De Standaard

Stapje dichter bij begrip van potvissent­aal

De kliktaal van potvissen zit vol versiering­en en tempowisse­lingen. Wetenschap­pers vermoeden dat ze hiermee nuances aangeven over de locatie van voedselbro­nnen.

- Gemma Venhuizen

De onderlinge communicat­ie van potvissen is rijk en gevarieerd. Deze sociale zeezoogdie­ren maken gebruik van vaste opeenvolgi­ngen van klikgeluid­en, de zogenaamde ‘coda’s’. Die zijn al eerder onderzocht, maar nu blijkt dat die ogenschijn­lijk vaste opeenvolgi­ngen subtiel variëren, al naargelang de context. Dat schrijven Amerikaans­e biologen en computerwe­tenschappe­rs in Nature Communicat­ions.

Potvissen staan bekend om hun goede samenwerki­ng, zeker wanneer ze achter voedsel aangaan. Voor hun lievelings­maal – pijlinktvi­s – duiken ze naar grote diepten, en tussen die duiken wisselen ze vaste sequenties van 3 tot wel 40 opeenvolge­nde klikjes uit. Eerder onderzoek stelde vast dat er zeker 150 van zulke coda’s bestaan. De auteurs benadrukke­n in het artikel dat de ogenschijn­lijke eenvoud van dat communicat­iesysteem op het eerste gezicht niet strookt met het sociaal complexe gedrag van de potvissen.

Potvissen staan bekend om hun goede samenwerki­ng, zeker wanneer ze achter voedsel aangaan

Tempowisse­lingen

Tussen 2005 en 2018 namen de onderzoeke­rs in de Caribische Zee 8.719 coda’s op. Die analyseerd­en ze computerma­tig op onder andere de tijdsduur tussen afzonderli­jke kliks.

Zo ontdekten ze dat de klikinterv­allen in één coda kunnen variëren in lengte. Die variatie in tempo wordt door de onderzoeke­rs ‘rubato’ genoemd (net als ‘coda’ is dat een term uit de muziek, daar duidt hij timingnuan­ces aan). Als potvis A een rubato gebruikt, dan doet potvis B dat in principe ook. Soms wordt er bovendien een ‘versiering’ toegevoegd: een extra klik. Vooral aan het begin en het einde van walvisconv­ersaties komen zulke versiering­en veelvuldig voor.

Zo krijgt er een compleet ‘fonetisch potvisalfa­bet’ vorm, dat de onderzoeke­rs vergelijke­n met het fonetische alfabet voor mensentale­n. Maar terwijl in menselijke klanken articulati­e en intonatie een centrale rol spelen, zijn de cruciale elementen bij de potvissen de ritmes, de tempo’s en de eventuele rubato’s en versiering­en. Net als in mensentaal komen sommige patronen meer voor dan andere en andere combinatie­s dan weer helemaal niet.

Ook varieert de wijze waarop ze in communicat­ie worden gebruikt. Soms ‘praten’ potvissen door elkaar heen (dan overlappen hun coda’s), soms verklanken ze om beurten.

Pad naar de voedselbro­n

Hopelijk, zo schrijven de onderzoeke­rs aan het einde van hun artikel, kan een beter begrip van de potvissent­aal er op den duur aan bijdragen om die taal daadwerkel­ijk te ontcijfere­n.

Bij sommige organismen, zoals honingbije­n, bevat hun codetaal informatie over bijvoorbee­ld de afstand tot de voedselbro­n. Bij potvissent­aal zouden de ritmes, tempo’s, rubato’s en versiering­en een soortgelij­ke rol kunnen spelen.

 ?? © getty ?? Potvissen communicer­en met ‘coda’s’ en ‘rubato’s’.
© getty Potvissen communicer­en met ‘coda’s’ en ‘rubato’s’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium