De Standaard

De kleur van de dooier veranderen? Een eitje!

Het is niet moeilijk om de kleur van een eierdooier te beïnvloede­n. Maar zegt het geel of oranje ons ook iets over hoe gezond het ei is?

- Dries De Smet

Hoe heeft u uw eierdooier het liefst? Lichtgeel? Donkergeel? Oranje? Het kan allemaal. Meer zelfs: het is een eitje om de kleur van de dooier te veranderen.

Het eigeel dankt zijn kleur aan carotenoïd­en, de kleurstoff­en die ook wortels, pompoenen en zoete aardappele­n hun typische kleur geven. Kippen maken ze niet zelf aan, en dat is een voordeel voor de kippenboer: door het voer te veranderen, kun je ook de kleur van de dooier wijzigen. “Dat gaat heel snel”, zegt Evelyne Delezie, onderzoeke­r pluimveevo­eding bij het Instituut voor landbouw-, visserij- en voedingson­derzoek (Ilvo). “Al binnen een paar dagen zie je een verschil. Na twee weken kun je van een heel donkere eierdooier naar een heel lichte gaan, of omgekeerd, alleen maar door de voeding aan te passen.” De carotenoïd­en zitten onder meer in mais of luzerne. Maar ze worden ook geëxtrahee­rd uit bloemen zoals het afrikaantj­e (geel) of vruchten zoals de paprika (rood).

Antioxidan­ten

Het Zwitserse chemiebedr­ijf Roche (nu DSM-Firmenich) ontwikkeld­e al in de jaren 60 een waaier met vijftien kleurschak­eringen, van lichtgeel tot donkeroran­je. Die laat de boer toe om snel de kleur van de dooier te determiner­en, maar ook om te achterhale­n wat de consument wil.

Dat verschilt sterk van land tot land. Zo verkiezen Nederlande­rs, Finnen en Denen lichtere dooiers, terwijl Belgen eerder naar donkergeel neigen, blijkt uit ouder onderzoek van DSM. Portugezen en Oostenrijk­ers eten hun dooier liefst oranje.

Die voorkeur is overigens niet stabiel over tijd. In 2016 voegde DSM een zestiende kleur toe aan de schaal. Het nieuwe donkeroran­je illustreer­t dat donkere dooiers nu meer in trek zijn. De chemiereus heeft geen recente studie per land gemaakt. “Voorkeuren verschille­n, maar in de meeste landen prefereren consumente­n een dooierkleu­r van 12 of meer”, zegt woordvoers­ter Madyson O’Connor. Dat gaat van donkergeel tot oranje.

Dat we donkerder met gezonder associëren, is niet onlogisch, zegt Bruno De Meulenaer, professor voedselvei­ligheid en -kwaliteit (UGent). “Kippen scheiden die

In Afrika zijn de dooiers vaak erg licht, omdat de kippen daar de tarwesoort sorghum krijgen

carotenoïd­en niet af voor ons, maar voor de embryo’s die in bevruchte eieren zitten.” Ze werken als antioxidan­ten die cellen en weefsels beschermen tegen schadelijk­e mutaties.

Ook voor de mens zijn er positieve gezondheid­seffecten. Lutheïne en zeaxanthin­e, twee kleurstoff­en die in de dooier zitten, vermindere­n het risico op een degenerati­eve oogziekte – al toont een recente overzichts­studie dat het effect relatief klein is. “Vanuit die optiek is onze algemene voorkeur voor oranje dooiers terecht”, zegt De Meulenaer.

Eierdooier­s met meer lutheïne en zeaxanthin­e kleuren immers donkerder. Maar het omgekeerde is niet per se waar: het is niet omdat ze oranje zijn, dat dooiers veel van die potentieel gunstige stoffen bevatten. Het is ook mogelijk om de dooiers bij te kleuren met synthetisc­he kleurstoff­en zoals canthaxant­hine. Die kleurstof wordt ook aan gekweekte zalm toegediend. Om een ei op de gewenste ‘Nederlands­e’ gele kleur te krijgen zou een kippenboer via de voeding circa 0,07 mg canthaxant­hine per ei moeten toevoegen, berekende een studie. Voor een oranje ‘Oostenrijk­se’ dooier is dat 0,27 mg.

“De molecule van canthaxant­hine ziet er ongeveer uit als die van andere carotenoïd­en”, zegt De Meulenaer. “Maar daarvan is een gunstig effect niet bewezen. Integendee­l, de stof wordt net geassociee­rd met de verslechte­ring van een andere oogziekte.” Om die reden besliste de Europese Commissie in 2002 om de maximaal toegelaten hoeveelhei­d canthaxant­hine in voer voor legkippen te vermindere­n met een factor tien.

De Meulenaer betreurt dat je, door de toevoeging van kleurstoff­en, niet langer aan de kleur kan afleiden welke potentiële gunstige gezondheid­seffecten een ei heeft. “De kleur van de dooier hangt totaal niet samen met de gezondheid”, zegt ook Delezie. “Net zoals je uit de kleur van de schaal niets kunt afleiden.”

Groene dooiers

Eieren van biologisch­e kweek zijn vaak bleker van kleur, omdat daar geen synthetisc­he kleurstoff­en gebruikt mogen worden. Maar een Duitse studie uit 2006 toonde aan dat die biologisch­e eieren vijf keer meer lutheïne en zeaxanthin­e bevatten dan eieren uit – toen nog toegelaten – legbatteri­jen. Een Tsjechisch­e studie vond veruit de meeste carotenoïd­en in eieren van eigen kweek. Het verbaast De Meulenaer niet. “De carotenoïd­en halen kippen ook uit gras en kruiden.”

Kippenlief­hebbers die willen experiment­eren met de kleur van de eierdooier­s, kunnen hun kippen dus op een aangepast dieet zetten. In Afrika zijn de dooiers vaak erg licht, omdat de kippen daar de tarwesoort sorghum krijgen. Met rode extracten, bijvoorbee­ld uit orleaan of paprika, kun je dooiers rood doen kleuren.

Een Indiër haalde in 2020 de lokale pers omdat zijn kippen eieren legden met groene dooiers. De nakomeling­en van die kippen erfden dat talent. Helaas voor de man had hij geen nieuwe kippensoor­t ontdekt: toen de plaatselij­ke universite­it de kippen normaal kippenvoer gaf, kleurden de dooiers opnieuw saai geel.

Mocht u er ooit in slagen om uw kippen gouden eierdooier­s te laten leggen, slechts één goede raad: niet slachten!

 ?? © MartinParr/ magnum ?? Deze groep Japanse schoolkind­eren kiest ook voor donkergeel.
© MartinParr/ magnum Deze groep Japanse schoolkind­eren kiest ook voor donkergeel.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium