De Standaard

Op weg naar de 16 wacht De Wever een huzarenstu­k

- Karel Verhoeven

Al tijdens zijn overwinnin­gsspeech transforme­erde Bart De Wever van campagneve­chtjas tot bedaard staatsman, die als informateu­r geen opties wil verbranden. Die opties dienen zich meteen aan met coherente coalities op rechts over de taalgrens heen. Nu de PS en Open VLD in de oppositie gaan, is de N-VA ook federaal onmisbaar. Het kan on-Belgisch snel gaan. Toch op papier.

In de praktijk wacht De Wever een waagstuk. De weg naar het premiersch­ap is bezaaid met wolfijzers en schietgewe­ren. Plotseling vallen hem kansen in de schoot, waarop hij niet gerekend had. Die allemaal tegelijk verzilvere­n, zal het soort tact en stuurmansk­unst vergen waarin hij nog niet eerder excelleerd­e. Federaal wijst een coalitie tussen de centrumrec­htse overwinnaa­rs aan Vlaamse en Waalse kant zichzelf uit. De regeringsv­ormingen kunnen zelfs het scenario volgen dat de N-VA-regionalis­ten wensen: eerst de regeringen van de regio’s optuigen, vervolgens met die partijen federaal aan tafel gaan.

Jaren liep De Wever zich warm om een communauta­ir akkoord te sluiten met de PS. Daar zou hij tijdelijk een linkser beleid voor slikken. Nu hoeft dat niet meer. Maar dat vergemakke­lijkt de onderhande­lingen niet noodzakeli­jk. De N-VA komt met drie ambities aan tafel. Een rechts sociaaleco­nomisch saneringsb­eleid. Gevolgd door een omvattende staatsherv­orming richting Vlaamse autonomie, geleid (met lichte tegenzin) door premier De Wever. Met Vooruit erbij zullen rechtse trofeeën al een linkse prijs hebben.

Het kalf ligt bij de staatsherv­orming gebonden. GeorgesLou­is Bouchez (MR) gaf nooit te kennen dat hij Vlaamse autonomie genegen is. Na zijn eclatante overwinnin­g heeft hij weinig belang bij dat tijdelijke minikabine­t van De Wever, dat twee jaar het budget saneert, waarna een institutio­neel akkoord moet volgen. En dan was er maandagmor­gen al het schot voor de boeg van Maxime Prévot (Les Engagés): De Wever kan geen premier worden, omdat hij niet voor alle Belgen spreekt. Als christende­mocratisch­e familie hebben Les Engagés en CD&V de meeste zetels en kunnen ook zij aanspraak maken op het premiersch­ap. Tot slot is er Brussel. Rechts is te klein om er zonder extra partijen te besturen, die dan weer eisen over andere niveaus kunnen formuleren. Kortom, onder elke tegel zit het Belgische moeras. Zonder staatsherv­orming blijft voor De Wever de vraag wat hij er zou gaan doen.

In dat moeras tellen de echte krachtsver­houdingen. De N-VA van 10 juni 2024 is niet meer het machtshuis van 2014. Dat wordt wennen voor De Wever. Zijn gewoonte om alleen op de eigen, desnoods brutale, macht te vertrouwen, heeft hem het voorbije anderhalf decennium federaal nergens gebracht, bij geen enkele deal. De formaties worden voor hem nog uitdagende­r dan de campagne.

Het kan onBelgisch snel gaan. Toch op papier

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium