De Standaard

Amerikaans­e armada moet Iran afschrikke­n, maar houdt ze ook Israël in toom?

Door de groeiende nervositei­t in het Midden-Oosten voeren de VS in sneltempo hun militaire aanwezighe­id verder op. Dat moet een harde Iraanse vergelding tegen Israël ontraden.

- Jorn De Cock

Nog deze maand zou het vliegdeksc­hip Theodore Roosevelt in de Golf van Oman worden afgelost door de Abraham Lincoln. Zo’n dozijn F/A-18 gevechtsvl­iegtuigen en E-2D-radarvlieg­tuigen zijn intussen van de Roosevelt naar een nietgenoem­de basis in het MiddenOost­en gevlogen, waar ze binnenkort worden afgelost door F-22vliegtui­gen die vanuit Alaska onderweg zijn.

Het regent dit soort van militair jargon, wat erop neerkomt dat de VS hun militaire aanwezighe­id in het Midden-Oosten nog verder opvoeren, in afwachting van mogelijke raketaanva­llen van Iran en de Libanese Hezbollah op Israël. Die worden al sinds vorige week verwacht, na een dubbele Israëlisch­e aanval op een Hezbollah-topman in Beiroet en Hamas-leider Ismail Haniyeh in Teheran.

Dat het Amerikaans­e militaire apparaat een concrete impact heeft, was al duidelijk bij de vorige Iraanse raketaanva­l in april: een coalitie rond de VS, met onder meer Jordanië en Frankrijk, haalde toen het gros van honderden Iraanse raketten en drones neer voor ze Israël bereikten. Toen ging het ook om een vergelding­sactie voor een eerdere Israëlisch­e aanval.

“Ga niet te ver”

De Amerikaans­e president Joe Biden blijft zweren om Israël “te verdedigen”. Dat is niet hetzelfde als Iran aanvallen, klinkt het in Washington. De grootschal­ige inzet dient volgens de regering-Biden juist om een escalatie te vermijden. Als Israël te hard wordt geraakt, slaat het misschien zelf te hard terug in Iran of Libanon. Critici stellen dat premier Benjamin Netanyahu al maanden de escalatie zoekt, en “zwakke reacties” van tegenstand­ers interprete­ert als een uitnodigin­g voor verdere operaties.

In elk geval moet het MiddenOost­en nu eerst door dit moeilijke moment, zo redeneert Washington. Volgens het Israëlisch­e Kanaal 12 kwam er ook al een waarschuwi­ng aan Israël voor wat volgt ná een eventuele Iraanse aanval. “Don’t push it”, of “ga niet te ver”, citeerde de zender de boodschap van Amerikaans­e functionar­issen aan Tel Aviv. “Iedereen in de regio moet dringend het risico van een misrekenin­g begrijpen”, zei minister van Buitenland­se Zaken Antony Blinken dinsdag.

Daarbij lijkt Washington steeds minder illusies te hebben over de intenties van premier Netanyahu. In hun laatste telefoonge­sprek vorige week zou Biden, aldus Kanaal 12, aan Netanyahu botweg hebben gezegd: “Stop bullshitti­ng me.” Biden wil nog altijd een snel bestandsak­koord rond Gaza, meteen ook de meest efficiënte manier om de oververhit­ting in de regio te matigen. Het blijft onduidelij­k in welke mate de VS de Israëlisch­e premier ook onder druk zet om eindelijk zo’n akkoord te sluiten.

“Iedereen in de regio moet dringend het risico van een misrekenin­g begrijpen” Antony Blinken Amerikaans minister van Buitenland­se Zaken

Sinds de catastrofa­le afloop van de Amerikaans­e invasie in Irak, in 2003, geeft Washington steeds weer aan “minder aanwezig” te willen blijven in het Midden-Oosten. Met de huidige toename van het aantal oorlogsbod­ems in de Perzische Golf, de Rode Zee en voor de kust van Israël en Libanon, lijkt de regering-Biden daar even slecht in te slagen als haar voorganger­s.

 ?? ??
 ?? © nytT ?? Het vliegdeksc­hip Abraham Lincoln. Bestemming: Golf van Oman.
© nytT Het vliegdeksc­hip Abraham Lincoln. Bestemming: Golf van Oman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium