De Standaard

Sint-Jacobskerk heropent na zestig jaar leegstand

- Hannelore Smitz

LEUVEN Er is weer leven in de Sint-Jacobskerk in Leuven. Na jaren van stabilisat­iewerken is de kerk weer open en wordt ze herbestemd tot een ontmoeting­splek voor de buurt.

1963. Dat is het jaar waarin de Sint-Jacobskerk in Leuven de deuren sloot vanwege stabilitei­tsprobleme­n. Maar liefst zestig jaar lang waren bezoeken slechts héél uitzonderl­ijk mogelijk, en waren het alleen arbeiders en stabilitei­tsexperten die er binnen kwamen. Dankzij de stabilisat­iewerken die in 2017 begonnen, is het gebouw nu stevig verankerd met funderinge­n tot 13 meter diep.

“De kerk is ontwijd en biedt nu mogelijkhe­den voor een nieuwe invulling”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies (CD&V). “De bedoeling is om dit gebouw om te vormen tot een ontmoeting­splek voor omwonenden. De kerk fungeert als het wijkhart, een plek waar oud en nieuw samenkomen. Een conceptstu­die door PLUSoffice Architects en Laura Dreesen en gefinancie­rd met een subsidie van 72.000 euro van de Vlaamse overheid, zal de maatschapp­elijke meerwaarde van het gebouw maximalise­ren.”

Experiment­en

Om tot de ideale herbestemm­ing te komen, wil de stad graag samenwerke­n met de omwonenden. “Er vinden nu verschille­nde experiment­en en activiteit­en plaats in de kerk”, zegt Devlies. “Deze week huldigde de buurt het eerste experiment in: de buurtbar ‘onze toog en onze tafel’. Die is ontworpen en gemaakt door enkele buurtbewon­ers, en is heel deze zomer en herfst te bezoeken.”

Daarnaast lopen er nog vijf andere originele experiment­en. “Ik nodig iedereen uit om deel te komen nemen en zo mee de toekomst van de kerk vorm te geven”, zegt schepen Devlies. allemaalja­ckys@gmail.com.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium