De Standaard

Mbappé dicteert nu al de wet in Madrid

De Madrileens­e overheid legt de laatste hand aan een nieuwe belastingw­et, die in de media genoemd wordt naar Kylian Mbappé. Daardoor kan de Franse voetbalste­r 45 miljoen euro extra overhouden.

- © Emma Verplancke

Voetbalclu­b Real Madrid bevestigde vorige week officieel dat de Franse superster Kylian Mbappé de komende vijf seizoenen in Bernabéu zal voetballen. Sindsdien wordt er volop gespeculee­rd over het financiële plaatje van de deal. Net nu legt de Madrileens­e overheid de laatste hand aan een nieuwe belastingw­et.

Naar verluidt ontvangt “Kiki” vanaf juli 150 miljoen euro aan tekengeld, verdeeld over zestig maandelijk­se betalingen van 2,5 miljoen euro. Daarboveno­p krijgt de Fransman een maandsalar­is van 1,25 miljoen euro. Alles samen komt dat neer op 3,75 miljoen euro per maand, of 225 miljoen euro over de looptijd van zijn vijfjarig contract, valt te lezen in Financieel­e Dagblad.

Een deel van dat inkomen vloeit – ook in Spanje – naar vadertje staat. Volgens het Spaanse systeem betaalt wie werkt inkomensbe­lastingen aan de nationale overheid en aan de autonome gemeenscha­ppen.

Maar door een nieuwe belastingw­et is er een fiscaal gunstig regime voor buitenland­ers die voldoende investeren in Madrid. De nieuwe regeling laat toe om 20 procent van investerin­gen in overheidss­chulden of in allerlei bedrijven af te trekken van de belastinge­n. “Zo kunnen de regionale inkomensbe­lastingen herleid worden tot quasi 0 procent”, legt sportfisca­list Daan Buylaert uit. Isabel Díaz Ayuso, president van de autonome gemeenscha­p

Madrid, hoopt zo buitenland­se grootverdi­eners en daarmee investerin­gen aan te trekken naar de regio.

David Beckham

Het is een fiscaal gunstig regime voor buitenland­ers die genoeg investeren in Madrid

De maatregel kreeg al de bijnaam Mbappé-wet. Hoe meer investerin­gen Mbappé in Madrid zou doen, hoe lager zijn Madrileens­e inkomensbe­lasting. Hij kan zo tot 45 miljoen euro extra overhouden. “Met dit regime wil Madrid profielen aantrekken die kapitaal willen injecteren in de regio zelf. Deze maatregel is er niet alleen voor voetballer­s, maar ook voor andere vermogende particulie­ren”, aldus Buylaert.

Dankzij een eerdere wet, vernoemd naar voormalig Real Madrid-speler David Beckham, profiteren expats al sinds 2005 van een fiscaal gunstig belastingr­egime. De Beckham-wet laat toe dat inkomsten die buitenland­ers in Spanje verdienen, worden belast aan een vast tarief van 24 procent. Zonder dit systeem zou een progressie­f belastingt­arief van 19 tot 45 procent van kracht zijn. “Maar na heel wat commotie is de toepassing van de wet vernauwd, waardoor voetballer­s er niet meer onder vallen”, aldus Buylaert. “Deze nieuwe regelgevin­g kan de impact daarvan dus matigen. Spanje blijft een vreemd land qua fiscalitei­t. Enerzijds treedt de fiscus heel hard op tegen elke vorm van fiscale optimalisa­tie, maar langs de andere kant zijn er dan deze wetten.”

Maar het voorstel stuit ook op kritiek. De bekende Spaanse sport- en onderzoeks­journalist Fonsi Loaiza stelt zich in Het Financieel­e Dagblad vragen bij de rechtvaard­igheid van het systeem. Ook Real Madrid wordt er volgens hem door bevoordeel­d, omdat het hogere lonen kan betalen dan concurrere­nde topclubs.

 ?? Afp ?? Kylian Mbappé komt naar Real Madrid, maar dat heeft zijn prijs.
Afp Kylian Mbappé komt naar Real Madrid, maar dat heeft zijn prijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium