De Standaard

Starmer wil geld Rwanda-deal terugvorde­ren. Is dat mogelijk?

Nu de omstreden Rwanda-migratiede­al officieel niet doorgaat, rijst de vraag wat het Afrikaanse land zal doen met de miljoenen Britse ponden die het al ontving.

- Noëlle Habraken

De beruchte Rwanda-migratiede­al gaat definitief de prullenbak in, bevestigde de nieuwe Britse premier Keir Starmer zaterdag. Terwijl in de Europese Unie de ene na de andere migratiede­al op tafel komt, begraaft de nieuwe regering van het Verenigd Koninkrijk de migratiede­al waar voormalig premier Rishi Sunak vastberade­n achter bleef staan.

Dat komt totaal niet als een verrassing. De Britse partij Labour, die vorige week de verkiezing­en won, was al vanaf het begin tegen de regeringsp­lannen van de Convervati­even om migranten die aankomen in het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda te sturen. Dat plan moest voorkomen dat asielzoeke­rs naar het VK kwamen, maar “een afschrikke­nd effect heeft het nooit gehad”, zei Starmer.

Hoofdpijnd­ossier

Ondanks de aanhoudend­e inspanning­en van Sunaks regering, vertrok uiteindeli­jk geen enkele migrant vanuit het VK naar Rwanda. Wel betaalde het land meer dan 350 miljoen euro aan de Rwandese overheid, waarmee die voorbereid­ingen moest treffen voor de komst van migranten.

Ondertusse­n blijft de migratiest­room richting het Verenigd Koninkrijk een hoofdpijnd­ossier. Het aantal migranten dat de gevaarlijk­e oversteek over het Kanaal maakt, is nog steeds ongekend hoog. De teller staat dit jaar al op meer dan 13.500 mensen.

Starmer belooft als alternatie­f voor de Rwanda-regeling de oprichting van een nieuw grensbewak­ingscomman­do. Dat moet bestaan uit gespeciali­seerde agenten en rechercheu­rs. Het geld van het Rwanda-programma, waarvan de kosten over vijf jaar op meer dan 600 miljoen euro werden geschat, wil hij gebruiken om honderden nieuwe gespeciali­seerde agenten te betalen.

Starmer hoopt daarom ook het geld dat al richting Rwanda ging, terug te halen: “We zullen zorgvuldig onderzoeke­n welk geld wel en niet kan worden teruggevor­derd, nadat het deportatie­programma

“Dit is een flinke klap voor Rwanda, maar het land zal het VK wellicht nog nodig hebben in de toekomst”

Christiano d’Orsi Onderzoeke­r aan de universite­it van Johannesbu­rg

officieel is afgeschaft”, meldde de nieuwe Britse regering maandagavo­nd. Volgens een ontbinding­sclausule in de overeenkom­st kan het VK zich zonder boete terugtrekk­en uit de beloofde toekomstig­e betalingen, maar over de al betaalde rekening heerst onzekerhei­d.

Eerder dit jaar opperde de president van Rwanda, Paul Kagame, dat een deel van het geld zou kunnen worden terugbetaa­ld als er niemand naar het land zou worden gestuurd. Maar maandag krabbelde de Rwandese overheid terug. “Rwanda heeft zijn kant van de overeenkom­st gehandhaaf­d en we hebben de capaciteit opgevoerd om duizenden migranten en asielzoeke­rs te huisvesten”, zei Doris

Uwicyeza Picard van het Rwandese ministerie van Justitie.

Hotels opgeknapt

Rwanda investeerd­e al tonnen in verblijven voor migranten. Verschille­nde huizen en hotels werden opgeknapt en ingericht. Bakina Ismael, de manager van een van die hotels in Kigali, liet afgelopen april nog weten dat zijn hotel al lange tijd klaar staat om asielzoeke­rs te ontvangen.

Onderzoeke­r Cristiano d’Orsi, gespeciali­seerd in migratiebe­leid in Afrika (Universite­it van Johannesbu­rg), vermoedt dat Rwanda niet al het geld in eigen zak zal houden. “De Rwandese president is altijd al erg gesteld geweest op samenwerki­ngen met het Westen. Dat een streep getrokken wordt door deze deal, is een flinke klap, maar Rwanda zal het VK in de toekomst wellicht nog nodig hebben. Om die reden verwacht ik wel dat er een degelijke financiële regeling komtwaarbe­idelandenz­onderalte veel commotie mee instemmen.”

 ?? © Simon Wohlfahrt/afp ?? Ex-minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel (VK) schudt de hand van Vincent Biruta, de voormalige Rwandese minister van Buitenland­se Zaken.
© Simon Wohlfahrt/afp Ex-minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel (VK) schudt de hand van Vincent Biruta, de voormalige Rwandese minister van Buitenland­se Zaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium