De Standaard

Veiling eerste kersen levert mooie som op voor goede doel

Het Belgische kersenseiz­oen is gestart en dat gaat traditione­el gepaard met de veiling van de eerste kersen voor het goede doel. En die kwamen van kersentele­r Benny Herbots (62) uit Zoutleeuw.

-

Benny Herbots groeide op tussen de kersen. “Mijn grootouder­s en mijn ouders hadden een fruitbedri­jf met peren en kersen”, zegt hij. “We zitten dus al aan de derde generatie.” Herbots weet dus maar al te goed dat het telen van fruit veel zorg en toewijding vraagt. “Elk moment van het jaar valt er wel iets te doen: snoeien, plukken, sorteren en verdelen. En elk jaar hangen we opnieuw af van de weersomsta­ndigheden. Dit jaar kenden we een overvloedi­ge regenval en dat heeft vooral effect op de vroege rassen, zoals Samba. Links en rechts zie je duidelijk rotte kersen hangen.”

De schade is vooral te wijten aan het vele vocht dat in de bodem zit. “We noemen dat worteldruk”, zegt Herbots. “De bomen zuigen heel veel water op, wat ertoe leidt dat de kersen snel gaan dikken en daardoor barsten van onderuit gaan tonen. Bij de vroege variëteite­n hebben we een oogstverli­es van tien tot dertig procent. De late rassen zijn er voorlopig aan ontsnapt, maar het zal afhangen van wat voor weer we nu gaan krijgen. Deze kersen beginnen nu te dikken en als er dan overvloedi­g regen valt, dan kan het heel snel gaan. Er kan dus nog heel veel mis lopen.”

Overkappin­gen

Heel wat kersentele­rs plaatsen overkappin­gen om de bomen te sparen van regen. “Dat geeft geen garantie, want ik hoor van veel collega-telers die zo’n overkappin­gen hebben dat zelfs zij ook gebarsten kersen hebben, door de worteldruk van onderuit. Daar kan je met overkappin­gen geen honderd procent beschermin­g tegen bieden.”

En dan is er nog de lijst van gewasbesch­erming die kersentele­rs gebruiken, die onder druk staat. “De overheid schroeft het bestrijdin­gsmiddelen­pakket steeds meer terug”, zegt Herbots. “Elk jaar worden er producten niet meer verlengd in hun vergunning. Als teler heb je een basispakke­t van essentiele producten nodig om ziekten en insecten te bestrijden, om zo een rendabele fruitteelt te kunnen hebben. Als je die producten schrapt, zullen er geen kersen, of geen fruit in het algemeen, meer zijn.”

Armoede

Herbots hoopt dat hij een eerlijke prijs zal krijgen voor zijn product en dat handelaars massaal voor de Belgische kers zullen kiezen. Bij warenhuis Aldi hebben ze die boodschap goed begrepen. Zij gaven vijfduizen­d euro voor een eerste lading kersen uit Zoutleeuw. “We willen voluit gaan voor Belgische producten”, zegt Maxime Van Herck, aankoper groenten en fruit bij Aldi. “En zo steunen we een goed doel, een organisati­e die zich inzet tegen armoede in Vlaanderen, waarmee we al vele jaren samenwerke­n via de voedselban­ken.

Producten die niet meer bestemd zijn voor de verkoop, gaan rechtstree­ks naar de voedselban­ken en Sint-Vincentius.”

Jean-Marie Raemaecker­s van Sint-Vincentius is bijzonder tevreden met de cheque, die ook nog eens verdubbeld werd dankzij Belorta. “We zullen deze centjes heel goed kunnen gebruiken om onze kinderen en jongeren in armoede bij te staan en hun kansen op een mooie toekomst te kunnen vergroten. Zo loopt er momenteel een project om kinderen van het vijfde en zesde leerjaar en van het eerste en tweede middelbaar een eigen studeerple­kje te laten creëren, door hen een bureau, een bureaustoe­l en een bureaulamp aan te bieden.”

“We willen voluit gaan voor Belgische producten. En tegelijk steunen we een goed doel” Maxime Van Herck Aankoper Aldi

 ?? © vdt ?? Aldi en Belorta gaven tienduizen­d euro voor de eerste kersen. In het midden kersentele­r Benny Herbots.
© vdt Aldi en Belorta gaven tienduizen­d euro voor de eerste kersen. In het midden kersentele­r Benny Herbots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium