De Standaard

Huiszoekin­g in De Panne bij korpschef en burgemeest­er

- ONDERZOEK

Een huiszoekin­g in De Panne bij de korpschef en burgemeest­er draait rond de installati­e van camera’s aan de grens met Frankrijk.

Hypermoder­n, vol militaire hoogtechno­logische snufjes, en peperduur: dat is de Anduril Tower-camera, van Amerikaans­e makelij en geleased door de UK Border Force, zeg maar de Britse grenspolit­ie. Zo’n exemplaar stond de voorbije maanden op het dak van een hoog appartemen­tsgebouw in de Dynastiela­an in De Panne, aan de Belgisch-Franse grens. Een camera die liefst vijf kilometer ver in zee kan inzoomen. Eerder, met enige trots voorgestel­d, stond op datzelfde dak al een andere ‘supercamer­a’, geplaatst door de Brusselse technologi­sche firma iSea, een concurrent. Het doel van die camera’s: vanop kilometers afstand bootvlucht­elingen spotten op zee of andere gelukzoeke­rs die op het strand of langs de grote baan dwalen. De ‘Brusselse’ camera zou al jaren uitstaan, na een klacht van privéperso­nen rond privacy. Tweemaal zijn de Britten (grotendeel­s) sponsor van het ‘wapen’ in de strijd tegen transmigra­tie.

Nicholas Paelinck, korpschef van de Westkust, toonde zich in eerste instantie een groot voorstande­r van het project. Nu blijkt dat er bij de aanbestedi­ng – of het gebrek eraan – en de nasleep ervan mogelijk allerlei duistere zaken zijn gebeurd. iSea diende al in november 2023 een klacht tegen Paelinck in, waarna een Brusselse onderzoeks­rechter een onderzoek opstartte. De vermeende aantijging­en aan het adres van Paelinck zijn niet min: passieve omkoping, poging tot afpersing, samenspann­ing tussen ambtenaren, schrifteli­jke bedreiging onder bevel en diefstal met braak.

Laptop in beslag genomen

De rol van Paelinck blijft onduidelij­k. Wilde hij het koste wat het wil iSea weg van de site om er de nieuwe kantoren van de federale politie in onder te brengen, zoals sommigen beweren?

Speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie namen dinsdag na een urenlange huiszoekin­g op het commissari­aat in De Panne zijn laptop en computer in beslag. De bedoeling, zo vernam het Nieuwsblad, is tot in detail nagaan hoe alles de voorbije jaren is verlopen met de installati­e van die peperdure camerasyst­emen. Volgens een bron begon dit verhaal met een klacht rond een aanbestedi­ng en blijkt er nu veel meer aan de hand.

Paelinck was niet de enige die de anticorrup­tiespeurde­rs over de vloer kreeg. Maandagvoo­rmiddag klopten ze ook aan bij burgemeest­er Bram Degrieck (Het Plan-B). Die was net begonnen aan de vergaderin­g met zijn schepenen en werd urenlang in een aparte ruimte gezet. Ook zijn gsm, vaste computer en laptop namen de speurders mee naar Brussel voor verder onderzoek. Volgens zijn advocaat Kristiaan Vandenbuss­che viel de burgemeest­er compleet uit de lucht. “We hebben nog geen weet van de inhoud van de klacht”, reageert hij. “De burgemeest­er heeft geen weet van een persoonlij­ke klacht tegen hem en verleent zijn volledige medewerkin­g.” Het Brusselse parket weigert voorlopig commentaar. (phu, jh, cds, aba)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium