De Standaard

Stripcultu­ur immateriee­l erfgoed van Brussel

- Max De Moor

STRIPS Het Brussels Gewest heeft de stripkunst erkend als immateriee­l cultureel erfgoed. Dat is een opstap naar een erkenning door Unesco.

Wie door Brussel wandelt, kan op straat op Quick en Flupke of de Daltons botsen. Het zijn maar twee voorbeelde­n van de zeventig (niet altijd even gesmaakte) stripmuren die sinds de jaren 90 de stad sieren. In een dertigtal gespeciali­seerde stripwinke­ls over de hele stad gaan dagelijks albums van Belgische tekenaars als Franquin en Morris over de toonbank en op de kunstschol­en wordt nieuw striptalen­t klaargesto­omd. Toeristen vinden weer hun weg naar het Stripmuseu­m.

Op die plek riep het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest, bij monde van Ans Persoons (Vooruit), donderdag de stripkunst uit tot cultureel immateriee­l erfgoed. “Het stripverha­al is een van de belangrijk­ste symbolen van Brussel”, zegt Persoons, Brussels staatssecr­etaris voor Stedenbouw en Erfgoed, in een persberich­t.

De erkenning bevordert de zichtbaarh­eid van strips in Brussel, maar dient vooral als opstapje naar een hoger doel: een erkenning door Unesco als cultureel werelderfg­oed. De hoop leeft om die titel in 2029 binnen te rijven, wanneer Belgiës bekendste stripheld Kuifje zijn honderdste verjaardag viert. Wat dat oplevert? “Een plaats op de Unescolijs­t helpt om strips wereldwijd serieus te nemen als kunstvorm. Jammer genoeg wordt daar nog vaak aan getwijfeld”, antwoordt Marie Neefs, communicat­iemedewerk­er van het Stripmuseu­m. “Daarnaast draagt het bij aan het toeristisc­he plaatje, zoals we in 2010 zagen toen het carnaval van Aalst erkend werd als werelderfg­oed.”

Subsidies

De erkenning zet ook de verschille­nde uitdaginge­n van de sector op de kaart. Voor jonge auteurs is het vaak moeilijk te leven van hun vak. De bekendste reeksen in Vlaanderen, zoals Jommeke, Suske en Wiske en De Kiekeboes, zijn al tientallen jaren dezelfde. FC De Kampioenen en De buurtpolit­ie halen ook hoge verkoopcij­fers, maar die zijn gebaseerd op bestaande franchises. Anders dan in Azië, maakt de Europese strip maar moeilijk de overstap naar digitale dragers. Standaard Uitgeverij lanceerde met het digitale stripabonn­ement strips.be zopas nog een initiatief om dat te veranderen.

Nu de stripkunst immateriee­l erfgoed is, kan er gewerkt worden aan een kader voor subsidies. Het is nog te vroeg om te zeggen of het Stripmuseu­m daarvan zal kunnen profiteren. Momenteel haalt het museum het gros van zijn inkomsten uit bezoekers, zo’n 60.000 per jaar. Bij de bedeling van structurel­e subsidies valt het museum tussen de stoelen van de verschille­nde gewesten en gemeenscha­ppen, zei Pieter De Poortere, de voorzitter van de vzw achter het Stripmuseu­m, vorig jaar nog aan De Standaard.

“Het stripverha­al is een van de belangrijk­ste symbolen van Brussel” Ans Persoons (Vooruit) Brussels staatssecr­eatris

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium