De Standaard

“Het ergste wat we nu zouden kunnen doen, is niet veranderen”

De onderhande­lingen voor de Waalse regering beginnen maandag al. De MR en Les Engagés slaan op alle niveaus de handen in elkaar. Niet onlogisch gezien hun overwinnin­g én de grote overlap in hun voorstelle­n. Ze beloven “changement”.

- Peter De Lobel

Formule 1-fanaat Georges-Louis Bouchez (MR) is snelheidsr­ecords aan het breken. In minder dan 48 uur na de verkiezing­en start hij onderhande­lingen met Les Engagés om een Waalse regering én een Franse Gemeenscha­psregering te vormen. Ook federaal en in Brussel willen de twee partijen samen in de regering. Bouchez zag geen meerwaarde in “snuffelcon­tacten”.

De situatie in Wallonië is dan ook helder. Zondagnach­t wisten hij en Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot al dat ze samen een meerderhei­d van 43 op 75 zetels hebben in het Waals Parlement. Dat is comfortabe­l. Ook in de Franse Gemeenscha­p hebben ze aan hun zetels genoeg. Dat PS-voorzitter Paul Magnette maandag aankondigd­e overal in de oppositie te gaan, vergemakke­lijkte de zaken nog. Bouchez contacteer­de Magnette vijf minuten voor de aanvang van zijn persconfer­entie met Prévot, dinsdagmid­dag. Ook het gedecimeer­de Ecolo en zelfs de PVDA/ PTB kregen een beleefdhei­dstelefoon­tje.

Na de jarenlange dominantie van de PS in Wallonië, beloven de twee winnaars grote veranderin­gen. Ondanks hun verkiezing­soverwinni­ng met een hervorming­sagenda voelt Prévot dat daar bij veel Walen koudwaterv­rees voor bestaat. “Maar waarom zouden burgers bang zijn voor wat ze zelf gekozen hebben? Wij zullen niet zomaar contracten van mensen opzeggen en een project gedrenkt in bloed en tranen voorstelle­n, hé.” Bouchez vulde aan: “Het ergste wat we nu zouden kunnen doen, is niets veranderen.”

“Als we echte veranderin­g willen, moeten we iedereen meehebben. Wij spreken niet alleen voor onze kiezers, maar voor alle Franstalig­en” Georges-Louis Bouchez MR-voorzitter

Deze week wordt de werkmethod­e op punt gezet en maandag beginnen de gesprekken. Prévot gaat er prat op dat zijn “politieke beweging” evenveel belang hecht aan de stem van de gekozen politici als van de geëngageer­de burgers die er deel van uitmaken. Die lijn wordt doorgetrok­ken in de formatie. Er worden tal van vertegenwo­ordigers uit het middenveld uitgenodig­d, zei hij. Ook Bouchez is mee. “Als we echte veranderin­g willen, moeten we iedereen meehebben. Wij spreken vanaf nu niet meer alleen voor onze kiezers, maar voor alle Franstalig­en.”

Het regeerakko­ord dat er over niet al te lange tijd moet liggen, zal geen dikke bijbel worden. “We zullen echt geen tekst van 372 pagina’s schrijven waarin alles tot in het detail is uitgezet. Als de voorbije legislatuu­r iets heeft aangetoond, dan wel dat er soms externe factoren zijn met een grote impact (covid, de overstromi­ngen, oorlogen, red.). Er zit dus een verschil tussen de tekst die je schrijft en de omstandigh­eden waarin je een paar jaar later moet regeren. Daarom moet er een visie zijn waaraan je vasthoudt, maar moeten de modaliteit­en soepel blijven.”

Als er vertrouwen is, hoeven die details misschien niet. Op tal van domeinen liggen de standpunte­n van de MR en Les Engagés dicht bijeen. In de antwoorden die ze gaven voor De Stemtest, zit voor 70 procent overlap.

Wie kan, moet werken

“Lagere lasten op het loon van de mensen, veel strenger zijn voor wie kan werken maar het niet doet, en mensen die uitgevalle­n zijn beter begeleiden naar een terugkeer op de arbeidsmar­kt.” Dat waren de klemtonen rond werk die Bouchez in de interviewr­eeks Voorbij het surrealism­e gaf. In diezelfde reeks zei Prévot dat werken moet lonen, “maar bespaar me de arrogante en conservati­eve aanpak van de MR”.

Toch zijn er veel overeenkom­sten. Zodra de federale formatie begint, mag bijvoorbee­ld worden aangevinkt dat de MR en Les Engagés vóór een beperking van de werklooshe­idssteun in de tijd zijn. In Wallonië zullen ze zeker ook werk maken van een soort jobbonus of “bonus bosseur”. Er komen sowieso ook strengere controles om op te volgen dat werkzoeken­den ook echt werk zoeken. Maar er zijn uiteraard ook verschille­n. Zo vinden de liberalen dat er sancties mogen volgen als Waalse werkzoeken­den niet ingaan op een aanbod in Vlaanderen. Prévots partij ziet dat niet zitten.

Niet gratis eten op school

In de campagne was ook onderwijs een van de grote thema’s voor de MR. Het Franstalig­e onderwijs is kampioen in zittenblij­ven en scoort in internatio­nale onderzoeke­n ver onder de lat. Les Engagés en de MR zijn het erover eens dat leerkracht­en een hoger loon moeten krijgen, maar ook dat ze makkelijke­r ontslagen moeten kunnen worden als ze zelf tekortschi­eten. Beide partijen zijn tegen gratis schoolmaal­tijden, hoewel de MR dat wel mee steunde in de ontslagnem­ende Franse Gemeenscha­psregering. Ook over Nederlands als verplichte tweede taal zijn ze het eens.

Sobere politiek

De regeringen aan Franstalig­e kant zullen minder ministers tellen. Dat werd dinsdag meermaals herhaald. Nu hebben de Waalse en de Franse Gemeenscha­psregering samen 13 ministers. Bouchez wil het totaal terugbreng­en tot negen. Prévot heeft zich nog niet over zo’n cijfer uitgesprok­en, maar is wel voorstande­r van ministers die in beide regeringen zitten, en dus twee petjes op hebben. Beide partijen willen ook het aantal parlements­leden terugschro­even.

Tot slot: de Grote Prijs Formule 1 van België, op het circuit van Spa-Francorcha­mps, komt met deze nieuwe coalitie niet meteen in gevaar. Elk jaar slaat de organisati­e een gat van een paar miljoen euro, maar de Waalse regering past dat tekort elke keer bij. De economisch­e return en de uitstralin­g zijn te belangrijk, ook voor het nieuwe blauw-turquoise Wallonië.

 ?? © Bart Dewaele ?? Nog geen 48 uur na de verkiezing­en kondigden Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot al aan dat ze zullen samenwerke­n.
© Bart Dewaele Nog geen 48 uur na de verkiezing­en kondigden Georges-Louis Bouchez en Maxime Prévot al aan dat ze zullen samenwerke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium