De Standaard

Eerste debat tussen Alexander De Croo en Bart De Wever in vier jaar werd clash tussen twee werelden

- Jan-Frederik Abbeloos

In Het conclaaf keken de premier en de oppositiel­eider elkaar voor het eerst publiekeli­jk in de ogen sinds de start van de Vivaldi-regering. Dat is op zich al ontluister­end. Hun gesprek was dat nog meer.

Vier jaar bijna totale radiostilt­e, tussen de burgemeest­er van de grootste stad van het land en de premier van dat land. Het lijkt ondenkbaar, maar Bart De Wever (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) hebben elkaar amper gezien of gesproken sinds de vorming van Vivaldi, zomer 2020. Een publiek debat was er ook nooit, al was het maar omdat De Wever in het verkeerde parlement zetelt. Als Vlaams Parlements­lid – De Wever was kandidaat minister-president in 2019 – kon de feitelijke oppositiel­eider nooit de premier ondervrage­n.

Alleen al daarom bood de tweede aflevering van Het conclaaf op VTM historisch­e televisie. Programmam­aker Eric Goens koos bovendien voor een bijzondere aanpak. De Wever en De Croo zaten een halfuur neus aan neus aan een krap tafeltje met een zandloper. Maar verder niets. Geen vragen, geen vooraf bepaalde topics. Een halfuur stilte had ook gekund.

Het bleek een berekende gok dat politici niet kunnen zwijgen. Aanvankeli­jk blijven De Croo en De Wever op voorspelba­ar terrein, met de klassieke kritiek van de opposities­tem – “het beleid was te duur en hervormde onvoldoend­e” – en de klassieke verdedigin­g door De Croo – “we hebben de bedrijven en de burgers beschermd tijdens grote crisissen.” Even lijkt de grote verzoening zelfs geboren wanneer beide heren warme herinnerin­gen ophalen aan de werking van de regering-Michel en erkennen dat het socio-economisch­e programma van de N-VA en Open VLD heel dicht bij elkaar aanleunen. Open VLD droomt zelfs al van een heruitgave van die ‘Zweedse’ formule, met de MR en christende­mocraten – een mathematis­che utopie waarschijn­lijk.

Maar dan cirkelt het gesprek

toch naar wat De Wever eerder in de aflevering al de olifant, of zelfs de mammoet, in de kamer heeft genoemd: de regeringsv­orming van 2020. De Wever heeft het Open VLD, en De Croo in het bijzonder, nooit vergeven dat de liberalen destijds in zee zijn gegaan met de groenen, waardoor de formatiepo­ging van De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette op de klippen liep. En dat ondanks eerdere afspraken met De Croo persoonlij­k, zo houdt De Wever al jaren vol, gestrand aan de zijlijn, zinnend op wraak. “Er is bad blood between us”, schetst De Wever het persoonlij­ke trauma.

“Verbaal theater”

Bij De Croo en zijn entourage begrijpen ze al langer niet waarom De Wever in 2020 is blijven hangen. De karavaan is verder getrokken, straks wacht een nieuwe kans. De Croo vindt het jammer dat De Wever zich “verlaagt tot verbaal theater”. “Ik moest kapot bij het begin van deze regering. Maar ik ben een verantwoor­delijk, profession­eel politicus. De vraag is, wat weegt het meeste door: datgene waar we wel of niet kunnen over samenwerke­n?”, zegt hij nog hoopvol voor de confrontat­ie.

In het gesprek dat volgt, krijgt hij het deksel op de neus, ondanks de herhaaldel­ijke bede om de bladzijde om te draaien. “Voor u is dat makkelijk praten”, zucht De Wever. Wanneer De Croo zijn premiersch­ap verkoopt als toonbeeld van durf te midden van de coronacris­is, terwijl De Wever op zo’n moment liever een staatsherv­orming onderhande­lde, leest de kijker de verbijster­ing op De Wevers gezicht. ”Dat is manifest gelogen”, aldus De Wever. “Samenwerke­n vergt vertrouwen. Dat is totaal afwezig. En ik denk dat we nu in de fase gaan komen waarin we dingen zeggen waar we later spijt van krijgen.”

De Croo zegt ze toch. “Ik ben iemand die vooruit kijkt, jij kijkt achteruit.” De Wever maakt dan al aanstalten om te vertrekken. “Ik ben historicus, en achteruit kijkend zie je meestal heel goed de toekomst. Hoe mensen zich gedroegen, zegt je veel over hoe ze zich zullen gedragen. Daar was deze terugblik ook erg nuttig voor.”

Harde woorden, maar het blijft een verkiezing­sprogramma, en zowel De Wever als De Croo laat de confrontat­ie perfect aansluiten bij zijn eigen campagneve­rhaal. De Croo als pragmaticu­s, met de blik op de toekomst waarin het beste nog moet komen, De Wever als criticus van het Belgische malgoverno waarvan Vivaldi de culminatie was. Ander en beter (De Wever) versus goed leiderscha­p (De Croo).

De vraag is hoeveel van het bad blood er nog vloeit na 9 juni, wanneer de teerling geworpen is. Voor de macht kan al eens geschakeld worden, denk aan de “grote verbinding” tussen de N-VA en de socialiste­n in Antwerpen in 2018. En toch blijft het gevoel dat er voor De Wever iets geknapt is in die zomer van 2020. En dat het alvast de voorbije jaren tot de “grote verwijderi­ng” heeft geleid met De Croo.

 ?? © vtm ?? De Wever en De Croo zaten een halfuur aan een krap tafeltje.
© vtm De Wever en De Croo zaten een halfuur aan een krap tafeltje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium