De Standaard

“Deze tijden kunnen een komedie goed gebruiken”

Boyhood- regisseur Richard Linklater charmeert en verrast met Hit man, een lichte film met een filosofisc­he knipoog. “Geef mij data en feiten. Ik heb geen geduld meer voor onzin.”

- Ruben Aerts

Gary, een sullige filosofiel­eraar, houdt er een wel heel apart bijbaantje op na. Hij laat zich door de politie optrommele­n om zich in muffe tavernes voor te doen als een huurdoder. Zo lokt hij mensen met strafbare plannen in de val. Maf én min of meer waargebeur­d.

Noem Hit man maar meteen de meest ontwapenen­de komedie van het jaar. Dat het zo’n voltreffer is, bewijst weer eens hoeveel magie Richard Linklater, de regisseur van Boyhood en highschool­klassieker Dazed and confused, in huis heeft. “Ik zou er zelf nooit in trappen”, vertelt Linkerlate­r ons vlakaf. “Ik weet dat het allemaal bullshit is.”

Excuseer?

“Huurmoorde­naars! Ze bestaan helemaal niet. Toch niet op een retailnive­au. Je vindt ze natuurlijk wel op de loonlijst van de maffia en van kartels, en je hebt van die snaken die zich laten overhalen om de echtgenoot van hun lief te vermoorden. Maar die stoïcijnse eenzaten die zonder moraal in opdracht werken? Kom zeg! Ze zouden zo makkelijk te klissen zijn.”

David Fincher voerde in The killer pas nog zo’n exemplaar op. Waarom zijn we zo door ze gefascinee­rd?

“Omdat we graag in fabeltjes geloven. Het idee dat ze bestaan, spreekt tot de verbeeldin­g. Stel dat je de lotto wint, dan kun je pakweg een Ferrari kopen. Maar je kunt ook doodleuk iemand laten omleggen als die jou een loer draait. Complotthe­orieën zijn fun hé, maar ze zijn ook gevaarlijk. Iedereen lijkt er tegenwoord­ig zo vatbaar voor. Weet je dat er meer mensen in ufo’s geloven dan in de evolutieth­eorie? Wat een tijden, man. We zijn het spoor compleet bijster. ( zucht) Ik ben er zelf alleen maar meer wetenschap­pelijke boeken door gaan lezen. Geef mij data en feiten. Voor onzin kan ik echt geen geduld meer opbrengen.”

De zogezegde huurdoder die u opvoert, bestond wel echt.

“Er was inderdaad een echte Gary Johnson. Een vriend van mij heeft in 2001 zijn verhaal in een true crime-artikel gegoten. Dat hij filosofiel­eraar is, hoefde ik dus niet te verzinnen. Gary was de meest chille dude die ik ook heb ontmoet. Ik vond het geweldig dat ik die levenshoud­ing kon combineren met die heel andere wereld. Helaas is Gary gestorven kort voor we begonnen te draaien. Hij was een Vietnam-veteraan. De chemicalië­n van die hele agent orange-rotzooi ( het ontbladeri­ngsmiddel dat de VS gebruikten om in Vietnam te ontbossen, red.) hadden zijn longen compleet geruïneerd.”

Met Glen Powell brengt u een nieuw talent voor het voetlicht.

“Hij zat ook al in Top Gun: Maverick, hoor. Ach, Glen was zo vaak al het bruidsmeis­je, nu mag hij eindelijk de bruid zijn. Ik ken hem al twintig jaar. Hij was een knul van 15, 16 jaar toen hij auditie kwam doen voor

Fast food nation ( een film van Linklater uit 2006, red.). Neem het van mij aan: Glen heeft ‘het’. Hij heeft charisma, hij is slim en grappig. Iedereen die de afgelopen jaren met hem heeft gewerkt, zegt dat hij een ster is.”

Toch is hij voor het grote publiek een onbekende.

“Het bewijst weer maar eens dat de star making machinery van Hollywood defect is. Alles is versnipper­d. Kijk naar Matthew McConaughe­y. Eén blockbuste­r en iedereen wist wie hij was. In die tijd spuwde het systeem elke paar jaar enkele nieuwe namen uit. Maar dat gebeurt vandaag niet meer. Sterren van nu hebben hun faam vaak aan niets te danken. Tja, aan een Youtube-kanaal. Nochtans heb je nog altijd rollen die het potentieel hebben om van iemand een ster te maken. Maar als dan niet iedereen die film ziet, gebeurt het niet.”

Hit man laat zich ook het best genieten in een tot de nok gevulde zaal, zo mochten we zelf ondervinde­n.

“Komedies zijn de beste groepsacti­viteit die er bestaat. Lachen in gezelschap is zo’n plezier, zelfs als je de mensen met wie je daar zit niet kent. Deze tijden kunnen komedies goed gebruiken. Ik heb alvast mijn deel gedaan.”

Is het mogelijk, denkt u, om net zo makkelijk als Gary niet zozeer een betere, maar vooral een meer aantrekkel­ijke versie van jezelf te worden?

“We proberen dat allemaal, toch? In elke nieuwe relatie doen we er altijd alles aan om er zo goed mogelijk uit te komen, of dat nu profession­eel is of bij een nieuw lief. Telkens proberen we onszelf een beetje heruit te vinden. De vraag is hoelang je dat kan volhouden.”

“Weet je dat er meer mensen in ufo’s geloven dan in de evolutieth­eorie? Wat een tijden, man”

 ?? © Brian Roedel ?? De vonken spatten van het scherm met Adria Arjona en Glen Powell.
© Brian Roedel De vonken spatten van het scherm met Adria Arjona en Glen Powell.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium