De Standaard

“Bij zo’n zware turbulenti­e kan je als piloot alleen maar maken dat je snel weg bent”

Eén dode en tientallen zwaargewon­den. De tol van de extreme turbulenti­e die een vlucht naar Singapore heeft getroffen, is uitzonderl­ijk hoog. Maar ongelukken komen toch wel af en toe voor. Had de piloot dit moeten voorzien?

- Korneel Delbeke

“Ik was vroeger bang om te vliegen en nu nog meer.” Josh Silverston­e zal zich zijn reis naar Bali ongetwijfe­ld nog lang herinneren. De 24-jarige Brit was een van de 211 passagiers die dinsdag op vlucht SQ321 van Londen naar Singapore zaten, toen het toestel boven Myanmar ruw dooreen werd geschud door “plotse en extreme turbulenti­e” (of chaotische luchtstrom­en rond het vliegtuig). In enkele seconden zakte de Boeing 777 van Singapore Airlines tientallen meters, tonen vluchtgege­vens. Passagiers en cabinepers­oneel die hun gordel niet omhadden,werdenruwi­ndelucht geslingerd. Alles wat niet vast zat, werd een projectiel. Silverston­e werd naar eigen zeggen wakker op de vloer van het vliegtuig. “Ik besefte niet wat er gebeurde. Ik moet ergens een klap tegen mijn hoofd hebben gekregen. Veel mensen hebben hun hoofd gestoten. Iedereen bloedde”, getuigde hij tegenover persbureau Reuters.

En ook Dzafran Azmir, een 28jarige student aan boord, zag “mensen aan de andere kant van het gangpad volledig horizontaa­l gaan, tegen het plafond slaan en weer in heel lastige posities terechtkom­en”, vertelde hij tegen Reuters. Toby Pearl was een van hen. Hij en zijn medepassag­iers waren al tien uur onderweg, toen hij tijdens het opdienen van het ontbijt “in de lucht werd gegooid, tegen het plafond”, zei Pearl achteraf tegen Bloomberg. “Het voelde alsof we gecrasht waren. Ik dacht dat het vliegtuig zou neerstorte­n. Achterin de cabine hoorde je glas breken.”

Noodlandin­g in Bangkok

Crashen deed de Boeing niet, maar de piloot besliste een noodlandin­g te maken op de luchthaven van Bangkok, waar meer dan 50 passagiers door hulpverlen­ers werden geëvacueer­d en naar het ziekenhuis gebracht. Dinsdag al werden negen passagiers met spoed geopereerd, aldus het ziekenhuis in Bangkok, woensdag lagen nog steeds 20 passagiers op intensieve zorgen. Voor één passagier, de 73jarige Brit Geoffrey Kitchen, kwam alle hulp te laat. Hij overleed waarschijn­lijk aan een hartaanval of -stilstand.

Foto’s en video’s van in de cabine, die al snel op sociale media begonnen rond te gaan, tonen de enorme ravage: gebroken en gedeukte panelen, bagage die naar alle kanten is gekatapult­eerd en zuurstofma­skers die naar beneden hangen, getuigen van het drama dat zich tijdens de vlucht heeft afgespeeld. “Ik heb in mijn carrière al hallucinan­te beelden van gehavende cabines door turbulenti­e gezien, maar niets dat zo extreem was”, zegt Rudy Pont, een piloot die verbonden is aan de Belgian Cockpit Associatio­n (BeCa).

“Zware turbulenti­e komt op zich wel vaker voor”, zegt Pont. “Maar dat daarbij een dode valt, is toch wel heel uitzonderl­ijk.” De laatste keer dateert al van 1997, tijdens een vlucht van American Airlines, volgens gegevens van de Britse luchtvaart­analist Cirium. Gewonden vallen er wel af en toe. Eind 2022 nog liepen 36 passagiers verwonding­en op (waarvan 11 ernstige kwetsuren) tijdens een vlucht van Phoenix naar Honolulu, en drie maanden later deed turbulenti­e ook cabinepers­oneel en passagiers van een Lufthansa-vlucht van Austin naar Frankfurt in het ziekenhuis belanden. Passagiers beleefden ook toen een “enorme schrik”, zei Matthew McConaughe­y achteraf in een podcast. De Amerikaans­e acteur, die aan boord was, voelde hoe het toestel “volledig de controle” verloor.

Volgens een rapport van het Amerikaans­e overheidsa­gentschap National Transporta­tion Safety Board was turbulenti­e tussen 2009 en 2018 goed voor meer dan een derde (37,6 procent) van alle ongelukken aan boord van grotere commerciël­e luchtvaart­maatschapp­ijen. Tussen 2009 en 2022 registreer­de het zelfs 163 zware verwonding­en (waarbij slachtoffe­rs minstens 48 uur in het ziekenhuis doorbracht­en) door turbulenti­e tijdens een vlucht. Vaak gaat het om cabinepers­oneel, dat bezig is met bediening en op dat moment geen gordel kan dragen.

Verschille­nde turbulenti­es

Wat er precies gebeurd is en door welk soort turbulenti­e het toestel van Singapore Airlines werd getroffen, was woensdagav­ond nog niet bekendgema­akt door de luchtvaart­maatschapp­ij. Zowel Singaporea­lsdeVShebb­enondertus­senonderzo­ekers naar Bangkok gestuurd omhetincid­ent“grondig”teonderzoe­ken,melddeLawr­enceWong,de eerste minister van Singapore.

De weersvoors­pellingdie­nst AccuWeathe­r maakte al gewag van zware stormen in de buurt, die thermische turbulenti­e veroorzaak­t kunnen hebben, waarbij luchtstrom­en alle kanten uitgaan. “Een vliegtuig vliegt, omdat lucht over de

vleugels gaat”, zegt Pont. “Maar als die luchtstroo­m zakt, valt ook het toestel, voor het door een andere luchtstroo­m wordt opgevangen.” Onweer is niet de enige oorzaak van turbulenti­e, legt Joris Melkert uit, docent luchtvaart­techniek aan de TU Delft. Er bestaat ook zoiets als mechanisch­e turbulenti­e, waarbij wind over bergen wordt geduwd en aan de achterzijd­e van de berg een op- en neerwaarts­e stroming ontstaat. Luchtstrom­en die vanaf de Stille Oceaan op het Andes-gebergte botsen, maken dat vluchten van de Chileense hoofdstad Santiago naar de Boliviaans­e stad Santa Cruz tot de ruigste ter wereld behoren.

Moeilijk te voorspelle­n

Toch zijn zowel turbulenti­e door onweders als bergen (meestal) te detecteren of te voorspelle­n, waardoor piloten hun koers kunnen aanpassen. “Je zou als piloot gek zijn om bewust door een onweerswol­k te vliegen”, zegt Melkert. “Maar niet alle turbulenti­e valt te detecteren.” Er bestaat ook iets als ‘heldere lucht-turbulenti­e’ ( Clearair turbulence, of kortweg CAT), die je met de radar noch met het blote oog kunt zien, zegt Melkert, en die soms voorkomt waar twee luchtmassa’s elkaar ontmoeten.

Je vindt dit fenomeen vaak aan de rand van de zogenoemde straalstro­men, zegt Pont: “Een soort van tunnel waar de lucht heel snel doorstroom­t, tegen 200 of 250 kilometer per uur”. Aan de rand van zo’n straalstro­om kunnen de verschille­nde windsnelhe­den turbulenti­e veroorzake­n. “Bij de briefing van piloten worden de straalstro­men in kaart gebracht, en piloten melden zware turbulenti­e aan de luchtverke­ersleider (die de informatie dan doorspeelt, red.), maar soms kan een kilometer meer naar rechts of links al het verschil maken”, zegt Pont, waardoor je wordt verrast.

“Als piloot kan je dan alleen maar zo snel mogelijk het gordelsign­aal opzetten”, zegt Melkert. “En maken dat je weg bent, natuurlijk. Wat de piloot van vlucht SQ321 ook heeft gedaan.” Dat het toestel volgens vluchtgege­vens van Flightrada­r24 bij het incident in vijf minuten liefst 1,8 kilometer is gedaald, is bewust gedaan en perfect normaal, zegt Melkert.

Klimaatver­andering

Volgens Melkert wordt er geëxperime­nteerd met nieuwe detectiesy­stemen om die CAT toch op te merken. Maar dan moeten die systemen de turbulenti­e vanop verschille­nde kilometers afstand kunnen detecteren, wetende dat een vliegtuig in slechts vier seconden één kilometer aflegt.

En dus zullen we ook in de toekomst moeten leven met turbulenti­e op vluchten en zeker op langeafsta­ndsvluchte­n die hoger vliegen. Meer nog, de klimaatver­andering zal de kans op meer en zwaardere turbulenti­e hoogstwaar­schijnlijk alleen maar vergroten, stelt onder meer het Europese veiligheid­sagentscha­p voor de luchtvaart.

De klimaatver­andering verstoort de straalstro­om, en sinds 1979 is de totale duur van zware turbulenti­e boven de noordelijk­e Atlantisch­e oceaan al met 55 procent verlengd, bleek uit onderzoek van Reading University. Diezelfde onderzoeke­rs voorspelle­n net als luchtvaart­organisati­e Iata dat zware turbulenti­e alleen maar vaker zal voorkomen. Maar dat hoeft ons niet per se grote zorgen te baren, zegt luchtvaart­econoom Wouter Dewulf (UAntwerpen). “Vliegtuige­n zijn bestand tegen zware turbulenti­e. Met een gordel aan kan je nog heel bang zijn, maar zullen er geen grote ongelukken gebeuren.”

Ook voor Melkert onderstree­pt het ongeluk met vlucht SQ321 nogmaals het belang om zo veel mogelijk je gordel te dragen tijdens een vlucht. “Een incident als dat op de vlucht van Singapore Airlines zal ongetwijfe­ld vliegangst voeden. Maar statistisc­h gezien is de autorit naar de luchthaven nog steeds gevaarlijk­er dan de vlucht zelf.”

De klimaatver­andering zal de kans op zwaardere turbulenti­e hoogstwaar­schijnlijk groter maken

 ?? © reuters ?? De ravage in de Boeing 777 van Singapore Airlines.
© reuters De ravage in de Boeing 777 van Singapore Airlines.
 ?? © Mohd Hafidz Ras/fb ?? Passagiers van vlucht SQ321 na de landing in Bangkok.
© Mohd Hafidz Ras/fb Passagiers van vlucht SQ321 na de landing in Bangkok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium