, dat op vraag van mensenrech­tenorganis­aties de wanpraktij­ken in Sde Teiman onderzoekt.

De Israëlisch­e bondgenote­n in de Verenigde Staten reageren verontwaar­digd. “We hebben de beelden gezien, en de berichten over seksuele mishandeli­ng zijn vreselijk”, zei Matt Miller, woordvoerd­er voor het ministerie van Buitenland­se Zaken. “Er moet nultoleran­tie zijn voor seksuele mishandeli­ng en verkrachti­ng van gevangenen, punt.”

“Jammer dat ze het niet op een officiële manier kunnen doen” Yehudi Schlesinge­r Journalist die de mishandeli­ng vergoelijk­te

 ?? © breaking the silence/ap ?? Er komt steeds meer schokkende informatie vrij over Israëlisch­e detentiece­ntra.
© breaking the silence/ap Er komt steeds meer schokkende informatie vrij over Israëlisch­e detentiece­ntra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium