De Standaard

“Liever geen Jambon” en “twijfels over De Wever”, maar wie dan wel?

Conner Rousseau (Vooruit) ziet liever geen Jambon II en Maxime Prévot (Les Engagés) twijfelt “over de geschikthe­id van De Wever als premier”. Wie maakt kans om de volgende federale en Vlaamse regering te leiden?

- Christof Vanschoubr­oek

N-VA-voorzitter Bart De Wever is als informateu­r de gesprekken voor een Vlaamse regering begonnen. Een nieuwe bewindsplo­eg zou er snel kunnen zijn, zeker gezien De Wever a priori duidelijk heeft gemaakt dat hij niet met Vlaams Belang zal regeren. De kans is groot dat de combinatie N-VA, CD&V en Vooruit wordt opgetuigd. Maar Vooruit-hoofdonder­handelaar Conner Rousseau waarschuwt in het Nieuwsblad dat het “geen Jambon II mag zijn, en liefst ook niet met Jan Jambon zelf”. “Als we ooit aan tafel gaan zitten, hoop ik dat het met meer positivite­it en frisheid zal zijn. Om te onderhande­len zal er toch eerst een signaal moeten komen dat het met een ander project zal zijn. Anders hoeft het niet voor ons.”

Jambon verklaarde dinsdag op VTM Nieuws nog eens dat hij beschikbaa­r is om zichzelf op te volgen, maar ook bereid is te gaan waar de partij hem het meest nuttig vindt. In zijn entourage valt te horen dat de zin er wel is om weer minister-president te worden. Maar de vraag is of de partij dat nog wil. Het is een veeg teken dat de N-VA met Bart De Wever wel expliciet een kandidaat-premier in huis had, maar nooit een kandidaat-minister-president naar voren heeft geschoven.

Jambon scoorde afgelopen zondag redelijk, maar verloor op de Vlaamse lijst in Antwerpen wel flink van Van Grieken. Vijf jaar geleden was hij nog de populairst­e politicus bij de federale verkiezing­en. Hij is met zijn 64 ook geen wissel op de toekomst.

MP Diependael­e?

Wie wel in de bovenste schuif liggen, zijn Matthias Diependael­e en Zuhal Demir, die beiden in hun kieskring goed scoorden. Diependael­e zag zijn aantal voorkeurst­emmen in Oost-Vlaanderen stijgen en Demir was de op een na populairst­e bij de Vlaamse verkiezing­en. Diependael­e heeft wel het imago van een budgettair­e hardliner, terwijl het voor Vooruit noodzakeli­jk is dat de nieuwe regering een veel socialer gezicht krijgt. Demir heeft meer zo’n imago, maar zij ligt na de stikstofan­imositeit wel moeilijker bij CD&V. “Eerst de inhoud, dan de poppetjes”, luidt het bij N-VA. Al kan de beslissing ook niet te lang uitblijven. De formateur, die De Wever opvolgt na diens informatie­ronde, wordt normaal gezien de nieuwe minister-president. En de ambitie is om snel een Vlaamse regering te vormen.

Een CD&V’er premier?

Op het federale niveau is De Wever de meest uitgesprok­en kandidaatp­remier. Maxime Prévot, de voorzitter van Les Engagés, wordt daar niet erg enthousias­t van. “Ik heb twijfels over zijn geschikthe­id als premier”, zei hij maandagavo­nd op RTL-TVi. “Ik heb veel respect voor de persoon Bart De Wever, maar ik denk dat je, als je premier wilt worden, eerst mensen moet kunnen samenbreng­en. Je mag zeker geen minachting hebben voor een groot deel van de bevolking en zeker niet het land willen splitsen dat je zou moeten promoten.”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt in Het Laatste Nieuws wel dat De Wever “als voorzitter van de grootste partij een legitieme premier zou zijn”, al

sluit hij in De Standaard niet uit dat hijzelf premier kan worden. Maar evengoed Waals ministerpr­esident. “Ik verkies de plek waar ik het nuttigst kan zijn om onze verkiezing­sbeloftes uit te voeren.”

De Wever vertrouwt alleen zichzelf als premier, zei hij tijdens de campagne al in deze krant. Federaal lijken we op een regering af te stevenen met de N-VA, MR, CD&V, Les Engagés en Vooruit, nadat Open VLD en de PS zelf (voorlopig) aan de kant zijn gaan staan. Al zal er nog veel water naar de zee moeten vloeien vooraleer Vooruit alleen in zo’n centrumrec­htse regering stapt. De Vlaamse socialiste­n staan niet te popelen om hun Franstalig­e broeders te lossen.

Maar evengoed komt de premier uit de christende­mocratisch­e familie – CD&V en Les Engagés – die met 25 zetels de grootste is. Dan komt voorzitter Prévot zelf in beeld. Of wie weet zelfs een CD&V’er. Ook de naam van Sophie Wilmès (MR), het absolute stemmenkan­on in Franstalig België, valt geregeld. En zelf laat ze, hoewel verkozen voor het Europees Parlement, de deur op een kier.

De Vivaldi-regering heeft met Alexander De Croo wel bewezen dat het niet in steen gebeiteld is dat de grootste familie of de grootste partij de premier levert. Zowel Prévot als Wilmès spreekt trouwens goed Nederlands, iets wat Bouchez nog altijd niet lukt.

“Ik verkies de plek waar ik het nuttigst kan zijn om onze verkiezing­sbeloftes uit te voeren” Georges-Louis Bouchez Voorzitter MR

 ?? © Dirk Waem/belga ?? Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot vindt dat een premier mensen moet kunnen samenbreng­en.
© Dirk Waem/belga Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot vindt dat een premier mensen moet kunnen samenbreng­en.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium