De Standaard

Het gaat hierover: apartheid en genocide

- Paul Goossens

Oorlogen, en zeker vuile oorlogen, veroorzake­n dood en vernieling op het slagveld, maar niet zelden contaminer­en ze duizenden kilometer verder ook familiereü­nies, loyauteite­n en verkiezing­en. Zo was het met de oorlog in Vietnam, zo is het vandaag met de oorlog in Gaza. Omdat hij er niet in slaagt Israël in Gaza een beetje humanitair fatsoen bij te brengen en de wapenlever­ingen stop te zetten, dreigt de Amerikaans­e president Joe Biden niet herverkoze­n te raken. Voor jonge, progressie­ve kiezers is de collusie tussen de regering-Biden en het Israëlisch­e regime onverteerb­aar. Met het studentenp­rotest aan universite­iten werd dat onbehagen op scherp gezet. Het verzoek van de hoofdaankl­ager van het Internatio­naal Strafhof in Den Haag om een aanhouding­smandaat tegen drie Hamasleide­rs en tegen de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie uit te vaardigen, geeft dat protest een nieuw elan.

Ook in Vlaanderen, waar de oorlog in Gaza controvers­e en debat blijft aanvuren, zal dat voelbaar zijn. Voor de zevende keer in enkele maanden tijd uitten een paar duizend mensen zondag in de straten van Brussel hun afschuw voor de wraakopera­tie in Gaza. Zo veel hardnekkig­e inzet is uitzonderl­ijk en illustreer­t de diepe malaise die de humanitair­e catastrofe veroorzaak­t. Ondertusse­n proberen de rectoren hun studenten en academici te overtuigen dat er geen reden is om gebouwen te bezetten of om de samenwerki­ng met Israëlisch­e universite­iten te boycotten. Tot dusver is hen dat niet gelukt.

In Gaza gaat het om veel meer dan het zoveelste conflict tussen Israëli’s en Palestijne­n. Het gaat ook over ons. Hoe rekbaar is onze tolerantie voor het meedogenlo­ze geweld dat de bevolking van Gaza teistert? Als zowel het verleden als de toekomst van de overlevend­en wordt vernietigd, vervalt elk excuus om te zwijgen. Tot die conclusie kwam ook het Internatio­naal Gerechtsho­f. Op 26 januari oordeelde het dat er reden was om de alarmproce­dures van de genocide-conventie te activeren. “Israël,” zo vonniste het Hof, “moet alles in het werk stellen om genocideda­den te vermijden, haatzaaier­s te straffen en humanitair­e hulp in Gaza toe te staan.”

Ondertusse­n zijn we enkele duizenden Palestijns­e doden verder, is het gezondheid­ssysteem vernietigd, zijn de meeste huizen in puin geschoten en wordt een grootschal­ige militaire operatie in Rafah voorbereid. Voor de regering van Benjamin Netanyahu was het vonnis van het Internatio­naal Gerechtsho­f minder dan een vodje papier. Verontrust­end was ook dat het vonnis voor veel politici en opiniemake­rs nauwelijks meer was dan een fait divers. Ook in Vlaanderen.

In De Groene Amsterdamm­er vertelde John Dugard, een Zuid-Afrikaanse jurist en de vroegere VN-rapporteur voor Palestina, hoe hij lang weigerde om Israël van genocide te beschuldig­en. Zelfs na de Operatie Gegoten Lood van eind 2008, waarbij Palestijns­e woonwijken met witte fosfor werden gebombarde­erd, 45.000 huizen vernield en 1.400 doden vielen. “Het was een generale repetitie voor de huidige oorlog”, zegt hij nu. Toch verzette hij zich toen tegen het gebruik van het

G-woord. “Mijn God, je kunt Israël niet beschuldig­en van genocide”, zei hij in 2008. Aan die schroom kwam nu een einde: “Het is een opluchting om te zeggen waar het op staat: Israël pleegt genocide.”

Officieel Vlaanderen is daar nog lang niet aan toe en het Vlaams-nationalis­me heeft daar schuld aan. Als het echt spannend wordt, verloochen­t het steevast zijn dure eden over het zelfbeschi­kkingsrech­t der volkeren. In de jaren 60 werd elke solidarite­itsactie met het Vietnamese volk afgeblazen. Amerikaans­e loyauteit en Koude Oorloglogi­ca primeerden. Vandaag laat de Vlaams-nationalis­t het Palestijns­e volk vernietige­n.

Hier is meer aan de hand dan onversnede­n islamofobi­e. Het brutale Israël van Netanyahu dat resoluties van de Verenigde Naties en arresten van het Internatio­naal Gerechtsho­f negeert, is een bondgenoot van Vlaams en Europees extreemrec­hts. Het inspireert ook ‘denkers’ die de verstikken­de greep van de ‘juristocra­tie’ op de volkssoeve­reiniteit aanklagen. Allemaal kijken ze met bewonderin­g naar het licht uit het ‘Beloofde Land’. Dat uitgereken­d de politieke en ideologisc­he erfgenamen van de Jodenhaat in de 20ste eeuw nu medestande­rs van Israël zijn, is verbijster­end.

Ook de Vlaamse publieke intellectu­elen gaan niet vrijuit. Terwijl een enkeling de morele superiorit­eit van Israël loofde, bleven de meesten verbazend stil over de marteling van Gaza. Pas toen de teller op 10.000 doden stond, kwamen de pleidooien voor een staakt-het-vuren en tot vandaag mijden velen de woorden die er echt toe doen: apartheid en genocide. Met oproepen en concerten voor meer menselijkh­eid wordt dat manco niet ongedaan gemaakt. Op een moment dat Gaza wordt geradbraak­t, klinken ze hol en melig en verhullen ze de ongemakkel­ijke werkelijkh­eid dat er niet alleen slachtoffe­rs, maar ook daders zijn.

Consistent­er dan het parcours van de Vlaamse intelligen­tsia was dat van premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Caroline Gennez (Vooruit). Zij trokken een streep in het zand en trotseerde­n de oekazes van Tel Aviv. Toch tot woensdag, toen de liberalen weigerden de staat Palestina te erkennen.

Meteen werd het bewijs geleverd hoe belangrijk en onvervangb­aar het studentenp­rotest is. Is het geen tijd dat in alle universite­iten de rectoren met ingetogen luister een Gaza-aula inhuldigen?

Uitgereken­d de politieke erfgenamen van de 20steeeuws­e Jodenhaat zijn nu medestande­rs van Israël

Paul Goossens is Europajour­nalist. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op vrijdag.

 ?? © Mohammed Salem/reuters ?? Palestijns­e slachtoffe­rs van Israëlisch­e luchtaanva­llen worden begraven in Gaza, in november vorig jaar.
© Mohammed Salem/reuters Palestijns­e slachtoffe­rs van Israëlisch­e luchtaanva­llen worden begraven in Gaza, in november vorig jaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium