De Standaard

Crombez wil zones 30 afbouwen: “Sommige dienen alleen voor boetes”

Kandidaat-burgemeest­er John Crombez (Vooruit) wil in Oostende weer 50 kilometer per uur toelaten in een aantal zones 30. Het is een opvallende ommezwaai bij de partij die er nog voor pleitte om van de zone 30 in de bebouwde kom de norm te maken.

- Valerie Droeven, Simon Andries

“In Oostende is er de voorbije zes jaar wel voor 10 miljoen euro meer aan boetes geïnd” John Crombez

De uitgebreid­e zone 30 die sinds september 2022 in Oostende geldt, moet teruggedra­aid worden: op bepaalde plekken moet de automobili­st weer 50 kilometer per uur kunnen rijden. Dat vindt alvast kandidaat-burgemeest­er John Crombez (Vooruit), die nu als oppositiel­eider tegenover Open VLDburgeme­ester Bart Tommelein staat. In een weekendint­erview met De Standaard dat zaterdag verschijnt, hekelt de voormalige partijvoor­zitter “de ontploffin­g aan GAS-boetes” in de badstad. “Het stadsbestu­ur heeft meteen na de invoering van die zone 30 overal flitspalen neergepoot en de politie ingeschake­ld om zo veel mogelijk flitsboete­s te genereren”, aldus Crombez.

Frustratie bij huisbezoek­en

De gewezen voorzitter van de socialiste­n, die al maanden van huisbezoek­en achter de rug heeft, zegt dat hij veel frustratie over de toegenomen boetes hoort. Het gaat dan niet over de zones 30 aan schoolomge­vingen of op drukke woonerven, maar Crombez geeft het voorbeeld van een Oostendse laan met een middenberm tussen de rijvakken en een bomenrij aan weerskante­n om fietsers en voetganger­s te beschermen. “Ook daar mag je nog maar 30 per uur rijden, en het stadsbestu­ur is er meteen massaal beginnen te flitsen. Dat draait niet meer om verkeersve­iligheid, de enige bedoeling is via boetes geld binnenrijv­en voor de stadskas.”

Dankzij Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) kunnen Vlaamse lokale besturen sinds 2021 via een GAS-boete lichte snelheidso­vertreding­en zelf bestraffen. Mechelen, bestuurd door voormalig Open VLDministe­r Bart Somers, was de eerste stad die daar grootschal­ig gebruik van maakte, waarna veel steden volgden. Met zijn uithaal valt Crombez die aanpak aan.

“Dat is beleid waar ik met afgrijzen naar kijk”, zegt hij. “De liberale burgemeest­er (Bart Tommelein, red.) zegt wel dat hij de belastinge­n niet verhoogd heeft, maar in Oostende is er de voorbije zes jaar wel voor 10 miljoen euro meer aan boetes geïnd. De inkomsten uit GASboetes zijn gestegen van 1,2 naar 5 miljoen euro. En ook de boetes op leegstand zijn in die periode maal drie gegaan. Het casino is hier op de dijk hé, niet in de wijken waar de mensen wonen.”

Crombez verwijst ook naar het nieuwe parkeersys­teem dat het stadsbestu­ur heeft ingevoerd. “Een zorgwerker vertelde dat hij sindsdien meer dan 800 euro aan parkeerboe­tes moest betalen. Hij kon niet anders, want de nodige voorzienin­gen zijn er niet. En hij moet zijn patiënten kunnen bezoeken. Ik geloof niet dat een stad beter wordt door er vier keer meer GAS-boetes uit te schrijven. Wat je moet doen, is de wegen veiliger maken met de juiste infrastruc­tuur voor fietsers en voetganger­s. Zo wordt een stad leefbaarde­r.”

Vlaams Belang achterna

Het standpunt van Crombez is een opmerkelij­ke koerswijzi­ging. In het Vlaams Parlement kwamen oppositiep­artijen Vooruit en Groen twee jaar geleden nog met een voorstel om van 30 kilometer per uur in de bebouwde kom in heel Vlaanderen de norm te maken. Die maatregel werd toen door Vlaams Belang nog weggezet als een “typisch groen-linkse maatregel”. De partij maakte er zelfs een verkiezing­spunt van: “Vlaams Belang is van mening dat de zone 30 niet misbruikt mag worden op locaties waar die niet vereist is.”

In 2020 tuigden de socialiste­n, onder leiding van Conner Rousseau, al een soortgelij­ke redenering op rond de invoering van lageemissi­ezones in steden als Antwerpen en Brussel. Om de luchtkwali­teit te verbeteren, mogen in die zones de meest vervuilend­e voertuigen de stad niet meer inrijden, op straffe van boetes. Omdat die maatregele­n vooral de sociaal zwakkeren zouden raken, kantten de voorzitter en zijn partij zich tegen een uitbreidin­g van die zones. Vlaams Belang is van meet af aan tegenstand­er geweest: meteen na de invoering van de lage-emissiezon­es organiseer­de de partij van Tom Van Grieken petities tegen wat ze een “asociale pestbelast­ing” noemde.

Als reactie op de uitspraken van Crombez benadrukt de partijwoor­dvoerder van Vooruit dat het “een lokale aangelegen­heid is om in te schatten of een specifieke zone 30 nuttig is”. Een algemeen nationaal standpunt neemt de partij er dus niet meer over in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium