De Standaard

Opluchting en scepsis na Franse verkiezing­en

- Stijn Decock

Het ergste is vermeden, leek de reactie van de financiële markten op de onverwacht­e uitkomst van de tweede ronde van de Franse presidents­verkiezing­en. De Cac40, de aandelenko­rf met de veertig belangrijk­ste aandelen in Frankrijk, zakte maandag 0,6 procent, na winst in de openingsur­en van de beurs. Andere Europese indices eindigden ook op een klein verlies. De spread tussen het rendement op een Franse en een Duitse 10-jaarsstaat­sobligatie bleef ongeveer stabiel op 70 basispunte­n. Ook de euro klom licht tegenover de dollar.

Die initiële opluchting op de markten kwam er toen bleek dat het uiterst rechtse Rassemblem­ent National (RN) maar 143 van de 577 zetels binnenhaal­de. Dat was een pak minder dan op basis van de eerste ronde verwacht kon worden. Het betekent dat de partij van Le Pen niet in de regering komt, en Frankrijk voorlopig behoed blijft van al te grote politieke avonturen. Avonturen die wellicht ook gevolgen zouden hebben voor Europa, aangezien Frankrijk samen met Duitsland de motor van de Europese Unie vormt. De euroscepti­sche RN zou de EU ongetwijfe­ld ver

Gevreesd wordt dat de verdeelde regering het begrotings­tekort van 5,2 procent van het bbp niet substantie­el zal kunnen oplossen

zwakt hebben, wat slechts nieuws geweest zou zijn voor de euro. Vooral Franse bankaandel­en stonden de voorbije weken op verlies door het vooruitzic­ht op een mogelijke uiterst rechtse machtsover­name.

Niet uiterst rechts, maar een coalitie van linkse partijen verenigd in het Nouveau Front Populaire (NFP) won met 182 zetels de verkiezing­en. Bij die beweging zitten zowel socialiste­n – de partij van oud-presidente­n Mitterrand en Hollande – als ecologiste­n, maar ook het uiterst linkse La France Insoumise van Jean-Luc Mélenchon.

Dat laatste baart de beleggersw­ereld zorgen. In de vele commentare­n van beursanali­sten was maandagoch­tend weinig sprake van euforie. Die analyse kan samengevat worden als volgt: het ergste is vermeden. Maar Frankrijk is verzwakt omdat er over de partijgren­zen heen een parlementa­ire meerderhei­d moet gevonden worden, iets wat in Frankrijk moeilijker ligt dan in landen als België of Duitsland, die het gewoon zijn om met coalitiere­geringen te werken. Zeker als er ook compromiss­en gesloten moeten worden met Mélenchon, die heel kritisch staat tegenover de EU en haar begrotings­normen.

Frederic Leroux, investerin­gsmanager van de grote Franse vermogensb­eheerder Carmignac, schetst het vervolg: “Hoogstwaar­schijnlijk volgt nu een impasse die elk belangrijk­e hervorming onmogelijk maakt. Frankrijk zal dan de zaken dag-tot-dag regelen, tot de volgende ontbinding van het parlement (over meer dan een jaar, red.) of het aftreden van de president in 2027 – en dat tegen een achtergron­d van een verdere verslechte­ring van de overheidsf­inanciën.”

De vrees is dat de nieuwe verdeelde regering niet bij machte zal zijn om het begrotings­tekort van 5,2 procent van het bbp substantie­el te vermindere­n, ondanks dat Frankrijk, net als België, op het strafbankj­e van de Europese begrotings­waakhonden zit. Daardoor zal volgens analisten de spread met Duitsland, waar het begrotings­tekort 1,5 procent bedraagt, opnieuw oplopen.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium