De Standaard

Betalen om te mogen sparen wordt de nieuwe regel

Spaarders die willen intekenen op de ‘staatsbon-aanbieding­en’ waarmee banken uitpakken, stellen vast dat dit niet zomaar mogelijk is. Het geld van niet-klanten is vaak alleen welkom als ze eerst een betalende zichtreken­ing met debetkaart afsluiten.

- Pascal Dendooven

Naarmate de datum van 4 september dichterbij komt, de dag waarop de fiscale staatsbon vervalt, pakken steeds meer banken uit met spaarformu­les in de hoop een deel van het staatsbong­eld binnen te halen.

De inzet is bijzonder groot, omdat de staatsbon afgelopen jaar 30 miljard euro in beweging zette. 21,9 miljard ging naar de overheid, de andere 8 miljard ging naar banken die de staatsbon pareerden met een eigen aantrekkel­ijk voorstel.

De jongste weken pakt de ene bank na de andere uit met commerciël­e aanbieding­en. De inzet daarbij is om spaargeld dat vorig jaar wegvloeide te recuperere­n. Verschille­nde grootbanke­n zagen toen elk om en nabij de 5 miljard wegvloeien. Banken pakken uit met diverse formules die erop gericht zijn het staatsbong­eld minstens één jaar bij hen vast te zetten. Het gaat zowel om termijnrek­eningen, kasbons, obligaties als spaarverze­keringen.

Het is niet zomaar te zeggen welke bank de beste condities aanbiedt. De ene bank scoort sterk met een product op twee jaar, de andere met een belegging op één jaar, nog een andere zet een vastrenten­de belegging op anderhalf jaar in het zonnetje.

Rompslomp

Spaarders die de verschille­nde aanbieding­en wikken en wegen, ontdekken echter dat ze niet zomaar kunnen intekenen op die tijdelijke promoties. Wie bijvoorbee­ld op een termijnrek­ening of een kasbon wil intekenen, moet klant zijn bij de betrokken bank. Aan niet-klanten wordt gevraagd om zowel een effectenre­kening te openen als een zichtreken­ing met debetkaart. Met andere woorden: men moet de procedure doorlopen om volwaardig klant te worden.

Dat betekent dat wie af en toe op een commerciee­l aanbod van een bank wil kunnen ingaan, in de praktijk al snel dreigt opgescheep­t te zijn met drie tot vier zichtreken­ingen met telkens een (nutteloze) debetkaart. Welke consumente­n zijn daartoe bereid?

In sommige gevallen is het ook niet mogelijk om een gratis zichtreken­ing te openen om te kunnen intekenen op de belegging en moet je een betaalpakk­et afnemen waar maandelijk­s kosten voor aangereken­d worden. ING Bank stopte enkele jaren geleden al met zijn gratis Lion Account, terwijl KBC Bank sinds juli 2 euro per maand aanrekent op zijn voorheen gratis zichtreken­ing. De goedkoopst­e betaalreke­ning bij ING Bank kost 1,90 euro per maand. KBC zegt dat je ook vanuit een gratis spaarreken­ing kan intekenen.

Wie af en toe op een commerciee­l aanbod van een bank wil kunnen ingaan, is al snel opgescheep­t met drie tot vier nutteloze zichtreken­ingen

Bij Belfius Bank kosten betaalreke­ningen 5,50 euro per jaar, maar is er ook een gratis rekening in het aanbod, de Beats Pulse. Wie zo’n rekening wil openen om te kunnen intekenen op een beleg

ging, moet in de praktijk bij een kantoor langsgaan. De wachttijde­n aan sommige kantoren zijn bijzonder lang. Belfius geeft toe dat dat een pijnpunt is. “Dat heeft nog met corona te maken. We zullen dat aanpakken”, zegt een woordvoers­ter.

Bij BNP Paribas Fortis, dat onder meer een aantrekkel­ijke kasbon met een looptijd van 2 jaar aanbiedt, is er een dubbele beperking. De bank wil met die spaarformu­le maar één miljard ophalen. Nieuwe klanten moeten de facto een betalende zichtreken­ing afsluiten van minimaal 24 euro per jaar. Een gratis Hello Bank-rekening openen kan niet in een kantoor en online duurt het enkele weken voor de rekening operatione­el is. Bij Argenta Bank kan je in het kantoor wel nog een

gratis ‘green-rekening’ afsluiten om te kunnen intekenen op de termijnrek­eningen.

Spaarders zullen vaststelle­n dat ze om in te tekenen op eenvoudige belegginge­n bij een bank vaak meer dan 20 euro per jaar moeten betalen. Bovendien riskeren ze te worden opgezadeld met slapende zichtreken­ingen. In de praktijk zijn het hinderniss­en die de vrije concurrent­ie om het spaargeld bemoeilijk­en.

De rompslomp en kosten waarmee niet-klanten of nieuwe klanten van banken geconfront­eerd worden, staan in schril contrast met de soepelheid waarmee je kan intekenen op de staatsbon. Spaarders kunnen er rechtstree­ks op intekenen op de website van het Agentschap van de Schuld en het gewenste bedrag storten op de rekening van dat Agentschap. Het nadeel van de staatsbon bij het Agentschap is dat de storting pas na enkele dagen rente begint op te brengen.

Witwassen

Bankiers wijzen erop dat de regelgevin­g het complexer maakt om nieuwe klanten aan te trekken. Het principe KYC, know your customer, houdt in dat je je klant moet kennen en zicht hebben op de herkomst van het geld. Van spaarders die willen beleggen, moeten ze dan weer een beleggings­profiel opstellen.

Bankiers wezen er in het afgelopen jaar al op dat de overheid met haar laagdrempe­lige regels om in te tekenen op een staatsbon, het risico liep te helpen met geld witwassen. Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld zei wel dat er na intekening controles konden komen op de herkomst van het geld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium