De Standaard

Jambers in de bus van De Wever: “Uitgelaten, maar geen partybus”

Reportagem­aker Paul Jambers volgt Bart De Wever al enige jaren op de voet. Hij was er ook bij in de bus, toen de N-VA-voorzitter de stunt uit zijn politieke carrière uithaalde.

- Karsten Lemmens

Zondagavon­d stapte Bart De Wever, onder de ogen van tv-kijkend België, uit een bus. Die bracht hem naar de zaal vol militanten waar hij met “per aspera ad astra” zijn overwinnin­gsspeech hield. Zat ook op de bus: tv-maker Paul Jambers (78) met zijn cameraploe­g. “Ik volgde Bart De Wever tijdens de campagne”, zegt Jambers. “Ook op de verkiezing­sdag. Hij stapte op de bus, ik volgde. Zo simpel was het.”

Hoe was de sfeer daar?

“Redelijk uitgelaten, de mensen waren enthousias­t. Ze waren niet aan het zingen of aan het schreeuwen, het bleef eenvoudig.”

Geen partybus?

“Absoluut niet. Tegenwoord­ig staan er veel cameraploe­gen voor de woning van politici, en aan de partijhoof­dkwartiere­n. De meesten waren maar wat graag op die bus gestapt. Maar ik heb sinds 2014 een afspraak met De Wever dat ik een zekere exclusivit­eit krijg.”

Was u op het feestje achteraf?

“Ja, en dat was zeer uitgelaten. Ik zat bij hem in de auto op weg naar Antwerpen. We voelden toen al dat het enthousias­me groot was. Hij heeft in Antwerpen nog een stevige speech gegeven. Ik lag om 2 uur in bed. Het was pittig.”

Hoe bent u in die positie beland?

“Ik maak een portret van Bart De Wever, een lange documentai­re die zich uitstrekt over vijf verkiezing­en. Van de grote triomf in 2014 tot de komende gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober. De film zal in Kinepolis in de zalen komen. Ik heb honderden uren televisie, een eindeloos werk waar ik eind dit jaar mee klaar zal zijn. Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Het wordt mijn afscheid van de media.”

Hoe kreeg u hem zover ?

“Tien jaar geleden, op vakantie, las ik in een krant dat hij ziek was. Toen kreeg ik dit idee en belde ik hem op. Hij was op skivakanti­e, maar door ziekte moest hij in zijn chalet blijven. Ik heb mijn vakantie afgebroken en veel tijd gehad om hem te interviewe­n. Ik heb niet op hem moeten inpraten, hij was snel geïnteress­eerd om mee te werken. Als historicus vindt hij het ongetwijfe­ld goed dat er zaken worden vastgelegd.”

Dat hij de grote winnaar is, komt uw documentai­re wel ten goede.

“Voor het verhaal is dat een goede zaak. Maar ik had er ook rekening mee gehouden, net als hijzelf, dat het een rise and fallverhaa­l kon worden. Het minst interessan­t was een uitkomst tussenin: dat hij 19,9 of

20,1 procent haalde. Ik heb geluk.”

“Dit is mijn afscheid van de media”

Paul Jambers Reportagem­aker

De Wever zegt dat hij die overwinnin­g niet had verwacht. Merkte u dat?

“Natuurlijk, dat merkte iedereen. Ik heb de campagne zien omslaan. Je voelde gaandeweg dat hij een strategie had gevonden die werkte. Ik kon dat goed volgen omdat ik bij hem in de auto zat als hij naar Brussel reed. Daar zag ik het evolueren, hoe hij die campagne stap voor stap opbouwde. Erg slim gedaan. Uiteindeli­jk beheerste hij het debat volledig.”

Sammy Mahdi (CD&V) zei dat het tijd was voor een nieuwe generatie. Te vroeg gesproken?

“Ja. Het is niet omdat je jong bent dat je beter bent. Het is goed dat een politieke partij verjongt, maar het is een samenspel van talent en ervaring. Kunnen bogen op kennis uit het verleden is ook van belang, verjongen is niet voldoende.”

Eric Goens volgt Conner Rousseau. Is dit nu de aanpak van documentai­remakers?

“Voor mij is dit geen entertainm­ent. Het inhoudelij­ke telt. Ik heb er altijd van gedroomd om een langspeelf­ilm te maken die in de bioscoop zou draaien. Dit wordt een laat hoogtepunt in mijn carrière.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium