De Standaard

‘Apple Intelligen­ce’ geeft eigen draai aan ChatGPT

- © Dominique Deckmyn

Om een antwoord te formuleren op ChatGPT, gaat Apple een samenwerki­ng aan met de maker ervan: OpenAI. ‘Apple Intelligen­ce’ moet AI echt nuttig maken door de technologi­e toegang te geven tot al je gegevens en toch je privacy te beschermen.

Al maanden werd uitgekeken naar Apples visie op hoe generatiev­e AI nuttig én veilig kan worden ingezet. Dat het bedrijf daarvoor in zee zou gaan met OpenAI was al uitgelekt. Al besteedde Apple maandag maar terloops aandacht aan de rol van de ChatGPT-maker. De Applegebru­iker zal in de eerste plaats te maken krijgen met ‘Apple Intelligen­ce’. Die technologi­e zal later dit jaar in een testvorm beschikbaa­r zijn.

Die Apple Intelligen­ce doet ongeveer dezelfde dingen die we intussen gewoon zijn van chatbots als ChatGPT, Copilot en Gemini: teksten schrijven, e-mails samenvatte­n, informatie opzoeken of beelden (bij Apple onder meer emoji’s) genereren.

Maar het belangrijk­e verschil, voert Apple aan, is dat die functies voortaan deels op je eigen apparaat draaien. Dat kan volgens Apple alleen maar dankzij de eigen chips die het gebruikt. Is een opdracht te zwaar voor die lokale AI, dan zal Apple Intelligen­ce de taak doorschuiv­en naar zijn eigen servers (welke AI daar zal draaien, werd er niet bij verteld). Daarbij zullen je gegevens nooit in handen komen van Apple of een ander bedrijf, belooft Apple.

Soms zal Siri, de virtuele assistent van Apple, zelf voorstelle­n om een vraag voor te leggen aan ChatGPT, maar de gebruiker kan dat altijd weigeren.

Dat moet gebruikers het vertrouwen geven om Apple Intelligen­ce toegang te geven tot hun meest persoonlij­ke gegevens, zoals hun berichten en contacten en alles wat ze op hun smartphone doen. Apple belooft dat Apple Intelligen­ce een “diepe kennis” zal hebben van de gebruiker.

Die toegang tot persoonlij­ke informatie moet Apple Intelligen­ce beter in staat maken om te begrijpen wat je precies wilt. En dat de technologi­e geïntegree­rd wordt in het besturings­systeem van Appleappar­aten, betekent dat je dezelfde functies in meerdere apps kunt gebruiken. Op termijn zou dat ook kunnen in apps van derden.

Goede reputatie

De functies die Apple maandag demonstree­rde, zagen er haast allemaal vertrouwd uit. Microsoft is heel gelijkaard­ige functional­iteiten aan het inbouwen in zijn Windows 11 en Google in zijn Android. Maar het gehamer op privacy en veiligheid kan mogelijk een verschil maken. Microsoft stelde vorige maand Recall voor, een functie die AI toegang geeft tot alles wat je recent op je computer hebt gedaan. Dat leidde tot een storm aan verontrust­e en zelfs woedende reacties. Apple beloofde maandag iets heel gelijkaard­igs, maar het bedrijf heeft op het vlak van privacy en beveiligin­g een betere reputatie dan Microsoft of Google.

Apple was in het verleden zelden de allereerst­e om een nieuwe technologi­e op de markt te brengen. Wel de eerste om die technologi­e precies juist te verpakken en te positioner­en en er zo een succesprod­uct van te maken.

Kan dat ook lukken met AI? Ondanks alle aandacht die naar generatiev­e AI gaat, zijn de commerciël­e successen nog zeldzaam. Het grote publiek leerde pas anderhalf jaar geleden voor het eerst Large Language Models (LLM’s) kennen, met de lancering van ChatGPT. Slechts een minderheid van de ChatGPT-gebruikers keert dagelijks of wekelijks terug, of schakelt over op de betalende versie.

ChatGPT is vooral een visitekaar­tje voor OpenAI. De totale omzet van het bedrijf zou vorig jaar 2 miljard dollar zijn geweest, een kleintje voor big tech. Het is dus nog erg vroeg dag. Enkele pogingen om generatiev­e AI in te bouwen in consumente­nproducten, zoals de draagbare ‘Humane AI Pin’, zijn uitgedraai­d op flops.

Siri wordt slimmer

Hoewel ‘Apple Intelligen­ce’ de nieuwe overkoepel­ende naam wordt voor Apples versie van generatiev­e AI, blijft de sprekende assistent op de iPhone Siri heten. Maar de nieuwe, door generatiev­e AI aangedreve­n Siri zal beter begrijpen wat je vraagt.

Toen Siri in 2011 werd gelanceerd op de iPhone 4S, creëerde dat hoge verwachtin­gen rond virtuele assistente­n. Die kon Apple toen niet echt waarmaken: Siri werkte nooit vlot genoeg en kon niet echt veel meer dan een muziekje of een keukenwekk­er opzetten. Dertien jaar later probeert Apple het opnieuw, en misschien is de technologi­e nu wél klaar om de gebruiker echt te helpen.

 ?? ?? Toeschouwe­rs bij de voorstelli­ng van ‘Apple Intelligen­ce’ in Cupertino, Californië.
Toeschouwe­rs bij de voorstelli­ng van ‘Apple Intelligen­ce’ in Cupertino, Californië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium