De Standaard

Met de Munt naar het land van de munster

Voor het eerst in goed twintig jaar trok het symfonieor­kest van de Munt de landsgrenz­en over. “Voor de klank van het orkest is het essentieel om dat regelmatig te doen.”

- Jasper Croonen

Parijs, Barcelona, New York, Japan … nauwelijks twintig jaar geleden waren dat soort (verre) concertrei­zen nog een gewoonte voor de musici van de Munt. Tijden veranderen. Verplaatsi­ngskosten, hotels en per diems voor minstens zestig personen, om over het transport van al die instrument­en maar te zwijgen ... een volledig symfonisch orkest boeken is voor veel organisato­ren simpelweg onbetaalba­ar geworden. Maar soms doet zich alsnog een kans voor. Bijvoorbee­ld wanneer je chef-dirigent het ook voor het zeggen krijgt op een gerenommee­rd muziekfest­ival. Sinds 2023 leidt Alain Altinoglu het Festival Internatio­nal de Colmar, een gedroomde mogelijkhe­id dus om zijn Brusselse troepen ook naar de Elzas te halen.

“Het was veel te lang geleden”, vertelt een muzikante die al meer dan dertig jaar bij het orkest speelt op de bus. “Je leert je collega’s op een andere manier kennen, alles verloopt wat losser. En dat heeft allemaal een impact op de muziek. Natuurlijk is het ook gewoon fijn om voor je werk een keertje naar het buitenland te mogen, maar ik denk dat het voor de klank van een orkest essentieel is om dat regelmatig te doen.”

Brave bende

Maak u trouwens geen te wilde voorstelli­ngen van de busreis, alle clichés mogen meteen op de schop. Neen, er staat geen klassieke muziek op. Wanneer we aan boord klimmen, klinkt ‘Car wash’ van Christina Aguilera, wat later neuriet een van de muzikanten mee met Amy Winehouse. Er barst geen wilde braspartij los zodra we de Brusselse binnenring verlaten hebben. Een paar strijkers spelen samen een spelletje, wat musici nemen hun partituren nog een keer door. De meesten lezen een boek of scrollen ietwat verveeld op hun smartphone. Het Muntorkest is braver dan een troep middelbare scholieren op excursie.

“Het is voor iedereen een lang en slopend seizoen geweest”, verklaren de orkestmana­ger en -inspiciënt­en ’s avonds na aankomst bij een bord spätzle. “De repetities voor deze twee concerten vielen bovendien samen met de slotweek van Turandot, waarbij nog een aantal mensen ziek zijn uitgevalle­n en last minute vervangen moesten worden. Het zijn zaken die van buitenaf niet mogen opvallen, maar die maken dat het allemaal nog extra hectisch en heftig werd.”

Ook de muzikanten zelf beamen trouwens dat het zwaar geweest is. Voor iedereen begint na het festival de zomervakan­tie – al is die ook ingekort, om de repetities voor de openingspr­oductie Siegfried in september rond te krijgen.

Individuee­l tot een sterk geheel

Toch lijkt de nieuwe omgeving verkwikken­d te werken. Er wordt een jogtochtje door de omliggende velden op poten gezet, waarbij concertmee­ster Saténik Khourdoian de groep samenhoudt. De lokale rumbar kent al snel geen geheimen meer voor enkele percussion­isten – sommige clichés bestaan blijkbaar toch met een reden. Bovenal valt het hele weekend een gevoel van samenhorig­heid op.

“Er heerst sowieso een fijne sfeer tussen de musici”, vertelt een van de houtblazer­s al lopend. “Als ik soms van collega’s hoor hoe competitie­f het er bij hun orkest aan toegaat, en welke intriges er kunnen spelen … Maar het is wel zo dat je die ambiance doorheen het jaar in Brussel wat uit het oog kunt verliezen. Je komt onvermijde­lijk in een wat routineuze­r werkritme terecht. Naast je job heb je bovendien nog zo veel andere verplichti­ngen. Dus hoe tof je ze ook mag vinden, je komt er niet altijd toe om nog wat tijd met de collega’s te spenderen. Hier is die vrijheid er wel.”

Die teamspirit valt ook buitenstaa­nders op. Zeker na een paar dagen in het zonnige microklima­at rond de Vogezen. “Ik ben altijd blij als ik door het Muntorkest geëngageer­d wordt”, klinkt het bijvoorbee­ld bij een freelancem­uzikante. “Ik werk met meerdere ensembles en orkesten samen, maar dit is gewoon zo een gezellige bende om mee te musiceren.” Zelfs als meegereisd journalist kun je niet anders dan dingen oppikken: de repetitie die ter ere van eerste viool Nana Kawamura begint met een symfonisch­e versie van ‘Happy birthday’; de hartver

De lokale rumbar kent al snel geen geheimen meer voor enkele percussion­isten – sommige clichés bestaan blijkbaar toch met een reden

warmende knuffel van de dirigent voor afzwaaiend altviolist Yves Cortvrint; zelfs het (ironieloze) brede glimlachen bij een opperst cliché als Pomp and circumstan­ce van Edward Elgar.

Samen op tournee, het blijkt inderdaad essentieel voor de uitvoering. Want de gebouwtjes in de Colmarse binnenstad mogen nog zo feeëriek zijn, de felste kleuren kwamen dit weekend toch van een buitenshui­s orkest.

 ?? © Bertrand Schmitt ??
© Bertrand Schmitt
 ?? © Bertrand Scmitt ??
© Bertrand Scmitt
 ?? © Bertrand Schmitt ??
© Bertrand Schmitt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium