De Standaard

De dolgedraai­de Amerikaans­e verlonings­cultuur

- Stijn Decock

Donderdag valt de beslissing in wat nu al een van de spannendst­e episodes heet in de aandeelhou­dersdemocr­atie: de strijd om het loonpakket van Elon Musk. Als hij verliest, is Musk 56 miljard dollar armer. Als hij wint, ziet het advocatenk­antoor Bernstein Litowitz – die de klagers vertegenwo­ordigt – 5,2 miljard dollar aan vergoeding­en door de neus geboord. Dat een ceo zoveel geld kan verdienen en een advocatenk­antoor zulke vergoeding­en kan opeisen, zegt vooral iets over het dolgedraai­de Amerikaans­e verlonings­systeem.

Want Elon Musk behoort tot de “1 dollar-ceo’s”. Dat zijn ceo’s die maar 1 dollar loon per jaar aan salaris krijgen. De traditie stamt uit de oorlogseco­nomie tijdens de Tweede Wereldoorl­og, toen ceo’s van grote bedrijven die wapentuig maakten tijdelijk akkoord gingen met een loon van 1 dollar, uit vaderlands­liefde.

Niet uit liefdadigh­eid, maar wel uit liefde voor het bedrijf en uit blijk van overgave vragen sommige ceo’s in de VS maar 1 dollar loon per jaar. Musk is er daar een van, net als Mark Zuckerberg (Meta) of wijlen Steve Jobs. Aangezien ze ook heel wat aandelen in hun bedrijf bezitten (of bezaten), zit hun verloning in de waardestij­ging van hun aandelenpa­kket. Voor de andere aandeelhou­ders is dat een winwin. Als Zuckerberg hard werkt en de aandelen van Meta stijgen, wordt hij niet alleen rijker, maar ook de andere aandeelhou­ders.

Het Noorse staatsfond­s wil dat de bonus voor Elon Musk geschrapt wordt

Sommige 1 dollar-ceo’s vragen nog iets erbij: aandelenop­ties (bij een succesvol beleid krijgen ze opties op extra aandelen). Maar als er bijkomende aandelen worden gecreeerd, verwatert het belang van bestaande aandeelhou­ders. De redenering luidt dat dit verlies meer dan gecompense­erd wordt door de stijging van de aandelenko­ers.

Musk zocht daarbij de limieten op. Hij dwong in 2018 een optiepakke­t af, met daarin 10 procent van de aandelen gekoppeld aan zeer ambitieuze doelstelli­ngen. Een ervan was een marktwaard­e bereiken van 650 miljard dollar. Op dat moment was het bedrijf 50 miljard waard op de beurs – wat toen al erg veel was voor een kleine autobouwer.

Tot verbazing van velen haalde Musk alle doelstelli­ngen, waardoor de extra aandelen waarop hij recht heeft 56 miljard dollar waard zijn. Die aandelen leiden tot verwaterin­g van het belang van andere aandeelhou­ders, waardoor sommigen klagen dat het verlonings­pakket veel te hoog is en niet op een correcte manier is toegekend.

Het Noorse staatsfond­s bijvoorbee­ld, dat 1 procent in Tesla heeft, zal stemmen voor het schrappen van de bonus. Het pleit voor transparan­te Europese verlonings­systemen, waarbij over miljoenen en niet miljarden gepraat wordt, en waarbij een duidelijk jaarloon wordt vastgelegd met aanvullend een beperkt optieplan.

Andere aandeelhou­ders gunnen Musk wel zijn verlonings­pakket. Zij vinden dat de enorme waardestij­ging van Tesla volledig te danken is aan hem.

De pot verwijt ook hier de ketel. Het advocatenk­antoor dat de klagers vertegenwo­ordigt, eist bij succes 267 miljoen aandelen Tesla, goed voor 5,2 miljard dollar. Dat zou de hoogste vergoeding ooit zijn voor een advocatenk­antoor. Hun redenering is dat de aandeelhou­ders 56 miljard zouden uitsparen als de beloning van Musk niet doorgaat, voor de moeite eist het kantoor maar 10 procent ervan op.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium