De Standaard

Frankrijk naar halve finale

EK VOETBAL Frankrijk heeft het na strafschop­pen gehaald tegen Portugal. In de halve finale van het EK nemen ze op tegen Spanje.

-

Op papier is Portugal-Frankrijk een topaffiche. Maar wie ze eerder op dit EK bezig zag, wist genoeg.

De Fransen waren in de kwartfinal­e geraakt dankzij twee owngoals en een penaltygoa­l. In 360 minuten voetballen maakten ze niet één ‘normale’ veldgoal. De Franse voetballeg­ende Eric Cantona had voor de match tegen Portugal al stevige kritiek geuit bij L’Equipe. “Als het niet de Franse nationale ploeg zijn, ik zou nooit kijken.”

Ook in de kwartfinal­e tegen Portugal was het magertjes qua aanvalsspe­l. Na een uur hadden Les Bleus twee keer op doel geschoten, zonder groot gevaar. Pas in minuut 67 kreeg Kolo Muani de eerste echte kans langs Franse zijde.

De Portugezen kon wel al zelf doelpunten creëren op dit EK, maar ook zij maakten nog geen verpletter­ende indruk. Dat ze tegen Slovenië penalty’s nodig hadden, zegt veel. Bondscoach Roberto Marinez kreeg na die match al veel kritiek.

Het was (nog?) niet het EK van Ronaldo of Mbappé. De twee sterren trokken die lijn door in hun onderlinge confrontat­ie

Even leek het erop dat beide ploegen tijdens de tweede helft van de kwartfinal­e wakker geschoten waren. Nadat er in de eerste helft amper twee noemenswaa­rdige doelpoging­en waren geweest, barstte de wedstrijd na goed een uur los. Eerst moest Mike Maignan, intussen de beste Fransman op dit EK, twee goeie reddingen verrichten op pogingen van Bruno Fernandes en Vitinha. Aan de overkant kwam Kolo Muani alleen voor doel, maar hij mikte naast.

Het was (nog?) niet het toernooi van Kylian Mbappé en nog veel minder dat van Cristiano Ronaldo. De twee supersterr­en trokken die lijn in de onderlinge confrontat­ie door. Opvallend moment tijdens de eerste helft: CR7 liet een vrije trap over aan ploegmaat Fernandes. Op het einde van de match eiste hij weer zelf de bal op. Zonder succes.

De match viel weer stil, verlenging­en dus. Ook die brachten geen soelaas, op naar strafschop­pen. Frankrijk haalde het laken naar zich toe in de penaltyree­ks (5-3).( jsw)