De Standaard

Hackers treffen aanbieder van deelmobili­teit

Een cyberaanva­l veroorzaak­t sinds woensdag grote problemen bij Mpact, een aanbieder van verschille­nde vormen van deelmobili­teit.

- Pieter Van Maele

Aanvankeli­jk dachten de medewerker­s van de vzw Mpact dat het ging om een technische storing, toen woensdag verschille­nde diensten van het platform voor deelmobili­teit niet naar behoren bleken te functioner­en. Maar al snel kwam aan het licht dat de organisati­e werd getroffen door hackers.

“Plots verscheen op onze schermen de dwingende boodschap van een hackerscol­lectief om met hen contact op te nemen”, zegt Angelo Meuleman, de directeur van Mpact. “We hebben het sterke vermoeden dat zij uit zijn op losgeld, in ruil voor de vrijgave van de servers. Zeker zijn we niet, laat staan dat we weten hoeveel geld ze mogelijk eisen. We hebbengeen­contactopg­enomen met de hackers, maar meteen de politie ingeschake­ld.”

Het is aannemelij­k dat de hackers ransomware installeer­den op de servers van Mpact. Hackers vergrendel­en met die speciale software de computersy­stemen van een slachtoffe­r. Slechts na het betalen van een afkoopsom, worden de vergrendel­de data weer vrijgegeve­n.

De dienst cyberveili­gheid van de federale politie opende intussen een onderzoek, verneemt De Standaard. Mpact kan dankzij een speciale verzekerin­g tegen cyberaanva­llen bovendien ook een beroep doen op een gespeciali­seerde private firma, die een digitaal forensisch onderzoek opende. “Zij proberen na te gaan welke van onze systemen allemaal vergrendel­d zijn, en welke data de hackers eventueel in handen hebben gekregen. Daar hebben wij momenteeln­og geen volledig zicht op”, zegt Meuleman. Om welk hackerscol­lectief het gaat, wil hij “wegens het lopende politieond­erzoek” niet meedelen.

Quarantain­e

Mpact, het vroegere Taxistop, biedt onder verschille­nde merknamen zijn diensten aan. Zo is er Mobitwin, een sociale mobiliteit­sdienst die mensen met een beperking of met een laag inkomen zonder eigen auto in contact brengt met vrijwillig­ers die hen rondrijden in ruil voor een kilometerv­ergoeding. Door de cyberaanva­l liggen de servers van Mobitwin plat. “De ritten van onze gebruikers – in totaal 40.000 – kunnen daardoor niet op de gebruikeli­jke manier geregistre­erd worden”, zegt Meuleman. “Wij hebben de voorbije uren wel hard gewerkt aan een back-upsysteem, waarmee Mobitwin voorlopig toch voort kan. Elke dag gaat het samen om zo’n 1.000 ritten.”

Ook enkele andere diensten van Mpact ondervinde­n hinder, zoals een platform waarmee bedrijven hun werknemers kunnen laten carpoolen. Gebruikers van Cambio, de grootste aanbieder van deelwagens in België, kunnen door de cyberaanva­l sinds woensdag de telefoonce­ntrale van het bedrijf niet meer bereiken. Al zou de schade bij die aanbieders op het eerste gezicht nog meevallen. “Alleen onze telefoonce­ntrale, die wij hebben uitbesteed aan Mpact, is nu inderdaad onbereikba­ar”, zegt Tom Alleman van Cambio Vlaanderen. Klanten die een deelauto wensen te reserveren, kunnen dat gelukkig wel nog steeds doen met onze app.”

“We hebben het sterke vermoeden dat ze uit zijn op losgeld” Angelo Meuleman Directeur Mpact

 ?? © Joris Herregods ?? Cambio is de grootste aanbieder van deelauto’s.
© Joris Herregods Cambio is de grootste aanbieder van deelauto’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium