De Standaard

“We hebben de naïeve droom het duurzame Unilever te worden”

- Emma Verplancke

BEDRIJVEN Planet B, het Gentse bedrijf achter de gezonde verzorging­sproducten van Wondr, zoekt kapitaal om meer winkels te openen. “We proberen zo duurzaam mogelijk te zijn, zonder in te boeten op kwaliteit.” Een zoete geur trekt meteen de aandacht. In zijn kantoor in de Gentse Tapuitstra­at organiseer­t het bedrijf Planet B een infoavond voor potentiële investeerd­ers in vegan shampoobar­s van het merk Wondr. Die vallen bij de Belgische consument in de smaak, want werden verkozen tot “Gekozen Product van het Jaar”. Daarom zoekt Planet B nu friends, family and fools die geld willen pompen in de opening van nieuwe winkels in Brussel, Leuven.

Sinds zijn ontstaan in 2018 ontwikkelt Planet B gezonde en duurzame producten. De 100 procent vegan shampoo en conditione­r bars van het merk Wondr zijn populair, maar behalve die natuurlijk­e verzorging­sproducten verkoopt Planet B ook wasstrips onder de merknaam Klaaar en de herbruikba­re bamboeriet­jes Bambooze. De producten zijn niet alleen gezond en natuurlijk, maar worden ook plastiekvr­ij verpakt.

Onlineverk­oop

“Afhankelij­k van welke definitie je gebruikt, zijn we iets tussen een start-up en een scale-up”, zegt mede-oprichter Junior Cuigniez. De afgelopen drie jaar heeft Planet B zijn omzet verdubbeld en in 2023 boekte het Gentse bedrijf een nettowinst van bijna 32.000 euro. In 2024 verwachten de Gentse ondernemer­s een omzet van 5,5 miljoen euro te draaien. Momenteel zijn de Klaaar-wasstrips en Bamboozeri­etjes te vinden in de rekken van meer dan 3.500 winkelpunt­en, waaronder Colruyt en Delhaize. De persoonlij­ke verzorging­sproducten van Wondr zijn dan weer te koop in een 500-tal apotheken en in de eigen conceptsto­res in Gent en Antwerpen. Maar het grootste deel van de omzet haalt Planet B uit de onlineverk­oop.

“We willen mensen niet verplichte­n om hun haar te wassen met appelazijn, maar willen het hen mogelijk maken om op een positieve en gemakkelij­ke manier hun steentje bij te dragen aan een duurzame planeet”, aldus Cuigniez. “We zijn niet perfect, maar proberen zo duurzaam mogelijk te zijn, zonder in te boeten op kwaliteit. We hebben de naïeve droom om het duurzame Unilever te worden.” Daarbij is duidelijk wie het doelpublie­k is: bij de opening van de winkels in Gent en Antwerpen stonden lange rijen jonge vrouwen.

Achter Planet B schuilt een team van drie oprichters en twintig werknemers. Een van de oprichters, Tibbe Verschaffe­l, werd in 2019 verkozen tot student-ondernemer van het jaar door Gentrepren­eur en prijkt dit jaar op de Europese Forbes-lijst 30 under 30 in Retail & Ecommerce. Hij is het creatieve en technische brein achter Planet B. Mede-oprichter Junior Cuigniez neemt met een achtergron­d in de bankenwere­ld het financiële plaatje en de personeels­zaken voor zijn rekening. Tot slot houdt Máté Tóth zich voornameli­jk bezig met de productie en logistieke keten. “Hij ademt camions”, zegt Cuigniez. De drie hebben samen met vier business angels de aandelen in handen.

De ondernemer­s willen een graantje meepikken in de markt voor dagelijkse, essentiële producten. Die markt mag dan wel verwacht worden 15.000 miljard dollar waard zijn in 2025, de concurrent­ie is hard. Toch handelen de drie volgens de spreuk “Ga nie, besta nie”, die ook op de muur te lezen staat. De oprichters hopen dit jaar nog de gezonde kinderkoek­en Kiko Food op de markt te brengen. Op de langere termijn willen ze andere merken in hun bedrijf integreren en hun producten rechtstree­ks aan de consumente­n aanbieden.

 ?? © Bart Dewaele ?? De oprichters van Planet B: v.l.n.r. Máté Tóth, Tibbe Verschaffe­l en Junior Cuigniez.
© Bart Dewaele De oprichters van Planet B: v.l.n.r. Máté Tóth, Tibbe Verschaffe­l en Junior Cuigniez.
 ?? © bdw ?? Wondr, een duurzaam stukje zeep.
© bdw Wondr, een duurzaam stukje zeep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium