De Standaard

“Verbod op kindhuweli­jken is loutere stunt”

Met een nieuwe wet verbiedt het West-Afrikaanse Sierra Leone kindhuweli­jken. Of die ook gevolgd zal worden, is de vraag. “Op dit eigenste moment onderhande­len families in het geheim over de bruidsscha­t van hun minderjari­ge dochter.”

- Noëlle Habraken ©

Een op de drie meisjes trouwt in Sierra Leone vóór ze 18 jaar is, meldde Unicef in 2020. De helft van hen is niet eens 15 jaar. Om daaraan een einde te maken, zette president Julius Maada vorige week zijn handtekeni­ng onder een verbod op kinderhuwe­lijken.

Door de nieuwe wet riskeren mannen die trouwen met meisjes onder de 18 jaar, minstens 15 jaar gevangenis­straf en een boete van 3.700 euro. Ook de familieled­en van de bruid en de gasten op de bruiloft zijn strafbaar. Wie als kind getrouwd is, kan financiële compensati­e eisen en een verzoek indienen om het huwelijk te laten ontbinden. “Een belangrijk­e mijlpaal’’, zei het Amerikaans­e ministerie van Buitenland­se Zaken.

Volgens Girls Not Brides, een internatio­nale organisati­e die zich inzet voor een verbod op kindhuweli­jken, liggen 16 van de 20 landen met het hoogste percentage kindhuweli­jken in Afrika. De huwelijken worden uit financiële overweging­en gesloten. Arme families huwelijken hun dochters uit voor een bruidsscha­t en hopen dat hun dochter een beter leven zal hebben in haar nieuwe familie. Ook kan zo’n huwelijk een dekmantel zijn voor meisjes die op zeer jonge leeftijd zwanger raken, zelfs als gevolg van verkrachti­ng.

Nadruk op onderwijs

Volgens de Sierra Leoonse vrouwenrec­htenactivi­ste Diaka Salena Korama is de nieuwe wet slechts een politieke stunt van de overheid om internatio­naal de indruk te wekken dat er veranderin­g komt, terwijl er in werkelijkh­eid niets verandert. ‘’Als de overheid wezenlijk de rechten van vrouwen en meisjes belangrijk vindt, zou vrouwelijk­e genitale verminking ook verboden zijn’’, vertelt Korama in een gesprek met De Standaard.

Ook Floris Burgers, antropoloo­g gespeciali­seerd in Afrika (Radboud Universite­it Nijmegen), is van mening dat het probleem niet opgelost is met de nieuwe wet. “Dergelijke wetten zijn niet slecht, maar als er geen andere wetgeving verandert, zijn ze vaak weinig effectief.” Zo hebben verschille­nde landen in Afrika, waaronder Ethiopië en Ghana, al een verbod op kindhuweli­jken ingevoerd, terwijl minderjari­ge meisjes er nog altijd veelvuldig uitgehuwel­ijkt worden.

Volgens Burgers is het essentieel om een strengere onderwijsp­licht in te voeren en meer te investeren in scholing, in plaats van te vertrouwen op een wettelijk kader dat vooral op het platteland moeilijk te handhaven is. “Een sterk onderwijss­ysteem bevordert intellectu­ele en financiële onafhankel­ijkheid, waardoor meisjes zich verzetten tegen traditione­le praktijken als uithuwelij­king en besnijdeni­s. Ze delen hun kennis met hun gemeenscha­ppen, wat perspectie­f biedt. Veranderin­g komt doorgaans vanuit de inzet van burgers zelf’’, aldus Burgers.

Nieuwe gedachten

Korama beaamt dat kennis cruciaal is, maar legt uit dat er weinig vertrouwen is in het huidige onderwijss­ysteem, dat kwalitatie­f gebrekkig is en voor veel kinderen op het platteland ontoeganke­lijk. Daarom nam ze het heft in eigen handen en stichtte ze Girlz Empowered. “De organisati­e is een safe space, een veilige plek’’, legt ze uit. “Het is belangrijk dat er alternatie­ve ruimtes zijn waar meisjes leren over de gevaren van traditione­le praktijken, zelfvertro­uwen opdoen en vaardighed­en ontwikkele­n om zelfstandi­g te worden.’’

Tradities als uithuwelij­king van jonge meisjes zitten namelijk diep geworteld. Korama verwijst daarbij naar een ander veelvoorko­mend probleem dat ermee verband houdt: vrouwelijk­e genitale verminking. Traditione­el moet een meisje besneden zijn om te mogen trouwen. In Sierra Leone is ongeveer 61 procent van de meisjes tussen 15 en 19 jaar genitaal verminkt. Dat kan ernstige complicati­es veroorzake­n tijdens de bevalling. Sierra Leone had tot voor kort nog het hoogste moederster­ftecijfer ter wereld. Vrouwen en meisjes die overlijden ten gevolge van hun besnijdeni­s worden traditione­el bestempeld als heksen. “Om daadwerkel­ijk veranderin­g te bewerkstel­ligen, moeten we de opvattinge­n van mensen veranderen’’, zegt Korama.

Terwijl het vertrouwen in de nieuwe wet minimaal is, blijft Korama hoopvol. Steeds meer bewegingen verzetten zich tegen traditione­le vrouwonvri­endelijke praktijken. “Kennisverg­aring via internet, sociale media, en burgerinit­iatieven maken dat meisjes inzien dat het ook anders kan.’’

“Als de overheid echt de rechten van meisjes belangrijk zou vinden, zou ook genitale verminking verboden worden” Diaka Salena Korama Vrouwenrec­htenactivi­ste

 ?? John Wessels/anp ?? Een op de drie meisjes in Sierra Leone trouwt onder de 18 jaar.
John Wessels/anp Een op de drie meisjes in Sierra Leone trouwt onder de 18 jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium