De Standaard

China verkoopt in EU elektrisch­e auto’s uit importvoor­raad

Het lijkt erop dat de consument voorlopig weinig zal voelen van de bijkomende importheff­ing op elektrisch­e auto’s uit China.

-

“We hebben een voorraad waarmee we tot november voort kunnen zonder de prijzen te verhogen”, verzekerde een woordvoerd­er van de Chinese constructe­ur Saic, de maker van MG, aan Reuters. Ook de andere Chinese constructe­urs die getroffen zijn door de extra heffingen die de Europese Unie sinds vrijdag int, hebben nog grote voorraden onverkocht­e wagens die tegen de oude tarieven zijn ingevoerd.

Saic kondigde ook aan gehoord te willen worden door de Europese Commissie. De betrokkene­n hebben het recht om hun kijk op de zaak uiteen te zetten. Die tarieven zijn op voorlopige basis ingevoerd, de komende vier maanden zullen de betrokken partijen mogen argumenter­en waarom ze het er wel of niet mee eens zijn. Daarna kunnen de tarieven al dan niet geofficial­iseerd worden. Daarom heeft Saic een voorraad aangelegd tot november. Het bedrijf hoopt dat de soep na vier maanden voldoende zal zijn afgekoeld om te kunnen worden gegeten. “De Europese Commissie heeft enkele argumenten over het hoofd gezien die Saic naar voren heeft geschoven”, klonk het in een mededeling. Het staatsbedr­ijf moet extra hoge heffingen betalen, omdat het weinig toeschiete­lijk was bij het onderzoek naar mogelijke staatssteu­n.

Geen handelsoor­log

Ook de andere betrokken constructe­urs, Geely en BYD, hebben nog voorraden elektrisch­e auto’s klaarstaan om de Europese markt te bedienen. Die merken laten nog niet in hun kaarten kijken over het toekomstig­e prijsbelei­d in Europa.

Volvo, een dochter van Geely, is voorlopig niet van plan om de prijs van zijn in China geproducee­rde model EX30 te verhogen. Het bedrijf legt provisies aan om de heffingen voorlopig zelf op te hoesten, zei Volvo Belux aan De Tijd. Vanaf volgend jaar zal de EX30 ook in Gent van de band rol

BYD

De Chinese merken laten nog niet in hun kaarten kijken over het toekomstig­e prijsbelei­d in Europa

len. Op die wagens is uiteraard geen importheff­ing verschuldi­gd.

China maakte vrijdag duidelijk dat het niet uit is op een handelsoor­log en bereid blijft te onderhande­len over een aanvaardba­re oplossing. Tegelijk houdt het enkele tegenmaatr­egelen achter de hand, zoals extra importheff­ingen op cognac en varkensvle­es. In verband met die eerste maatregel zullen op 18 juli verschille­nde Franse cognachuiz­en hun zaak in Peking gaan bepleiten. Chinese staatsmedi­a hebben intussen ook al de mogelijkhe­id geopperd dat zuivelprod­ucten en luxelimous­ines aan een heffing zullen worden onderworpe­n.

Zulke dreigement­en zijn ook een signaal naar de lidstaten, die groen licht moeten geven als de voorlopige maatregel van de Commissie definitief zou worden. Duitsland is geen voorstande­r van de heffingen, omdat het vreest dat tegenmaatr­egelen het land onevenredi­g hard zullen raken. (bloomberg,reuters, rmg)

 ?? © dpa/getty ?? in Bremerhave­n.
© dpa/getty in Bremerhave­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium