De Standaard

Voortvluch­tige toprechter uit Peru duikt op in België

Peru werkt aan een uitleverin­gsverzoek voor de gewezen toprechter César Hinostroza, die wordt verdacht van omkoping. Hij vond onderdak in België en trad zo in het spoor van illustere voorganger­s.

- Nikolas Vanhecke

Een foto die vorige maand lekte in de Peruviaans­e pers toont een zestiger aan de ingang van een appartemen­tsgebouw in Brussel. Hij staat te tikken op zijn smartphone, draagt een zwarte kaptrui, heeft het haar in een split en witte Nikesneake­rs aan zijn voeten. Niets laat vermoeden dat het gaat om een man die er in Peru van wordt verdacht een spil te zijn in het grootste gerechteli­jke corrupties­chandaal dat het land ooit heeft gekend.

‘De witte boorden van de haven’ is de bijnaam van het criminele netwerk waar César Hinostroza (67) volgens het Peruviaans­e gerecht deel van uitmaakte. De gewezen toprechter wordt beschuldig­d van samenspann­ing met andere rechters, openbaar aanklagers, advocaten, ambtenaren en politici. Ze speelden onder één hoedje om vonnissen in een bepaalde richting te sturen of straffen te vermindere­n. Binnen de Nationale Raad van de Magistratu­ur, die magistrate­n benoemt en evalueert, regelden ze promoties en aanstellin­gen.

De bal ging aan het rollen toen in juli 2018 audio-opnames lekten waarin de verdachten zaken met elkaar bespraken. Onder anderen de voorzitter van het hof van beroep van Callao was daarop te horen. Callao ligt vlak bij de Peruviaans­e hoofdstad Lima en huisvest de belangrijk­ste haven van het land – vandaar de verwijzing naar die haven in de naam van de bende. Die rechtbankv­oorzitter uit Callao werd een kroongetui­ge in het dossier en leverde materiaal aan bij 38 onderzoeke­n, waaronder dat naar zijn ex-collega Hinostroza. Het schandaal veroorzaak­t veel commotie in Peru, dat al jaren kampt met een woekerende politieke en institutio­nele crisis.

Tomatenkra­am

Als voorzitter van een kamer binnen het Hooggerech­tshof was Hinostroza een invloedrij­k figuur. Vanuit zijn positie zou hij de benoeming en evaluatie van magistrate­n mee hebben gefikst, maar het meest vernietige­nde was een audio-opname waarin hij een regeling voor een verdachte van de verkrachti­ng van een elfjarige lijkt te bespreken. “Willen ze dat de zaak wordt geseponeer­d of dat hij (de dader, red.) vrijuit gaat?”, zegt Hinostroza daarop volgens de Chileense krant El Mercurio.

In oktober 2018 vluchtte de verdachte rechter, ondanks een verbod om Peru te verlaten, het land uit. Via Ecuador kwam Hinostroza terecht in Spanje, om enkele jaren later in Brussel op te duiken. In september 2023 publiceerd­e het Peruviaans­e weekblad Hildebrand­t een foto van de man bij een tomatenkra­am op een Brusselse markt. Daar kwam dan recent de foto bij van aan het appartemen­tsgebouw.

Via de Argentijns­e internatio­nale krant Infobae raakte eind juni bekend dat het Peruviaans­e gerecht werkt aan een uitleverin­gsverzoek dat naar ons land zal komen. Gevraagd om een reactie zegt de FOD Justitie dat het geen commentaar geeft bij individuel­e dossiers.

Puigdemont

Met zijn verblijf in Brussel sluit Hinostroza aan bij een rijtje internatio­naal gezochte personen. Enkele jaren geleden kwam, bijvoorbee­ld, de Ecuadoraan­se ex-president Rafael Correa in Brussel terecht.

De bekendste case is die van de Catalaanse politicus Carles Puigdemont. “Voor hem speelde toen mee dat de N-VA in de federale regering zat, en er dus wel wat sympathie was voor de Catalaanse kwestie. Maar Brussel is natuurlijk ook de hoofdstad van Europa”, zegt ad-vocaat op rust Paul Bekaert.

Bekaert verdedigde Puigdemont en vele anderen tegen wie een verzoek om uit- of overleveri­ng liep. In de jaren negentig was er de zaak rond Luis Moreno en Raquel Garcia, die beschuldig­d werden van banden met de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA. Een jarenlange procedures­trijd draaide uit op hun permanente verblijf in België.

“Die zaak heeft Puigdemont indertijd geïnspiree­rd om naar België te komen”, zegt Bekaert. “Toen was er ook nog een ander langlopend overleveri­ngsverzoek, tegen Maria Natividad Jáuregui (in 2020 werd zij alsnog overgeleve­rd, red.). En in diezelfde periode was er de zaak over de Spaanse rapper Valtonyc, waarbij de overleveri­ng ook werd geweigerd. In de Spaanstali­ge wereld kregen die dossiers wel wat weerklank, waardoor ze anderen ertoe kunnen brengen om naar hier te komen. Maar als je vergelijkt met Zwitserlan­d, is die aantrekkin­gskracht van België eerder relatief. Er zijn ook veel uitleverin­gen die toch worden toegekend.”

In oktober 2018 vluchtte de verdachte rechter uit Peru. Via Ecuador kwam hij terecht in Spanje, om enkele jaren later in Brussel op te duiken

 ?? © reuters ?? De Peruviaans­e rechter César Hinostroza, betrokken bij corruptie, vluchtte uit Peru en zou al een paar keer in Brussel gespot zijn.
© reuters De Peruviaans­e rechter César Hinostroza, betrokken bij corruptie, vluchtte uit Peru en zou al een paar keer in Brussel gespot zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium