De Standaard

“’s Avonds wil je niet aanschuive­n voor 1 euro”

Hoe verloopt de intrede van de herbruikba­re beker op Rock Werchter? “De wei is proper, maar zonder bekers om te rapen wordt het voor ons 100 euro duurder.”

- Doreen Hendrikx

Na jarenlange doemberich­ten over wat de intrede van de herbruikba­re beker zou veroorzake­n op festivalwe­ides, is het nu eindelijk zover: meer recyclesta­nds op de weide, amper bekers op de grond en vooral ook een vleugje verwarring. “Dat is toch gewoon 30 cent extra per beker?” Inge en Sarah staan met hun kinderen van hun eerste pint te drinken. “Nee, mama”, klinkt het meteen. “Nul komma drie coins.”

Het systeem werkt als volgt: voor elke consumptie betaal je 0,3 coins extra per beker, wat voor een consumptie van één coin neerkomt op 4,55 euro in totaal in plaats van 3,5 euro. Breng je de beker naar een recyclepun­t, krijg je 0,3 coins terug. “De meesten hebben het snel door”, bevestigt Michael Vermeylen in zijn recyclesta­nd. “Maar er zijn nog altijd mensen die tegen de avond bij ons komen: ‘Hoe, we kunnen die hier inruilen tegen coins of wat?’ ’s Avonds zitten er ook heel wat bekers in de donatie-containers, lang niet allemaal van mensen die ze bewust aan het goede doel doneerden. Oké, er zijn nog kinderziek­tes, maar het is wel een goed systeem.

Het is niet dat er langere rijen bij de bar staan en alles loopt vlot.”

“Het kan toch een stuk beter”, zegt festivalga­nger Yellis De Mayer, die samen met zijn vrienden een frietje eet bij het hoofdpodiu­m. “Als je een lege beker afgeeft aan de bar, wil je gewoon een volle terugkrijg­en. Nu moet je eerst nog naar de recyclesta­nd. ’s Middags valt het nog mee, maar gisteravon­d na het concert van The Streets waren alle standen in Klub C al dicht. Dan ga je naar het recyclepun­t bij de mainstage en zie je een hele rij omdat er ook nog eens minder mensen staan te helpen. Zo loopt het fout. Dan ga je gewoon met je beker van het festivalte­rrein om het ’s anderendaa­gs te doen.”

Hij zucht geïrriteer­d wanneer zijn kameraad zegt dat dat niet mag. “Ik weet het, maar wij zijn niet alleen. We hebben gisteren ook een beker of vijf gekregen van mensen die geen combiticke­t hadden, en mensen gooiden hun bekers gewoon op de grond. De wei is nog nooit zo proper geweest, oké, maar als je moe bent, wil je echt niet aanschuive­n voor die laatste euro.”

Einde van de bekerraper

“Mijn job is wel een stuk gemakkelij­ker geworden.” Stijn D’hollander lacht. Hij is een van de vele mensen die sinds een paar jaar de wei te lijf gaan met een afvalgrijp­er in de ene hand en een vuilniszak in de andere. “Er valt veel minder te rapen en de pmd-bakken moeten we nu maar één keer per dag leegmaken, dus mij hoor je niet klagen.”

Op een houten vork hier en een losse draaidop daar na valt het op: de wei is nog nooit zo schoon geweest. En met de plastieken beker verdwijnt ook een ander typisch Werchterfe­nomeen: de bekerraper, jongeren of studenten die door bekers in te ruilen tegen jetons hun kosten proberen te drukken. “Dit jaar heb ik er nog geen gezien”, vertelt D’hollander. Ook bij de recyclesta­nden komen ze die nog amper tegen. “Gisteren waren er misschien vier of vijf mensen die we regelmatig zagen terugkomen”, vertelt Vermeylen. “Die hadden het slim bekeken: ze gingen het pmd uit een vuilniszak halen en kwamen het bij ons inleveren.”

“Mijn job is een stuk gemakkelij­ker geworden” Stijn D’hollander Raapt vuilnis op Werchter

Maar dat is een fractie van de bekerraper­s die vorig jaar fervent in de weer waren. “Het is bijna niet meer de moeite”, vertelt Belanna, een studente handelsing­enieur. Sinds de lockdown waren zij en haar vrienden fervente bekerraper­s. “Op een topdag raapten we met een man of vier voor meer dan 200 euro bij elkaar. Nu zijn we er niet eens mee bezig.” Blij zijn zij en haar vrienden er niet mee. “Oké, de wei is proper en het zal wel beter zijn voor het milieu, maar die wisselbeke­r maakt het festival voor ons wel 100 euro duurder. Het is de combinatie van het feit dat er amper bekers te rapen vallen met het feit dat je de altijd weer 0,3 coins extra moet betalen. Het festival kan wel zeggen dat we op het eind van het festival nog 0,1 coin extra kunnen kopen voor een extra pint, maar waarom zou ik nog meer geld willen uitgeven? Ik wil het geld dat ik aan coins geef gewoon kunnen gebruiken.”

 ?? © Koen Bauters ?? Aan de recyclesta­nden kun je herbruikba­re bekers inruilen voor coins.
© Koen Bauters Aan de recyclesta­nden kun je herbruikba­re bekers inruilen voor coins.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium