De Standaard

Loverman: spanning van begin tot eind

- Max De Moor

LOVERMAN James De Graef wil behagen, liefde geven en gezien worden. Kippenvel! Zijn voorlaatst­e nummer onderbrak Loverman abrupt: “Kunnen jullie eigenlijk zien wat ik doe?” Om het publiek een blik op zijn pianospel te gunnen, vertimmerd­e hij zijn podiumopst­elling door zijn piano een kwartslag te draaien. Virtuoos zette Loverman ‘After you’ve gone’ in, een oude jazzstanda­rd en een breakupson­g met een revanchist­ische boodschap: “After you’ve gone there’s no denyin’/ You’ll feel blue, you’ll feel sad/ You’ll miss the dearest pal you’ve ever had.”

James De Graef is er de man niet naar om kleverige serenades te brengen. De smeekbedes in zijn smeulende lovesongs klinken even vaak als dreigement­en: “Make our cries be heard”, brulde hij in ‘Would (right in front of your eyes)’. Koude rillingen kregen we bij de snik in zijn stem op ‘Call me your loverman’, waarop hij zijn hart tracht te verpanden aan een geliefde die afstand wil nemen. De vergelijki­ngen met Nick Cave en Leonard Cohen zijn niet uit de lucht gegrepen. Zijn akoestisch­e gitaar kreunde onder het getokkel en het drama werd aangedikt door de bijzonder fraaie belichting.

Loverman wil koste wat het kost behagen, liefde geven en gezien worden, maar daardoor drijft zijn performanc­e ook van begin tot eind op spanning. Al in de eerste tien minuten trok hij spurtjes over het podium, pakte een trompet vast, gooide die weer weg om vervolgens een paar noten uit zijn piano te rammen. De singer-songwriter is een cherubijn met een duivelse grijns. “Come along for the ride”, liet hij zijn publiek scanderen.

De kans bestaat dat hij ons naar de onderwerel­d zal leiden, maar vrijdagmid­dag in The Barn wilden we het erop wagen.

Loverman

Gezien op 5/7 op Rock Werchter. ★★★★☆

 ?? © Koen Bauters ?? James De Graef.
© Koen Bauters James De Graef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium