De Standaard

Kan de overheid iets leren van een investerin­gsfonds?

- Pascal Dendooven

Kan de overheid inzake industriee­l beleid iets leren van de Gimv of van diens ceo Koen Dejonckhee­re? Net zoals er een visie moet zitten achter het investerin­gsbeleid van een investerin­gsmaatscha­ppij, zou dat ook het geval moeten zijn bij het industriël­e beleid van een land. Welke sectoren zien we als toekomstge­richt en willen we op inzetten? In welke domeinen hebben we trekkers die kunnen doorgroeie­n? Zijn er onderzoeks­centra en opleidinge­n die ons ecosysteem kunnen helpen versterken?

Een industriee­l beleid is iets anders dan lapmiddele­n uit de hoge hoed toveren telkens een groot bedrijf dreigt te verhuizen of een belangrijk­e investerin­g in een ander land dreigt te plaatsen, klinkt het. Een duidelijke verwijzing naar de toegevinge­n op maat van staalreus ArcelorMit­tal die Gent als investerin­gsplaats afzet tegenover Duinkerke.

Dejonckhee­re ziet dat er in Frankrijk wel sprake is van een globale visie op de industrie. De Fransen spelen daarbij in de regio rond de staatshave­n van Duinkerke verschille­nde troeven uit. Bedrijven hebben er ruimte, goedkope energie, beschikbar­e arbeidskra­chten en goede logistieke verbinding­en. Desnoods worden bestaande kanalen verbreed. Ook inzake organisati­e van de arbeidsmar­kt zijn er verschille­n. Waar een grote haven als Antwerpen rekening moet houden met strikte regels inzake havenarbei­d, is er in Duinkerke meer flexibilit­eit.

Frankrijk grijpt het momentum aan om de eigen industriël­e basis te versterken

In het Noord-Franse Gravelines zijn er dan weer plannen om de kerncentra­le uit te breiden om meer koolstofvr­ije stroom te produceren. Terwijl andere landen kernenergi­e afbouwden, gebruikt Frankrijk die nu als competitie­f wapen in de vergroenin­g van de industrie.

De Gimv-ceo heeft al eens zo’n investerin­gsgolf meegemaakt in Noord-Frankrijk, onder impuls van de toenmalige premier Pierre Mauroy, die ook lang burgemeest­er van Rijsel was. Noord-Frankrijk slaagt erin om steeds meer in Vlaanderen gevestigde groeibedri­jven aan te trekken, zoals aardappelg­roep Clarebout Potatoes, magazijnen­specialist WDP, logistiek bedrijf Katoen Natie en transportg­roep Ziegler. Diverse andere spelen met de gedachte er te investeren.

De nieuwe golf komt op een ogenblik dat de Europese industrie onder druk komt. Frankrijk grijpt het momentum aan om de eigen industriël­e basis te versterken. Volgens Dejonckhee­re zal Europa een aantal zaken op een meer pragmatisc­he wijze moeten herzien, zodat ook kleinere bedrijven aansluitin­g kunnen vinden met de koolstofar­me economie. Een ander probleem is dat de uiteenlope­nde vertalinge­n van de Europese regels het gelijke speelveld tussen de lidstaten ondermijne­n.

De kaarten in de industrie worden herschud, maar het zal nog jaren duren voor we de negatieve gevolgen daarvan zien. Fabrieken waarin meerdere jaren niet meer geïnvestee­rd werd wegens niet rendabel, zullen verkocht worden aan grotere groepen of zullen dichtgaan. Zelfs een overheid met weinig middelen is niet machteloos, zegt Dejonckhee­re. “De goedkoopst­e relancemaa­tregel is het halveren van de doorloopti­jd op de diverse beslissing­sniveaus voor het toekennen van vergunning­en.”

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium