De Standaard

Extreemrec­hts is tweede partij in Duitsland

De christende­mocraten zijn de winnaars. De SPD van kanselier Scholz behaalt maar 14 procent. Ondanks de schandalen verdubbelt AfD zijn zetelaanta­l.

- Corry Hancké

Van haar vaderland krijgt Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen, die haar mandaat wil verlengen, alvast een goede steun in de rug. De christende­mocratisch­e Duitse zusterpart­ijen CDU en CSU (in Beieren) behalen samen, met zondagavon­d nog niet alle stemmen geteld, 30,3 procent en krijgen 30 van de 96 Duitse zetels in het Europees Parlement. Grote vreugde bij de christende­mocraten, die hun slechte resultaat bij de nationale parlements­verkiezing­en in 2021, hebben goedgemaak­t. Ze vormen weer de grootste partij van het land.

Te radicaal voor Le Pen

Op nummer twee komt Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), met 16,2 procent. De extreemrec­htse partij stuurt 16 leden naar Europa, bijna dubbel zoveel als in 2021. Toch zal ze in het EP een marginale rol spelen, omdat ze niet welkom is bij de grote uiterst-rechtse fractie (ID). Onder meer de Franse Marine Le Pen vindt dat AfD te radicale standpunte­n inneemt en dat de nummers één en twee op de lijst zwaar omstreden zijn. Maandag beraadt

AfD zich over de vraag hoe de delegatie voor het EP eruit kan zien.

De drie Duitse regeringsp­artijen krijgen klappen. De sociaaldem­ocraten van kanselier Olaf Scholz behalen maar 14 procent, goed voor 14 zetels, twee minder dan nu, in het EP. Nog nooit heeft de SPD zo slecht gescoord.

De groenen halveren hun zetelaanta­l: zij tuimelen van 21 tot 12 afgevaardi­gden. De fantastisc­he score die ze bij de nationale verkiezing­en in 2021 behaalden, is weggevaagd tot 11,9 procent. De liberale FDP krijgt vijf zetels. Haar lijsttreks­ter Marie-Agnes StrackZimm­ermann is tevreden, want de peilingen hadden een slechter resultaat dan 5 procent voorspeld. Bij de SPD en bij de groenen waren alleen ontgoochel­de gezichten te zien.

Wapens voor Oekraïne

Jens Spahn, een kopstuk van de zegevieren­de CDU, vond dat de komende dagen in het parlement een vertrouwen­sstemming moest worden gehouden omdat de kiezers het beleid van deze regering hebben afgestraft. Journalist­en vragen zich af of de SPD niet beter Boris Pistorius, de minister van Defensie, kanselier maakt omdat hij, met z’n duidelijke taal en heldere plannen om meer in de Duitse defensie te investeren, veel geliefder is dan Olaf Scholz. Opvallend is dat de SPD zoveel zetels verliest omdat haar voormalige kiezers massaal zijn thuisgeble­ven.

De groenen zijn al maandenlan­g kop van Jut voor alles wat fout loopt in deze legislatuu­r. Hun belangrijk­ste thema, het land hervormen om het klimaat te beschermen, wordt niet gesmaakt.

De protestpar­tijen scoren. Niet alleen AfD, maar ook het gloednieuw­e Bündnis Sahra Wagenknech­t bekoort veel kiezers. BSW, pas enkele maanden oud, behaalt al 6 zetels. Wagenknech­t wil, net als AfD, dat de wapenlever­ingen

Bij de SPD en bij de groenen waren alleen ontgoochel­de gezichten te zien

aan Oekraïne stoppen en vredesonde­rhandeling­en met Rusland beginnen. Beide partijen willen een harder migratiebe­leid. De SPD heeft de laatste maanden geprobeerd om kiezers met deze thema’s te verleiden. Scholz profileerd­e zich als ‘vredeskans­elier’. Hij vond ook dat criminelen van Afghaanse afkomst terug naar hun land gestuurd moesten worden, nadat een vluchtelin­g uit Afghanista­n een politieage­nt had neergestok­en.

Rechts Oost-Duitsland

De regering in Berlijn beseft dat ze zich dringend moet herpakken omdat veel burgers het gevoel heb

ben dat de overheid niet naar hen luistert. In Oost-Duitsland is AfD met 27,1 procent de grootste partij.

In drie oostelijke deelstaten noemt de staatsveil­igheid AfD ‘bewezen extreemrec­hts’. Daar worden in het najaar deelstaatv­erkiezinge­n gehouden. Dat vooruitzic­ht speelt, zeker voor de SPD, een belangrijk­e rol in haar beleid. De cohesie tussen de drie coalitiepa­rtijen zal er niet op verbeteren.

De herverdeli­ng van de 96 Duitse zetels in het Europees Parlement weerspiege­lt een trend die ook elders zichtbaar is: minder Green Deal, strenger op migratie.

 ?? ?? Het extreemrec­htse AfD (foto kopstuk Tino Chrupalla) wint, maar heeft zich Europees al buitenspel gezet met zijnextrem­e standpunte­n.
Het extreemrec­htse AfD (foto kopstuk Tino Chrupalla) wint, maar heeft zich Europees al buitenspel gezet met zijnextrem­e standpunte­n.
 ?? © afp ?? extreme standpunte­n.
© afp extreme standpunte­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium