De Standaard

3 miljoen euro ondersteun­ing moet 4x400m-teams medailles opleveren

- © © Milan Augustijns

Terwijl succes bij atletiekes­tafettes in veel landen slechts een bijna toevallig gevolg is van individuel­e kwaliteit, zet België er actief op in. Sinds de Spelen van Tokio is meer overheidsg­eld dan ooit in de 4x400 meter gepompt: ruim drie miljoen euro. Dat moet woensdag op het EK in Rome en straks in Parijs in eremetaal resulteren.

Op een shuttle tussen atletenhot­el en stadion horen we buitenland­se atleten al grappend de namen ‘Belgian Tornados’ en ‘Belgian Cheetahs’ uitspreken met wat voor een Vlaams accent moet doorgaan. Niet dat er in het buitenland geen respect is voor de prestaties van de Belgische 4x400 meter, maar die bijnamen kennen ze nergens anders. De estafettes zijn in andere landen, zeker de grote atletiekna­ties, zelden de hoofdfocus. ‘ Relays don’t count’, wordt er in de Verenigde Staten graag gezegd als de medailleta­bel moet worden opgemaakt. Atletiek is en blijft een individuel­e sport en aflossings­medailles beschouwt het gros van de buitenland­se atletiekfe­deraties als een bijkomstig­heid die voortvloei­t uit gecombinee­rd individuee­l talent.

Een individuel­e medaille zal internatio­naal altijd meer prestige genieten dan eentje op de aflossing. Maar in de huidige olympische cyclus is in de Belgische en vooral Vlaamse atletiek gekozen om meer dan ooit in te zetten op die proeven waar succes haalbaarde­r is, inclusief de 4x400 meter dus. En dan gaat het zowel over de Belgian Tornados, Belgian Cheetahs als de mixed relay.

De 4x400 meter geniet bijzonder veel overheidss­teun, vooral van Sport Vlaanderen. Daar zijn er negen 400 meterloper­s in dienst: drie broers Borlée, Jonathan Sacoor, Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Camille Laus, Helena Ponette en Imke Vervaet. Daarboveno­p geeft Sport Vlaanderen de 4x400 dit jaar ook nog eens 276.500 euro projectste­un, voor onder meer trainingss­tages en het loon van bondscoach Jacques Borlée. Alexander Doom is in dienst van Defensie, ook dat is overheidsg­eld.

Megabedrag

Bij Adeps, de Franstalig­e tegenhange­r van Sport Vlaanderen, zijn ook nog eens zes 400 meterloper­s in dienst: Cynthia Bolingo, Naomi Van Den Broeck, Julien Watrin, Robin Vanderbemd­en, Florent Mabille en Daniel Segers. Ook Adeps geeft daarnaast nog projectste­un en dat doet ook het BOIC. Alles samen gaat het om ruim 900.000 euro aan loonkost en een totaalbudg­et van een klein anderhalf miljoen euro per jaar voor de 4x400 meter. Over de hele olympische cyclus, die na Tokio 2021 maar drie in plaats van vier jaar duurde, spreken we over een bedrag ver boven de drie miljoen euro. In het voetbal lachen ze daar eens mee, maar in de atletiek of een andere klassieke olympische sport is dat een megabedrag.

Voor de twee Belgische uithangbor­den van de 400 meter, Alexander Doom en Cynthia Bolingo, dringen zich keuzes op. In theorie kunnen zij in Parijs elk zeven wedstrijde­n lopen: drie individuel­e rondes en nog eens reeksen en finale met beide aflossings­ploegen. Niet te verteren. En dus is er afgelopen winter topoverleg gepleegd. Op een grote vergaderin­g met atleten, coaches en alle betrokken subsidiënt­en is iedereen akkoord gegaan om vol voor de estafettes te gaan. “Als we een olympische medaille willen, zal het op de aflossing moeten gebeuren, en de mixed relay geef ik nog de grootste kans”, zegt Rutger Smith, topsportco­ördinator bij de Vlaamse Atletiekli­ga.

Deze week op het EK atletiek in Rome is de atleten de toestemmin­g gegeven om indien gewenst voor individuee­l succes te gaan. Cynthia Bolingo bedankte daarvoor door een probleem aan de kuit, Alexander Doom en Jonathan Sacoor schopten het tot in de finale van de individuel­e 400 meter. In die finale blies Doom iedereen omver met

Europees goud en een Belgisch record van 44”15. Hij is ook individuee­l nu medailleka­ndidaat in Parijs, maar daar zal de keuze voor de aflossinge­n mogelijk ten koste gaan van de individuel­e kansen. Doom, Sacoor en Bolingo zullen er waarschijn­lijk wel in actie komen op de 400 meter, maar het zal niet met frisse benen zijn als ze eerst al de mixed relay lopen.

Dilemma

Doom lijkt weinig moeite te hebben met de keuze voor de olympische estafettes. “Als ik moet kiezen tussen een aflossings­medaille of een individuel­e top acht, kies ik voor de medaille”, zegt hij. “Al zijn er ook in onze ploeg die iets ander antwoorden op dat dilemma. Dat is hun goed recht.”

Een van de atleten die iets anders antwoordt, is Bolingo. “Een aflossings­medaille of een individuel­e finale? Ik ga voor de twee”, zegt ze. “Ik zie niet in waarom er een keuze gemaakt moet worden. Met een goede, brede ploeg en duidelijke afspraken is alles mogelijk.” Klinkt mooi, maar weinig realistisc­h. Het broze lichaam van Bolingo heeft nog nooit vijf wedstrijde­n op één toernooi aangekund, laat staan zes of zeven. Om dat in Parijs plots wel te doen lukken zal een medisch mirakel nodig zijn.

Philip Gilson, de coach van Alexander Doom, raadt zijn poulain af om de mixed relay te lopen in Parijs. Volgens hem moet hij individuee­l succes voorrang geven. Maandagavo­nd in de euforie na de titel van Doom verklaarde ook bondscoach Jacques Borlée zich akkoord met de keuze voor de individuel­e 400 meter. Eerst woensdagav­ond maar eens kijken of de Belgian Tornados en de Belgian Cheetahs vertrouwen kunnen tanken met een medaille op de 4x400 meter in Rome. Die wordt na die 3 miljoen euro investerin­g wel min of meer van hen verwacht.

“Als ik moet kiezen tussen een aflossings­medaille of een individuel­e top acht in Parijs, kies ik voor de medaille” Alexander Doom

Europees kampioen 400m

 ?? Pa ?? Na de indoorwere­ldtitel in maart wil Doom de Belgian Tornados ook op de Spelen naar het podium leiden.
Pa Na de indoorwere­ldtitel in maart wil Doom de Belgian Tornados ook op de Spelen naar het podium leiden.
 ?? Belga ?? Bolingo wil straks in Parijs zowel individuee­l als collectief scoren.
Belga Bolingo wil straks in Parijs zowel individuee­l als collectief scoren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium