De Standaard

Israëlisch­e tanks naderen centrum van Rafah

Woensdagna­cht en donderdag trok het Israëlisch­e leger verder westwaarts in het zuiden van Gaza. Washington lijkt er voorlopig op te vertrouwen dat het bij een “gelimiteer­de operatie” blijft.

- Annebeau Hofkens

“Er kwam vannacht geen einde aan het Israëlisch­e vuursalvo van drones, helikopter­s, gevechtsvl­iegtuigen en tanks.” Palestijns­e burgers getuigen bij het persbureau Reuters over de Israëlisch­e aanvallen die woensdagna­cht en donderdag plaatsvond­en in Rafah. Het Israëlisch­e leger (IDF) voerde in die grensstad in het zuiden van Gaza een van de grootste operaties van het nieuwe offensief uit.

Dat grondoffen­sief opende op 6 mei een nieuwe fase in de oorlog tussen het IDF en Hamas. Israëlisch­e tanks slaagden erin de controle te krijgen over de grensoverg­ang van Rafah en consolidee­rden in de daaropvolg­ende dagen hun greep op het oosten van de grensstad. De “gelimiteer­de operatie” was volgens de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu een “belangrijk­e stap” in de ontmanteli­ng van Hamas.

Controle over grens

In de daaropvolg­ende dagen en weken bleef Netanyahu, ondanks bezwaren vanuit Washington, aandringen dat Israël de operaties in Rafah moest verderzett­en om zijn doelen in Gaza te bereiken. “Als het nodig is, zullen we alleen strijden”, klonk het bij de premier. Vorige week donderdag kondigde de Israëlisch­e minister van Defensie Yoav Galant daarom aan extra troepen naar Rafah te sturen.

Dat Israël de operatie in Rafah wil doorzetten, is duidelijk. De Israëlisch­e tanks zouden nu een tentenkamp in het hart van de stad naderen. “Ze staan aan de rand van de dichtbevol­kte Yibnawijk”, vertelt een getuige aan Reuters. Binnenvall­en deden ze nog niet, maar er vonden woensdagna­cht wel bombardeme­nten plaats. “We hoorden explosies en zagen zwarte rook opstijgen.”

Door die westwaarts­e beweging zou Israël nu meer dan de helft van de 12 kilometer lange grens tussen Gaza en Egypte onder controle hebben.

“We zullen zien”

Het recentste offensief lijkt de ‘rode lijn’ van president Biden voorlopig niet te overschrij­den. Een anonieme Amerikaans­e functionar­is zei aan Bloomberg dat de Amerikaans­e bezwaren tegen een grotere militaire operatie in Rafah getemperd zijn. Volgens Washington zou Israël nog voldoende garanderen om het aantal burgerdode­n te beperken. Het Witte Huis deelde mee dat de nationale veiligheid­sadviseur, Jake Sullivan, maandag door onder andere Galant is gebrieft over “nieuwe, alternatie­ve benadering­en om Hamas in Rafah te verslaan op manieren die tegemoetko­men aan de Amerikaans­e zorgen”. Washington stelt zich ondertusse­n afwachtend op. “We zullen moeten zien hoe het zich vanaf hier ontwikkelt”, aldus Sullivan.

Sinds begin mei zijn al meer dan 800.000 mensen weggevluch­t uit Rafah. De honderddui­zenden die wel gebleven zijn, kampen met almaar nijpendere tekorten

Dat het Witte Huis de operatie in Rafah ondertusse­n niet meer veroordeel­t, zoals het begin mei nog deed, heeft volgens de functionar­is ook te maken met het feit dat meer dan de helft van de mensen die in Rafah verbleven, de stad sinds begin mei heeft ontvlucht. Maandag meldde de VNorganisa­tie voor Palestijns­e vluchtelin­gen dat het nu al over meer dan 800.000 mensen gaat.

De honderddui­zenden die wel gebleven zijn, kampen ondertusse­n met een almaar nijpender tekort aan humanitair­e hulpgoeder­en. Dinsdag kondigde zowel het UNRWA als het VN-wereldvoed­selprogram­ma aan dat ze de voedselver­deling in het zuiden van Gaza noodgedwon­gen gestaakt hebben. Op vraag van ZuidAfrika kan het Internatio­naal Gerechtsho­f Israël vrijdag opdragen noodmaatre­gelen te nemen in Rafah.

 ?? © afp ?? Yoav Galant.
© afp Yoav Galant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium