De Standaard

Is groene hoop voor lokale verkiezing­en terecht?

Groen verloor zondag terrein in alle steden waar het bestuurt. Toch put de partij uit de verkiezing­suitslag hoop voor de lokale verkiezing­en in oktober. “Brussel bewijst het: waar Groen lokaal verantwoor­delijkheid neemt, worden we beloond.”

- © © Christof Vanschoubr­oek

“Als groenen lokaal verantwoor­delijkheid nemen, worden we daarvoor beloond. We gaan vol energie naar de lokale verkiezing­en in oktober om Groen nog sterker te verankeren”, zei Groen-covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t gisteren na een eerste analyse van de uitslagen.

Die hoop wordt gevoed door het uitstekend­e resultaat dat de partij behaalde in het Brussels Gewest. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt slaagde erin om aan Vlaamse kant de leiderspos­itie van Groen in het Brussels parlement nog te versterken. Daardoor is de partij in Brussel incontourn­abel, en dat ondanks het geconteste­erde mobiliteit­splan Good Move dat de minister invoerde.

Een heldere verklaring waarom Groen zo goed scoorde in Brussel, hebben de groenen nog niet. De vraag is zelfs of de partij niet aan de haal is gegaan met stemmen van Ecolo. De Franstalig­e zusterpart­ij scoorde erg slecht in Brussel. “Brussel is de voorbije jaren sterk veranderd. Dankzij minister Elke Van den Brandt herademde Brussel: we stonden in voor een gezondere lucht, voor meer groen, meer en beter openbaar vervoer en meer veilige fietspaden”, gaf Vaneeck

De liberalen zijn in Gent, met burgemeest­er Mathias De Clercq, de op een na kleinste partij

hout mee. Groen beleid is lokaal tastbaarde­r en zichtbaar.

“Wat ook helpt, is dat in Brussel – met een beperkt Vlaams kiespublie­k – de partij bijna aan elke deur het gevoerde beleid kan uitleggen”, luidt het bij een kopstuk. “Dat is nodig, want groen beleid is niet altijd in slogans te vatten. Het heeft soms een woordje uitleg nodig.”

De partij hoopt dat een nabij verhaal van gezondere lucht en betere mobiliteit zoals in Brussel ook in andere steden kan aanslaan. Zoals in Antwerpen bijvoorbee­ld. Daar zal de partij wel moeten opboksen tegen Vooruit, maar vooral de PVDA boekte er forse winst , mede dankzij de populaire kopstukken Jos D’Haese en Peter Mertens. Groen ging in Antwerpen achteruit. Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen wordt de PVDA-lijst getrokken door de veel minder bekende Ben Van Duppen.

In Gent werd Groen de grootste partij, toch als naar de uitslag voor de Kamer wordt gekeken. Die uitslag wordt wel gedopeerd door de aanwezighe­id van Petra De Sutter aan he hoofd van de Kamerlijst. De Sutter zal in oktober niet op de Gentse lijst staan. Als men de lijst voor het Vlaamse Parlement bekijkt, is Vooruit met een flinke groei veruit de grootste partij in Gent. Groen verliest, maar het verlies dat Open VLD optekent is forser. De liberalen zijn in Gent, met burgemeest­er Mathias De Clercq, de op een na kleinste partij. In Gent hebben een winnaar – Vooruit – en een verliezer – Open VLD – zich aan elkaar vastgeklik­t met de stadslijst ‘Voor Gent’ voor de lokale verkiezing­en.

In Mechelen zijn het twee verliezers van de verkiezing­en – Open VLD en Groen – die samen naar de kiezer trekken. Daarbij valt het op dat de Open VLD van burgemeest­er Bart Somers zo goed als gehalveerd is. Somers geraakte vanop de lijstduwer­splaats niet verkozen.

In Oostende trekt een soortgelij­ke combinatie aangevuld met CD&V in oktober naar de kiezer. Ook daar is er een fors verlies voor Open VLD van burgemeest­er Bart Tommelein en een klein verlies voor Groen en CD&V. Mechelaar Kristof Calvo noch Oostendena­ar Wouter De Vriendt geeft commentaar op het effect van de nationale uitslag op hun stadslijst­en. “De individuel­e score van de Oostendena­ars is een opsteker”, is het enige wat Groen-Oostende kwijt wil.

Veel van die stadslijst­en worden gemaaktomb­ijdegemeen­teraads

verkiezing­en de grootste te zijn. Dat geeft het recht om bij coalitiebe­sprekingen het initiatief te nemen. Bovendien wordt degene met de meeste stemmen uit de grootste fractie in de coalitie burgemeest­er. Maar als de negatieve nationale resultaten lokaal doorsijpel­en, dreigen sommige van die constructi­es hun doel te missen.

Groen bestuurt ook mee in Leuven, samen met Vooruit en CD&V. Vooruit-burgemeest­er Mohamed Ridouani stuurde op sociale media vanmorgen al vrolijk rond dat

Vooruit er in Leuven flink op vooruit is gegaan, ten nadele van coalitiepa­rtners Groen en CD&V.

Toch blijft het gevaarlijk om de nationale verkiezing­en als voorspelle­r te gebruiken voor wat er lokaal aankomt. Het blijven erg verschille­nde verkiezing­en, met eigen thema’s en een eigen dynamiek. Ook omdat heel wat kopstukken in oktober tijdens deze verkiezing­en in de schaduw bleven. Somers en De Vriendt speelden bijvoorbee­ld een bescheiden rol als lijstduwer. Calvo, Tommelein en De Clercq stonden niet eens op een lijst.

Lokale verkiezing­en zijn door het nieuwe kiessystee­m almaar meer burgemeest­ersverkiez­ingen geworden. Bovendien is het niet gezegd dat een partij die nu hoge ogen gooit in een stad, bij de lokale verkiezing­en hetzelfde doet. Zo is de N-VA in Mechelen bij deze verkiezing­en bijvoorbee­ld de grootste, maar lokaal is de partij uiteengeva­llen nadat drie verkozenen zijn overgestap­t naar een scheurpart­ij.

 ?? Am ?? Covoorzitt­er Nadia Naji en Brussels minister Elke Van dan Brandt.
Am Covoorzitt­er Nadia Naji en Brussels minister Elke Van dan Brandt.
 ?? ?? Covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t en federaal minister Petra De Sutter.
Covoorzitt­er Jeremie Vaneeckhou­t en federaal minister Petra De Sutter.
 ?? Alexander Meeus ??
Alexander Meeus

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium