De Standaard

“Ik ga in Wallonië geen tijd verliezen met snuffelcon­tacten”

Georges-Louis Bouchez (MR) begint deze week aan de Waalse formatie en hoopt ook federaal snel van start te kunnen gaan. Hij is bereid het land “efficiënte­r” te maken, en daarvoor mogen sommige Vivaldi-hervorming­en op de schop.

- INTERVIEW Peter De Lobel

Na zijn eclatante verkiezing­soverwinni­ng stoomde Georges-Louis Bouchez (MR) maandag op pure adrenaline door de dag. De eerste contacten, een partijbure­au, een bezoek aan de koning, tig interviews … en ook de rest van het verhaal moet snel gaan. “Het moet en zál snel gaan. Met deze uitslag moeten we snel een regering kunnen vormen. Er zijn ook geen 25 mogelijkhe­den. De PS heeft de zaken aanzienlij­k vereenvoud­igd door aan te kondigen dat ze in de oppositie gaat.”

Voor de Brusselse regering maakt dat de zaken toch net moeilijker? Zonder de PS moet de MR met alle andere partijen in zee om aan een meerderhei­d te raken.

“In Brussel zullen we nog wel zien hoe het loopt. Als ze hopen dat we op onze knieën gaan zitten: dat spel spelen we niet mee. In Wallonië en voor de Franse Gemeenscha­p gaan we in ieder geval niet wachten. Ik ga geen tijd verliezen door alle voorzitter­s uit te nodigen voor een ‘snuffelcon­tact’. Het heeft geen zin dat ik de voorzitter van de PS uitnodig, want die wil niet. En ik heb zelf ook altijd gezegd dat ik alles zou doen om een regering zonder de PS mogelijk te maken. Ecolo heeft nog drie gekozenen, dus dat heeft ook geen zin en de PTB/PVDA al helemaal niet. Ik hoop dus snel onderhande­lingen te kunnen beginnen met Les Engagés.”

Federaal zette Open VLD u wel een pad in de korf door zo snel voor de oppositie te kiezen.

“Het zou beter geweest zijn als Open VLD erbij was, dat klopt. Eén zetel erbij voor Open VLD en we zouden zelfs de grootste familie geweest zijn. Maar er zijn nog rechtse partijen in Vlaanderen. We hadden het graag met hen gedaan, maar als zij niet willen, hebben we weinig keuze. Ik ga hun arm niet omwringen.”

Zo ‘verliest’ u een zetel. Alexia Bertrand raakte gekozen op een gezamenlij­ke lijst, maar blijft bij haar keuze voor Open VLD.

“Daar moeten we nog over spreken. Het is een beetje vreemd dat er een zetel vanop onze Brusselse Kamerlijst naar de oppositie gaat, omdat Open VLD dat zo beslist. We hebben daar op voorhand over gesproken en de afspraak was dat Open VLD niet in de oppositie zou gaan. Dat zij sterk achteruitg­aan, zou toch geen verrassing mogen zijn. Alle peilingen wezen daarop. Ze wisten dus waarmee ze akkoord gingen.”

U wil snel regeringen vormen. Wat is snel? Voor 21 juli? Voor de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober?

“Als ik snel zeg, dan bedoel ik niet oktober, maar over enkele weken. In Wallonië kan dat zelfs nog een pak sneller. En als je federaal al de constellat­ie kunt vastleggen waarmee je begint te onderhande­len, dan hoeft het ook daar geen eeuwigheid te duren. En dat zouden we in de komende dagen al moeten kunnen beslissen.”

Federaal zijn we dus op weg naar een regering met N-VA, MR, CD&V, Les Engagés en Vooruit?

“Er zijn niet zoveel mogelijkhe­den en iedereen kan wel tellen en rekenen, neem ik aan.”

Bart De Wever (N-VA) zei in zijn toespraak zondag dat er nooit eerder zoveel steun was voor Vlaamse autonomie. Wat vindt u daarvan?

“Ik denk dat er nog nooit zoveel Belgen waren. De Franstalig­en hebben op dezelfde manier gestemd als de Vlamingen, voor centrumrec­htse hervorming­en. Vlaanderen is zelfs nog iets linkser, als je kijkt naar de partijen die het goed doen. In Wallonië was de keuze duidelijk rechts. Alle linkse partijen hebben verloren.”

In Vlaanderen is Vlaams Belang wel even groot als de N-VA. Wat doet u als meneer De Wever met een communauta­ir project naar de onderhande­lingstafel komt?

“Ik ben bereid om te werken aan een efficiënte­r land, aan financiële verantwoor­delijkheid, daar is marge voor. Maar wat er zondag gebeurd is, dat was eigenlijk al een staatsherv­orming. Het is de eerste keer dat er een homogeen nationaal politiek landschap is. Dit is een historisch­e kans die we niet mogen laten liggen. Bart en ik maken al jaren de analyse dat het grote probleem in dit land de PS is, die structurel­e hervorming­en tegenhoudt. Wel, zij doet niet mee, gaan we dan tijd verliezen? Neen. Sociaal-economisch, op het vlak van migratie, veiligheid en fiscalitei­t, moeten we snel kunnen gaan. Er is trouwens een aantal maatregele­n van de Vivaldi-regering die we moeten terugschro­even. Ik ga nog niet uit de doeken doen wat allemaal, maar op fiscaal vlak en sommige economisch­e beperkinge­n, bijvoorbee­ld rond de auteursrec­hten ( een dossier waarin de MR geïsoleerd stond in de regering, red.).”

Hoe loopt het contact met Bart De Wever?

“Wat beter. Hij heeft tijdens deze campagne opnieuw zijn kwaliteite­n getoond en met zijn partij voor elkaar gekregen dat een extreemrec­htse partij niet de grootste is geworden. Wij moeten nu samen maken dat we van deze duidelijke uitslag gebruikmak­en om de nodige hervorming­en te doen. Er zijn grote overeenkom­sten tussen ons programma en dat van de N-VA op het vlak van justitie, veiligheid, migratie. Met Sammy Mahdi (CD&V), die veel kwaliteite­n heeft, kan ik het prima vinden en zijn partij heeft zich ook al verbonden aan Les Engagés. En de socialiste­n van Vooruit zijn iets heel anders dan die van de PS. Dus ja, het kan snel gaan.”

U wilde uw partij naar 30 procent krijgen. Dat is gelukt. Betekent dit dat uw aanpak nu zal veranderen? Krijgen we een andere GeorgesLou­is Bouchez te zien?

“Ik ben in de voorbije 38 jaar niet veel veranderd. Ik heb altijd de houding gehad die het meest zinvol was om mijn project te verwezenli­jken. Ik blijf dezelfde persoon, maar euh … je kleedt je niet op dezelfde manier als je in het weekend je auto gaat wassen of naar een trouwfeest gaat. De attitude zal dus anders zijn, maar het temperamen­t niet.”

In welke rol ziet u zichzelf? Als minister-president, premier of voorzitter?

“Op de plek waar ik het nuttigst kan zijn en onze verkiezing­sbeloftes kan uitvoeren. In Wallonië zitten bijvoorbee­ld veel bevoegdhed­en om mensen te activeren en aan het werk te krijgen. Terwijl we federaal dan weer de werklooshe­id in de tijd willen beperken. We zullen dus zien wat het wordt. Als ik nodig ben in de regering om de hervorming­en door te voeren, dan is dat mijn plek.”

“Ik blijf dezelfde persoon. Maar je kleedt je ook niet op dezelfde manier als je naar een trouwfeest gaat. Mijn attitude zal anders zijn, mijn temperamen­t niet”

Kunt u premier worden als u geen Nederlands spreekt?

“Dat Nederlands is zoals die 30 procent in Wallonië. Iedereen zei dat het onmogelijk was, tot ik het voor elkaar heb gekregen. Op een dag lukt dat, geen zorgen, ik maak vooruitgan­g.”

 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? “De PS heeft de zaken aanzienlij­k vereenvoud­igd door aan te kondigen dat ze in de oppositie gaat.”
© Benoit Doppagne/belga “De PS heeft de zaken aanzienlij­k vereenvoud­igd door aan te kondigen dat ze in de oppositie gaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium